• BIST 13509.76
  • Altın 6814.85
  • Dolar 48.6662
  • Euro 55.986
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

ABD dergisi Gülen'in ipini çekti daha ne kadar...

ABD'nin önde gelen dergilerinden Forbes, Gülen cemaati lideri Fethullah Gülen'i sayfalarına taşındı. Forbes, 'ABD Gülen'i daha ne kadar tutabilir ki' yorumuyla iadenin sinyalini verdi.
ABD dergisi Gülen'in ipini çekti daha ne kadar...

ABD'nin önde gelen iş dünyası dergilerinden Forbes, Fetullah Gülen'in ABD'deki faaliyetlerini ve yakın zaman önce ABD'de aleyhine açılan ilk davayı konu alan makale yayımladı.

Kenneth Rapoza imzalı makalede, iktidara geldiği dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gülen'e güvendiği ancak Gülen'in sadece kendi ajandasını ve grubunun çıkarlarını takip ettiği yazıldı. Gülen'in Türkiye'deki siyasi iktidarı devirmek için planlar yaptığı ve Türk hükümetinin bunun hesabını hukuki yollardan sormak için harekete geçtiği kaydedilen makalede, "Erdoğan, Gülen'i Türkiye'yi dünyaya tanıtan bir kişi gibi görüyordu ancak Gülen, kendine ait medya araçlarıyla kendi grubunun çıkarlarını yaygınlaştırıyordu" ifadelerine yer verildi.

GÜLEN CEMAATİNİN 50 MİLYAR DOLARLIK VARLIĞI VAR

Değerlendirmede, ABD mahkeme kayıtlarına göre Paralel Yapı'nın dünyada 20 ile 50 milyar dolar arasında güce sahip olduğu ve ABD'de 120 civarında "sözleşmeli okulu" (charter okulları) yönettiği vurgulandı.

TÜRKİYE GÜLEN'İN PEŞİNİ BIRAKMAYACAK

2010-2012 yıllarındaki Balyoz Davası'nın da hatırlatıldığı, Gülen'in ABD'den iadesinin isteneceği sürece gelindiğine işaret edilen makalede, "Türkiye, hükümeti devirmek için 'devletin kilit kurumlarına sızmak' suçlamasıyla Gülen'in peşini ABD'de de bırakmayacak" değerlendirmesinde bulunuldu.

Makalenin dikkat çekici bölümlerinden birinde Rapoza, "Gülen, takipçileri tarafından adeta '12. İmam' gibi görülüyor. Eğer bu zengin iş adamı-vaizin sözleri bu kadar barışçıl olmasaydı, muhtemelen ABD'de de, Türkiye'deki gibi endişe kaynağı bir kişi olarak muamele görürdü" ifadelerini kullandı.

ABD'DEKİ HUKUKİ SÜREÇ YENİ BİR AŞAMA KAZANDI

Gülen okullarının Rusya'da yasaklandığını, Pakistan'da ve başka ülkelerde yakından takip edildiğine dikkati çeken Rapoza'ya göre, FBI'in geçen yıl bazı Gülen'le bağlantılı charter okullarına yönelik soruşturmasının ardından ABD'de başlayan hukuki süreç, yeni aşama anlamına geliyor.

ABD GÜLEN'İ NE KADAR ELİNDE TUTABİLİR

ABD'nin, Türkiye'yi IŞİD'le mücadelede önemli müttefik gördüğü, aynı anda Gülen gibi Türk hükümetince aranan bir kişiyi ne kadar tutabileceğinin sorgulandığı makalede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda gerekenin yapılmasını umduğunu ABD Başkanı Barack Obama'ya söylediği ve Obama'nın da konuya olumlu yaklaştığı aktarıldı.

ABD'DE BÜYÜK DAVA SÜRECİ

Ekim ayında FETÖ/PDY elebaşı sıfatıyla Fetullah Gülen, "en çok arananlar"ın bulunduğu kırmızı kategoride yer almıştı. Aralık ayı başında Amsterdam & Partners LLP hukuk şirketi, üç Türk davacı adına, çeşitli insan hakları ihlalleri gerekçesiyle Fetullah Gülen aleyhine ABD'deki ilk davayı açmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20