• BIST 13198.84
  • Altın 6824.33
  • Dolar 48.8292
  • Euro 55.832
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Talat'dan Kathimerini gazetesine büyük iddia!

"Doğalgaz arama çalışmaları sona erecek"
Talat'dan Kathimerini gazetesine büyük iddia!

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorunu konusunda “Kathimerini” gazetesine açıklamada bulundu.

Talat söyleşisinde özetle, Kıbrıs sorununa 2016 yılının sonuna kadar çözüm bulunmaması durumunda müzakerelerin, Güney Kıbrıs’taki seçim süreci ve Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) doğal gaz arama çalışmaları başlamasına Türkiye’nin tepkisi sebebiyle sona ereceği iddiasında bulundu.

Talat, çözüm müzakerelerde tüm konularda anlaşılması durumunda garantiler konusu yüzünden çözüme ulaşılamayacağına inanmadığını belirterek, “Türk askerinin çözümden sonra sadece Kuzey devletinin garantörü olması modelinin kendisini düşündürdüğünü, bu formülün uzun vadede bölünme uygulamalarına götüreceğine inandığını” ifade etti.

Garantilerin günümüzün koşullarına uygulanacağının kesin olduğunu, koşulların değişmiş olması sebebiyle uyumun şart olduğunu iddia eden Talat, geçmişteki tecrübelerinden ötürü Kıbrıs Türk halkına Türkiye askerinin olmadığı alternatif bir garantörlüğü sunmamın zor olduğunu belirtti.

Talat, Annan Planı’nda öngörülen 650 askerin kalmasının gerçekten bir tehdit teşkil edip etmeyeceği sorusunu da gündeme getirerek, bunun Kıbrıs Rum tarafınca reddedilmesinin akıllara Kıbrıslı Rumların başka planları olduğu sorusunu getirebileceğini vurguladı.

Talat ayrıca, garantiler konusunda önemli olanın müdahale statüsü olduğunu, müdahalenin ancak BM Güvenlik Konseyi kararıyla olabileceği şeklinde bir önerinin Kıbrıs Rum tarafına yapılması durumunda Kıbrıs Rum tarafının bunu kabul edeceğine inandığını belirtti.

Müzakere sürecinde bir yol haritası olması gerektiğini de ifade eden Talat, Kıbrıs Türk tarafının mülkiyet konusunda, “tazminatlar konusu gündeme gelmemesi için bazı taşınmazları iade etmeyi kendisi önerecek aşamaya geldiği” iddiasında da bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
1/20