• BIST 12899.35
  • Altın 6740
  • Dolar 48.8475
  • Euro 56.1129
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı resmi açılış töreni 7 Ocak’ta…

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin Ukrayna meselesinin çözüme kavuşması için Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi dönem başkanlığının yardımını istediği kaydedildi.
Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı resmi açılış töreni 7 Ocak’ta…

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin Ukrayna meselesinin çözüme kavuşması için Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi dönem başkanlığının yardımını istediği kaydedildi.

Haravgi’de yer alan habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ise Rum kesiminin Ukrayna’yı ve Ukrayna’nın Avrupa gidişatını aktif bir şekilde desteklemeyi sürdürmeye hazır olduğunu ifade etti.

Hristodulidis ile Zelensky’nin geçen perşembe günü telefonda görüştüğünü ve Rum Hükümeti Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis’in yazılı açıklamasına göre bunun Zelensky’nin girişimiyle gerçekleştirildiğini yazan gazete, Zelensky’nin yaptıkları telefon görüşmesinde Hristodulidis’i AB Konseyi Dönem başkanlığını devralmalarından ötürü kutladığını ve 7 Ocak’ta Lefkoşa Rum kesiminde gerçekleştirilecek resmi açılış törenine katılacağı konusunda bilgilendirdiğini iletti.

Zelensky’nin buna paralel olarak Hristodulidis’i Ukrayna meselesindeki son gelişmeler yanı sıra gelişme halindeki uluslararası diplomatik ve barış çabaları hakkında bilgilendirdiği de belirtildi.

Hristodulidis’in Rum kesiminin Ukrayna halkı ile Ukrayna’nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz ve zamansız desteğini yinelediğini de ileten gazete, Hristodulidis’in bu tutumunun Güney Kıbrıs’ın dış politikasını yönlendiren uluslararası hukuk ilke ve değerlerine dayandığını söylediğini aktardı.

Gazeteye göre Rum Hükümeti Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis ise açıklamasında Ukrayna’ya yönelik desteğin Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi dönem başkanlığı esnasında da temel siyasi öncelik olarak kalmayı sürdüreceğini söyledi.

Habere göre Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ise daha sonra “X” platformunda yaptığı paylaşımda AB Konseyi dönem başkanlığını devralmalarından ötürü Hristodulidis’i kutlarken, önümüzdeki 6 aylık süre içerisinde hem Ukrayna’yı hem de Avrupa’nın tamamını güçlendirecek güçlü Avrupa kararları alınmasını beklediğini dile getirdi.

“Ursula, Costa ve Zelensky’le Başlangıç”

Fileleftheros gazetesi ise “Ursula, Costa ve Zelensky’le Başlangıç” başlıklı haberinde AB kurumları ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin önümüzdeki çarşamba günü Güney Kıbrıs’ta eş zamanlı olarak bulunmasının, Ukrayna meselesinin uluslararası diplomatik alanda referans noktası teşkil ettiği bir dönemde, Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi dönem başkanlığının jeopolitik ağırlığını ortaya koyduğunu savundu.

Ukrayna devlet başkanı Zelensky’nin 1 Ocak’ta bizzat Hristodulidis’i telefonla arayarak Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi dönem başkanlığının resmi açılış törenine katılmakla ilgilendiğini kendisine ilettiğini kaydeden gazete, bu hamlenin ΑΒ dönem başkanlığı boyunca Güney Kıbrıs’ın Ukrayna’daki gelişmeler ışığında üstlenmesi istenen rolün kabul edilmesi olarak yorumlandığını iletti.

Gazete Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin 7 Ocak tarihinde Güney Kıbrıs’ta bulunacak olması çerçevesinde, resmi açılış töreninde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa’nın da yer alacak olmasına bağlı olarak dört yetkili arasında bir görüşme yapılmasına dair çalışmalar olduğunu kaydetti.

Söz konusu görüşmeye Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ve AB Konseyi dönem başkanlığını yürüten ülkenin başkanı sıfatıyla Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in katılacağını kaydeden gazete, bu görüşmenin Zelensky’nin ABD Başkanı Donald Trump’la gerçekleştirdiği son temasın devamı niteliğinde olması nedeniyle çok önemli olarak addedildiğini belirtti.

Kombos Ukrayna Dışişleri Bakanıyla telefonda görüştü

Öte yandan Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ise Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha‎’yla gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın gündemlerinin en üst sırasındaki konu olduğunu dile getirdi.

Kombos “X” platformunda yaptığı paylaşımda Güney Kıbrıs’ın Ukrayna’ya yönelik destek konusunda istikrarlı olduğunu ve Avrupa dayanışmasının da güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi.

Avrupa Konuları Müsteşarı Marilena Rauna ise “sabah kuşağında” yaptığı açıklamada, Rum kesiminin başarılı bir AB dönem başkanlığına hazır olduğunu dile getirdi.

Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığının ana mesajının özerk bir Avrupa Birliği (AB) olduğunu dile getiren Rauna, bu özerkliğin Avrupa entegrasyonuna yönelik bir sonraki adımı teşkil etmesi gerektiğini dile getirdi.

Açıklamasında Ukrayna konusuna da atıfta bulunan Rauna, Kiev’e yönelik desteğin Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi dönem başkanlığının temel önceliğini teşkil edeceğini dile getirdi.

Rauna, Rum kesiminin dönem başkanlığı boyunca Ukrayna’nın desteklenmesi için, 19 maddelik bir yol haritası hazırladığını da sözlerine ekledi.

Haravgi ise haberinde Rauna’nın, Ukrayna Başbakan yardımcısı Taras Kachka’yla gerçekleştirdiği telefon görüşmesine yer verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
1/20