• BIST 13198.84
  • Altın 6819.41
  • Dolar 48.825
  • Euro 55.819
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

“Anayasa değişmeli ve başkanlık sistemine geçilmelidir”

Yeniden Doğuş Partisi Başkanı Erhan Artıklı, Anayasa değişikliği ve Başkanlık Sistemi’nin hükümet içinde tartışmaya açılması çağrısında bulundu.
“Anayasa değişmeli ve başkanlık sistemine geçilmelidir”

Yeniden Doğuş Partisi Başkanı Erhan Artıklı, Anayasa değişikliği ve Başkanlık Sistemi’nin hükümet içinde tartışmaya açılması çağrısında bulundu.

Arıklı, Halkın Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay’ın bir açıklamasında gündeme getirdiği “Anayasa değişikliği ve Başkanlık Sistemi” tartışmasını faydalı bulunduğunu belirtti.

YDP’nin kurulduğu andan beri Başkanlık Sistemi’ni savunan ve bunu da parti manifestosunun ilk maddesi olarak ilan eden bir siyasi parti olduğuna işaret eden Arıklı, “Ülkemizin içinde bulunduğu hantal ve müsrif yapıyı ortadan kaldıracak ve KKTC’yi çağdaş ülkeler kriterlerine ulaştıracak en önemli argüman, bize göre sistem değişikliği yaparak Güney Kıbrıs’takine benzer bir Başkanlık sistemine geçmektir” dedi. 

“Bildiğimiz kadarıyla hükümet partilerinin hemen hepsi prensip olarak Başkanlık sistemine karşı değillerdir. Sayın Özersay hazır bu konuyu gündeme getirmişken bunu Hükümet ortaklarına da açmalı ve onların da desteğini alarak bize gelmelidir” ifadelerine yer veren Arıklı, öte yandan KKTC’de artık bir Anayasa değişikliğinin şart olduğunu vurguladı. 

Devlet içinde ve bürokraside yapılması gereken bazı reformların Anayasa’ya takıldığına dikkat çeken Arıklı, bu Anayasal engeller sebebiyle, ne yargıda, ne de yürütmede pratik reformları yapılabildiğini söyledi. 

Arıklı şöyle devam etti: 
“Bu Anayasal engeller yüzünden “Nisap” meselesini düzenleyip Meclisin bile ciddi çalışmasını sağlayamaz durumdayız. Hakim ve Savcıların sayısını artırarak yargıda gereken reformları yapamaz durumdayız. Bu Anayasal engeller yüzünden zaten reform yapmakta gönüllü olmayan siyasiler ve bürokrasi halkın çıkarına olacak icraatları yapmaktan uzak durmaktadırlar. YDP olarak Sayın Özersay’ın söylemlerini ciddiye alıyor ve bu konuda olsun adım atmasını bekliyoruz.”

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
    • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
    • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
    • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
    • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
    • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
    • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
    • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
    • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
    • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
    • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
    • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
    • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
    • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
    • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
    • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
    • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
    • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
    • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
    • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
    1/20