• BIST 13198.84
  • Altın 6823.46
  • Dolar 48.8323
  • Euro 55.8321
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Emeğe değil sermayeye indirim

Emeğe değil sermayeye indirim

FATURALARIMIZA NASIL YANSIYACAK?: Bakanlar Kurulu Kararı’yla yapılan indiriminin, dar gelirlilere yansımayacağı eleştirileri yapıldı. Vatandaşın ise yapılan indirimin, faturalarına nasıl yansıyacağının ne derece bilincinde olduğu bilinmiyor. Elektrik fiyatlarına yapılan indirimin, adaletsizlik içerdiği, dar gelirliyi koruyacak ve halkın beklentilerini karşılayacak şekilde olmadığı belirtilirken, Şubat ayı itibariyle geçerli olacak indirimin vatandaşa nasıl yansıyacağını gazetemiz Detay sorguladı.

“SANAYİ VE ENDÜSTRİ TERCİH EDİLDİ”: Elektrikte indirimin en fazla geçici akım tarifesi kullanan yaklaşık 2 Bin vatandaşa yansıyacağı, en az indirimin de dar gelirli vatandaşa yapıldığı anlaşılırken, El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, indirim oranlarının daha dengeli bir şekilde yansıtılabileceğine işaret etti ve “Sanayi ve turizme yapılan indirimler, bir nebze de olsun, vatandaşa da bölüşülebilirdi. İlk 250 kilovata daha fazla yansıması sağlanabilirdi. Sanayi, endüstri ve turizm tarifelerine indirim yapılması tercih edildi” dedi.

Rana SARRO

Elektrik fiyatlarının, halkın çıkarlarını da düşünerek, akaryakıtta olduğu gibi otomatiğe bağlama kararı alındığı açıklandı. Elektrik fiyatlarında değişik kalemlerinde yüzde 36’ya varan indirimler yapıldığının açıklanmasının ardından, çeşitli kesimlerden elektrikte yapılan indiriminin, dar gelirlilere yansımayacağı eleştirileri geldi.

Bakanlar Kurulu’nun elektrik konusunda aldığı indirim kararı eleştirilerek, “0-250 kilowat saat/hane uygulamasında %2’lik indirimin konut tariflerine yansımayacağı eleştirileri yapıldı.

Bakanlar Kurulu’nun kararına göre ilk 250 kws’ye kadar konut tarifesi yüzde 2 indirimle 45 kuruştan 44 kuruşa; 250-500 kws arası konut tarifesi yüzde 12.7 indirimle 55 kuruştan 48 kuruşa; 501-750 kws arası konut tarifesi yüzde 22,4 indirimle 67 kuruştan 52 kuruşa ve 751 kws üzeri konut tarifesi yüzde 35,7 indirimle 84 kuruştan 54 kuruşa düştü.

Alınan kararla ticari, turizm ve endüstri tarifelerinde yüzde 16–17 indirime gidilirken, sokak ışıkları için alınan bedel yüzde 19,6 düşürüldü.

Elektrik fiyatlarına yapılan indirimin, adaletsizlik içerdiği, dar gelirliyi koruyacak ve halkın beklentilerini karşılayacak şekilde olmadığı belirtilirken, Şubat ayı itibariyle geçerli olacak indirimin vatandaşa nasıl yansıyacağını gazetemiz Detay sorguladı.

elekDAR GELİRLİ HANELERDE İNDİRİM NE OLACAK?

Edinilen bilgilere göre, Bakanlar Kurulu’nca elektrik konusunda alınan karar gereği, Şubat ayı itibariyle uygulanacak elektrik indirimi; en düşük dilime yüzde 6 olarak yansıyacak. Yapılan indirim ilk 250 kilovata sadece bir kuruş olarak görülüyor. Ancak diğer yandan da sokak lambalarına yapılan bir indirim dikkat çekiyor. Sokak aydınlatmasına yapılan yüzde 19.64 indirimle, 56 kuruş olan sokak aydınlatması bedeli, 45 kuruşa geriledi. Sokak lambalarına yapılan yüzde 19 indirim nedeniyle, en düşük dilime bile, indirimin yüzde 6 civarında bir yansıması olacağı belirtiliyor.

