• BIST 13282.95
  • Altın 6766.65
  • Dolar 48.8354
  • Euro 55.7624
  • Lefkoşa 32 °C
  • Mağusa 32 °C
  • Girne 29 °C
  • Güzelyurt 31 °C
  • İskele 32 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

İtalyan peynircilerden 'Cesur ve Güzel'e hakaret davası

Amerikan “Cesur ve Güzel” dizisi, İtalyan Grana Padano peyniri üreticilerini öfkelendirdi...
İtalyan peynircilerden 'Cesur ve Güzel'e hakaret davası

Dizinin bir bölümünde bu peynir türüne “hakaret edildiğini” savunan Grana Padano Konsorsiyumu, ABD’deki avukatlarına dizinin yapımcılarına dava açma talimatı verdi.

Türkiye’de “Cesur ve Güzel”, İtalya’da ise “Beautiful” adıyla gösterilen dizinin 28 Nisan’da Mediaset kanalında yayınlanan bölümü İtalya’da tepkiyle karşılandı. Söz konusu bölümde “Charlie Webber” isimli karakter yemek pişirirken, yine bir İtalyan peyniri olan Parmigiano Reggiano (parmesan) yerine yanlışlıkla Grana Padano satın aldığını fark ediyor. Bu durumdan memnun olmadığı anlaşılan Webber “Olamaz Grana Padano almışım! Hemen gidip Parmigiano Reggiano almalıyım” diyor.

Onlarca ülkede 300-500 milyon arası izleyiciye ulaşan bir dizide ürünlerinin bu şekilde “küçük düşürülmesi” üzerine, Grana Padano Konsorsiyumu harekete geçti. İlk olarak, İtalyan kanalında yayınlanan versiyonda tercüme hatası olup olmadığını kontrol eden Konsorsiyum, bu repliğin dizinin orijinalinde de bulunduğunu tespit etti.

Bunun üzerine de ABD’deki avukatlarına diziye hakaret davası açarak tazminat talep edilmesi talimatı verdi. Konsorsiyum’dan yapılan açıklamada talep edilen tazminat miktarı belirtilmedi ancak davayı kazanmaları halinde bu paranın bir kısmını hayır işlerine harcayacakları vurgulandı.

'Küçük düşürüldük'

Grana Padano üreticileri ve satıcılarını bir araya getiren, bu peynirin doğru şekilde üretilmesi ve “çıkarlarının korunması” için çalışan Konsorsiyum’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Beautiful dizisinde Parmigiano Reggiano’nun övülmesi bizim için sorun değil, çünkü şüphesiz Parmigiano Reggiano dünyada en fazla tanınan ve sevilen İtalyan gıda ürünüdür ve bu da tüm İtalyan yiyecekleri için bir gurur kaynağıdır. Ancak dizinin kahramanının bıkkın bir havayla “Olamaz Padano almışım” demesi bir sorun teşkil ediyor.”

Grana Padano Konsorsiyumu Genel Direktörü Stefano Berni de ANSA ajansına yaptığı açıklamada, “Çok üzüldük ve hayal kırıklığına uğradık. Grana Padano gibi güzel ve hakiki bir ürüne karşı bu kadar açık ve haksız şekilde saygısızlık edilmesi, 40.000 kişinin yer aldığı bir sistemin tamamını ve bizim çalışmalarımızı küçük düşürüyor” dedi.

Berni, ABD’nin Grana Padano tüketiminde Almanya’nın ardından ikinci sırada gelen büyük bir pazar olduğunu da vurguladı ve “Grana Padano da Beautiful dizisi gibi küresel bir ürün. Bu olumsuz bir mesaj yüz milyonlarca kişiye ulaşabilir” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
1/20