• BIST 13268.64
  • Altın 6778.38
  • Dolar 48.8291
  • Euro 55.8037
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 28 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Turizm sektörü ruhuna El – Fatiha!

Turizmin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin lokomotif sektörü olduğunu söyleyen Dörtlü koalisyon hükümeti, işin özünde bu sektörü bitirme noktasına getirmiştir.
Turizm sektörü ruhuna El – Fatiha!

Turizmin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin lokomotif sektörü olduğunu söyleyen Dörtlü koalisyon hükümeti, işin özünde bu sektörü bitirme noktasına getirmiştir.Bütçesi azaltılan (53 milyon 196 bin TL )Tek bakanlık olma özelliği taşıyan lokomotif sektör! İşin özünde 16,699 kişiye istihdam sağlıyor (%20 KKTC vatandaşı) Ülkemizin dış ticaret açığının %51.7 karşılamaktadır. 50 den fazla sektör direk veya indirek Turizm faaliyetleri ile olumlu veya olumsuz etkilenmektedir. Ülke turizm geliri 900 milyon doların üzerindedir.


Ülkemizdeaçılan her otelortalama 300 istihdamsağlamaktadır. Altın yumurtlayan bu tavuğun başını kestik, kesiyoruz.Yabancı turist gelişinde bir yıl önceye kıyasla %10.3 azalma mevcut.En önemli pazarımız olan İngiltere %24 azalma sözkonusu.

Almanya %10.2.
Belçika %19.7
Danimarka %29.4
Norveç %45.6
Estonya %89.8
Bu düşüş hemen tüm Avrupa ülkeleri için geçerli.


Türkiye Cumhuriyet'inden bir yıl önce gelen turist sayısına oranla %10.4 azalma vardır .Şimdiden rezervasyonlara bakıldığında 2019 yılında TC den gelecek turist sayısında %15 azalma görülüyor.


İsrail’den gelmesi beklenen 114 bin turist Rumların engellemeleri sonucu kaybedildi. Özellikle son 6 aydır Turizm sektöründe işler iyice dibe vurmuş durumdadır. Tur operatörlerine ve acentelere teşvik protokol gereği ödenmesi gereken hakedişler son bir yıldır tek bir dolar ödenemiyor.Bir önceki yılda ise çok az ödenmiştir. Kısacası 2 yıldır çok büyük sıkıntılar mevcuttur.Hükümetin Sektöre olan borcu 90 milyon TL ulaşmıştır.Hakedişler ödenmediği için yeni tarifeli ve tarifesiz uçak seferleri ile gelecek yolcuyu finance edecek sermaye acentelerde kalmamıştır.Acenteler ve Tur operatörleri tüm birikimlerini bitirmiş, bir kısmı borçlanmış bir kısmı iflasın eşiğine gelmiştir.
Turizmde çöküş başlamış ve hızla devam ediyor.Sistem çökerse, yeniden inşası yıllar alacağı ve çok yüksek maliyete ihtiyaç duyulacağı bir gerçektir.


Dünyanın en büyük Uluslararası Turizm Fuarı olan İTÜ Berlin Fuarına Acenteler ve Otelciler 2019 Teşvik Protokolu halen ortada olmadığı için ne yapacaklarını bilmeden gidiyorlar.
Doğru ve zamanında yapılmayan Pazarlama ve Tanıtım Faaliyetleri.
Sektörün, Devletin çok cılız yapmış olduğu tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinden haberdar olmadığı.


Her geçen gün artan uçak bilet fiyatları. Rum tarafının sürekli engelleme çabaları. İflasın eşiğine getirilmiş veya iflas etmiş Acenteler. Motivasyonu tamamen kaybetmiş bir sektör.


Değerli Dostlar bindiğimiz Dalı kesiyoruz kim senin umurunda değil. İşte, Acı gerçeğimiz BU....

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
1/20