• BIST 13463.8
  • Altın 6832.64
  • Dolar 48.6682
  • Euro 56.0345
  • Lefkoşa 36 °C
  • Mağusa 33 °C
  • Girne 31 °C
  • Güzelyurt 33 °C
  • İskele 33 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 18 °C

Bu geceyi sevgilinize ayırın...

Bu gece kaçmaz çünkü...
Bu geceyi sevgilinize ayırın...

Bu gece ve yarın dünyanın kuzey yarımküresinde gökyüzünü izleyenler çok sayıda yıldız kaymasına şahit olacak. Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından kopan parçaların oluşturduğu Perseid meteor yağmurunun iki gün sürmesi bekleniyor. Uzmanlar bu gece meteor yağmuru sayısının saatte 150'ye, hatta 200'e kadar çıkabileceğini belirtiyor.

Her yıl Ağustos ayında Dünya kuyruklu yıldız kalıntılarının olduğu bölgeden geçiyor ve yıldız kaymaları da artıyor.

RS FM'de yayınlanan Burası Türkiye programına bağlanan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, bu gece ve yarın oluşacak gökyüzü olaylarının 130 yılda bir gerçekleştiğini söyledi.

 

Esenoğlu programda şunları aktardı:

"Gökyüzü yıldızlarla dolu ve halkımız meteor yağmuruna yıldız kayması diyor. Mercimek büyüklüğündeki göktaşları sürtünmeden dolayı parlaklık gösterdiği için ve bunlar yıldıza benzediği için 'yıldız kayması' diye söyleniyor. Gerçekte yıldızlar kaymaz. Güneş sisteminin üyesi olan kuyruklu yıldızlar güneşe yaklaşıyorlar ve tekrardan uzaklaşıp gidiyorlar. Bu gece göreceğimiz olan kuyruklu yıldızlar, 130 yılda bir güneşe yaklaşır ve etrafından dolanır. Milyonlarca yıl içerisinde gidip gelmelerden dolayı güneşinde kütlesi çok büyük olduğu için güneşin ısısından dolayı kirli buz dediğimiz kuyruklu yıldızın çekirdeği uzun bir kuyruk yapısına bürünüyor ve topaklanma oluyor. Bunlar da yörüngede kalıyor ve yıllar içinde güneşin etrafında sabitleniyor, göktaşı yağmuru meydana geliyor."

large.jpg

NASIL İZLENECEK?

Esenoğlu, meteor yağmurunun en net nasıl izleneceğini de anlattı:

"En güzeli çıplak gözle izlemek çünkü geniş bir ufku görürsünüz. Karanlıkta bir yerde kırsal kesimde ya da deniz kıyısından göğe bakmak daha iyi olur. Çünkü deniz daha karanlık ve gökyüzü daha belirgin olur. Bu gece saat 23:00'ten sonra güneş doğuncaya kadar Kuzeydoğu istikametine bakmanız yeterlidir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20