• BIST 13509.76
  • Altın 6828.91
  • Dolar 48.6658
  • Euro 55.9784
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 27 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 27 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C

Avrupa'da Batı Nil virüsü uyarısı kendini hatırlattı!

Çoğunlukla sivrisinekler yoluyla bulaşan Batı Nil Virüsü, Yunanistan’da 11 can aldı. Bu da 2012'den beri en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti.
Avrupa'da Batı Nil virüsü uyarısı kendini hatırlattı!

Uzmanlar, Avrupa'da yüksek hava sıcaklıklarının ardından Batı Nil virüsü enfeksiyonlarında, son dört yıl ile karşılaştırıldığında keskin bir artış görüldüğü uyarısı yaparken Yunanistan'da yaz başından itibaren Batı Nil virüsü salgınında 11 kişinin hayatını kaybettiği, virüsün bulaştığı insan sayısının da 107'ye çıktığı belirtildi.

Yetkililer, virüs sebebiyle ölenlerin 2012'den beri en yüksek sayıya ulaştığını ifade etti.

Sağlık Bakanı Andreas Xanthos, Yunan radyosuna "Kontrolsüzce yayılan Batı Nil virüsüne karşı yapacağımız belli bir şey yok fakat Sağlık Bakanlığı ve KEELPNO alarmda" açıklaması yaptı.

DAHA ÇOK YAŞLILARI HEDEF ALIYOR

Yunanistan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi'nin (KEELPNO) verilerine göre 2010 yılında görülmeye başlanan Batı Nil virüsü salgınından enfekte olan kişi sayısı 262'ye ulaşırken vakalardan 35'i ölümle sonuçlandı. 2012'de 161 kişiye buluşan salgında 18 kişi hayatını kaybetmişti. Geçen seneyse 48 kişinin etkilendiği virüs, 6 kişinin de ölümüne neden olmuştu. Bu yıl Yunanistan'da virüs salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin tümünün 70 yaş üzeri insanlardan oluştuğu kaydedildi.

ABD, VATANDAŞLARINI UYARDI

Bu arada ABD'nin Atina Büyükelçiliği ise BNV virüsü ile ilgili bir açıklama yaparak vatandaşlarını uyardı. Eçilik, Yunanistan'a gidecek ABD vatandaşlarının söz konusu virüse karşı gerekli önlemleri almasını istedi.

HENÜZ BİR TEDAVİSİ YOK

Henüz belli bir tedavisi olmayan virüsün, insanlarda belirgin semptomlar göstermemesi bulaşan kişi sayısının tam olarak bilinememesine yol açıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkez'ine göre hastaların yüzde 20'si yüksek ateş gibi belirtiler gösterirken sadece yüzde birinde ciddi hastalık şeklinde gelişiyor.

ARTAN SICAKLAR SALGIN HASTALIĞIN GÖRÜLME RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Uzmanlar daha önce yaptıkları açıklamada, Avrupa'da iklim değişikliğine bağlı olarak yükselen sıcaklıkların tetiklediği salgın hastalıkların artarak devam edebileceği uyarısında bulunmuştu. Artan sıcaklık yüzünden özellikle Avrupa'nın güney kıyılarının bu durumdan etkilenmesinin muhtemel olduğunu belirten uzmanlar, "Artan sıcaklıklarda sinekler daha hızlı ürer ve hızlanan üreme ile birlikte kısa sürede çok kalabalık bir popülasyona ulaşabilirler. Daha büyük popülasyon ise kaçınılmaz olarak salgın hastalıklara sebep olan virüslerin taşınmasını kolaylaştırır" ifadelerini kullanmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20