• BIST 11482.6
  • Altın 6555.4
  • Dolar 50.1426
  • Euro 55.9077
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 5 °C

Sennaroğlu: “Narenciyede rekabet gücü artacak, ihracat gelirleri çoğalacak”

Sennaroğlu: “Narenciyede rekabet gücü artacak, ihracat gelirleri çoğalacak”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, narenciye ürününün ihracat sorununu aşmak için geliştirilen KKTC’de Narenciye Plantasyonlarını İyileştirme ve Geliştirme Projesi’nin üçüncü etabının Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığını açıkladı.

Bakan Sennaroğlu, Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan çalışma sayesinde, dünya piyasanın talep ettiği narenciye ürün yelpazesine kavuşulacağını ve buna bağlı olarak ihracatta rekabet gücünün artacağını belirtti.

Beş bin dönüm valencia ve bin dönüm muhtelif narenciye çeşidinin “rehabilite” edilmesinin hedeflendiği KKTC’de Narenciye Plantasyonlarını İyileştirme ve Geliştirme Projesi’nin 3. Etabı ile ilgili Sennaroğlu, projenin tamamlanmasıyla narenciye sektörünün pazar sıkıntılarının aşılacağını ve ihracat teşvik priminin de azaltılabileceğini kaydetti.

Dünya pazarının narenciyede farklı çeşitlere yönelmesi, ürün kalite standartlarının her geçen gün yükselmesi ve pazarın sertifikalı ürün talebinin artması nedeniyle ülkemizde üretilen ürünlerin ihracatında sorunlar yaşandığını belirten Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, pazarda talep edilen çeşit, boyut ve kalitede ürünlerin, gıda güvenliği de gözetilerek üretilmesi için geliştirilen projenin ihracatta karşılaşılan sorunların aşılmasını sağlayacağını belirtti.

PROJENİN UYGULANACAĞI ALANLAR….

Projenin, ekonomik değerini ve ömrünü tamamlamış, sulama suyu kalitesi ve miktarının yeterli olduğu plantasyon alanlarında uygulanmasını öngördüklerini ifade eden Senaroğlu, yeni tesis edilecek bahçelerde kullanılacak çeşit ve dikim sıklığının da Tarım Dairesi tarafından belirleneceğini, projeye en az 50 ağaç bulunan plantasyon alanlarının dahil edilebileceğini ifade etti.

PROJENİN MALİYETİ

Çalışmanın 7 milyon 430 Bin TL’lik bir maliyeti bulunduğunu kaydeden Sennaroğlu, uygulamanın 2016’ya kadar tamamlanacağını, ödemelerin ise 2015’de 550 bin, 2016’da 2 milyon 175 bin, 2017’de ise 2 Milyon 612 Bin TL şeklinde tasarlandığını söyledi.

DESTEK KAPSAMINA GİREN ÜRÜNLER

Senaroğlu, projede portakal grubundan Midknight Valencia ve iyi klon Valencia Late, greapefruit ve limon gruplarından üreticinin isteğine bağlı herhangi bir çeşit ile Mandalina grubundan W. Murcott türünün yer aldığını açıkladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Filo Jet faciasında 9 zanlı bugün 9’uncu kez mahkemeye çıkarılıyor
  • LAÜ’de müzik, dans ve sanat dolu etkinlikler düzenlendi
  • ARUCAD öğretim üyesi Uzman’ın tasarımı “Cup Design Call” kitabında yer aldı
  • Üstel İskele'de vurguladı... Gençlerin hayallerini gerçekleştirmesi için zemin hazırlıyoruz
  • İnsanlar neden telefonlarının kendilerini dinlediğini düşünüyor?
  • Erhürman: İş olsun diye üçlü görüşme yapmam
  • İskele Yarı Maratonu Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleştirildi
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
1/20