• BIST 11116.99
  • Altın 6593.04
  • Dolar 49.6092
  • Euro 55.5788
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 10 °C

CTP, yolcu gemisi faciasının araştırılması için Meclis Başkanlığı’na önerge sundu

CTP, Girne Limanı açıklarında meydana gelen ve can kayıplarına yol açan yolcu gemisi faciasının tüm yönleriyle araştırılması amacıyla Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na bugün Meclis Araştırma Önergesi sundu.
CTP, yolcu gemisi faciasının araştırılması için Meclis Başkanlığı’na önerge sundu

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Girne Limanı açıklarında meydana gelen ve can kayıplarına yol açan yolcu gemisi faciasının tüm yönleriyle araştırılması amacıyla Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na bugün Meclis Araştırma Önergesi sundu.

Meclis İçtüzüğü’nün 113’üncü maddesi uyarınca sunulan “30 Ağustos 2026 Tarihinde Girne Limanı Açıklarında Meydana Gelen Yolcu Gemisi Faciasının Nedenlerinin, İzin ve Denetim Süreçlerinin, Olası İhmal ve İdari Sorumlulukların Araştırılması Hakkında Meclis Araştırma Önergesi” ile olayla ilgili idari, hukuki ve teknik süreçlerin incelenmesi için bir Meclis Araştırma Komitesi kurulması talep edildi.

Önergenin gerekçesinde, faciaların tekrarlanmaması ve idari ihmallerin ortaya çıkarılması için yapılması gerekenler şu ifadelerle aktarıldı:

“30 Ağustos 2026 tarihinde Girne Limanı’ndan Taşucu’na sefer yapmak üzere hareket eden FİLO JET isimli yolcu gemisi, Girne açıklarında su alarak alabora olmuş ve yaşanan facia sonucunda can kayıpları meydana gelmiştir.

Kazayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında mahkemeye aktarılan bilgiler ile kamuoyuna yansıyan ciddi iddialar; geminin teknik durumu ve sefere uygunluğunun yanı sıra, sefere çıkışına ilişkin izin ve denetim süreçlerinin, kaptan ve mürettebatın yeterliliklerinin ve bu alanlardaki kamusal denetim mekanizmalarının da kapsamlı biçimde araştırılmasını gerekli kılmaktadır.Bu çerçevede, geminin kaza tarihinde sefere çıkmaya teknik ve hukuki olarak uygun olup olmadığının, gerekli kontrol ve denetimlerinin yapılıp yapılmadığının ve sefere çıkışına hangi makamlar tarafından, hangi inceleme ve değerlendirmeler sonucunda izin verildiğinin araştırılması gerekmektedir. Gemi kaptanının bu gemiyi sevk ve idare etmek ve söz konusu seferi gerçekleştirmek için gerekli ve geçerli ehliyet ve yeterliliğe sahip olup olmadığının, buna ilişkin belgelerin hangi usulle kabul edildiğinin ve ilgili makamlarca gerekli kontrollerin yapılıp yapılmadığının da açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

Yaşanan facia, Girne Limanı’ndaki idari işleyiş ile deniz taşımacılığına ilişkin kamusal denetim sisteminin de ivedilikle incelenmesini gerekli kılmıştır. Gemilerin sefere uygunluğunu denetlemekle görevli kurul, makam ve mekanizmaların mevzuata uygun biçimde oluşturulup oluşturulmadığının ve etkin olarak çalıştırılıp çalıştırılmadığının, gerekli teknik ve uzman personelin bulunup bulunmadığının, limandan çıkış öncesi kontrol ve denetimlerin fiilen nasıl yürütüldüğünün ve ilgili kamu makamlarının görev ve sorumluluklarını gereği gibi yerine getirip getirmediğinin araştırılması önem taşımaktadır.

Meclis Araştırmasının amacı, devam eden adli soruşturmaya müdahale etmek veya cezai sorumluluk belirlemek değildir. Amaç, facianın meydana gelmesine ilişkin idari süreçleri bütünlüklü biçimde incelemek, varsa idari ve kurumsal ihmal ve sorumlulukları ortaya çıkarmak, mevcut mevzuat ve denetim sistemindeki eksiklikleri belirlemek ve benzer faciaların tekrar yaşanmaması için alınması gereken yasal, idari ve kurumsal önlemleri saptamaktır.

Bu nedenlerle, olayın tüm yönleriyle araştırılması amacıyla Cumhuriyet Meclisi bünyesinde bir Meclis Araştırma Komitesi kurulması gerekli görülmektedir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Filo Jet faciasında 9 zanlı bugün 9’uncu kez mahkemeye çıkarılıyor
  • LAÜ’de müzik, dans ve sanat dolu etkinlikler düzenlendi
  • ARUCAD öğretim üyesi Uzman’ın tasarımı “Cup Design Call” kitabında yer aldı
  • Üstel İskele'de vurguladı... Gençlerin hayallerini gerçekleştirmesi için zemin hazırlıyoruz
  • İnsanlar neden telefonlarının kendilerini dinlediğini düşünüyor?
  • Erhürman: İş olsun diye üçlü görüşme yapmam
  • İskele Yarı Maratonu Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleştirildi
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
1/20