FATURALARA YANSIMASI NE OLACAK?

Dilimler arttık sonra, indirim oranının yansımasının daha fazla olacağı belirtiliyor. Yüzde 6 ile yüzde 20’lere varan bir indirim ortalaması öngörülüyor. 250 kilovattan düşük tüketenler, örneğin 100 kilovat elektrik tüketimde, 87. 98 TL’lik bir fatura; yüzde 6,5 bir indirimle 82.60’a gerileyecek. 250 kilovat tüketiminde ödenen fatura tutarı; 162,23 TL iken, yüzde 4 indirimle 155,20 TL olacak. 500 kilovat elektrik tüketiminde, 313,48 TL ödenirken; yeni düzenlemede yüzde 9 indirimle 287,20 TL ödeyecek. 1000 kilovat elektrik tüketiminde, 731. 48 TL’lik fatura, yüzde 22,9 indirimle 592,20’ye düşecek. Dolayısıyla indirimin faturaya yansıması, en fazla ortalama yüzde 20 civarına yakın olacak.

“EN FAZLA 2 BİN GEÇİCİ AKIM TARİFESİNE YARAYACAK”

“Bu indirimden, direk en fazla faydalanacak olan geçici akım tarifesi kullanan yaklaşık 2 Bin civarındaki tüketiciler olacak. Projesinde sorun yaşamış olan, işlemlerini henüz bitiremediğinden herhangi bir nedenle normal akıma geçemeyen ve geçici akım tarifesi kullanan tüketicilere yansıması yüzde 22 olacak. Geçici akım tarifesi 1.26 iken; yüzde 22 indirimle 98’e düştü. Endüstri, turizm tarifelerinde ise 44- 46 kuruş; 39 ve 40 kuruşa geriledi.

1 Şubat itibariyle geçerli olacak elektrik fiyatlarındaki indirim konusunda, El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, gazetemize konuştu. Cesurer, elektrikteki indirim ile ilgili gazetemize şu bilgileri verdi:

CESURER: “İNDİRİM BÖLÜŞÜLEBİLİRDİ”

“Bir nevi Bakanlar Kurulu’nun öngördüğü indirim miktarı geçerli oldu. Ama Kıb-Tek’in vermiş olduğu fiyat, Aralık ayının 15’i itibarıyla yani Kasım ayının yakıt fiyatlarına göre öngörülmüştü. Yani aradan 20-25 gün geçtikten sonra, yakıttaki fiyat gerilemesi devam ettiği için o yansımalarda daha fazla oldu. Dolayısıyla Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen fiyatlar, Kıb-Tek’i de sıkıntıya sokmadı. Tüketim oranlarına bakıldığında, sanayi ve turizme yapılan indirimler, bir nebze de olsun, vatandaşa da bölüşülebilirdi.”

“SANAYİ TERCİH EDİLDİ”

“Şuanda ticari, endüstri, turizm tarifelerinde 44- 46 kuruş; 39 ve 40 kuruşa geriledi. İlk 250 kilovata daha fazla yansıması sağlanabilirdi. Sanayi ve endüstri tarifelerine indirim yapılması tercih edildi.”

“ORANIN PAYLAŞILMASI GEREKİRDİ”

“Tüm tüketicilere yansıması var. Herhangi bir şekilde belli bir noktanın üzerine çıkanların da tüm maliyetleri karşılamaları da beklenemez ama burada özellikle sanayi kesimine sağlanan oranın paylaşılması gerekirdi. Yani devletle belli bir rakamın üzerinde faturası olanlar, endüstri ve turizm tarifesinin bir nevi sponsorudur. Devlet turizm, sanayi ve tüm tariflere bir nevi sponsorluk yapar. Temennimiz yeni düzenlemelerde bu oranların daha dengeli bir şekilde yansımasıdır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
1/20