• BIST 13274.63
  • Altın 6747.35
  • Dolar 48.6721
  • Euro 55.9874
  • Lefkoşa 31 °C
  • Mağusa 30 °C
  • Girne 29 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 30 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 15 °C

CMC ile ilgili sempozyum başlıyor

CMC ile ilgili sempozyum başlıyor

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği’nin, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) işbirliğinde düzenleyeceği “CMC Maden Atıklarının Çevre ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Sempozyumu”, Çarşamba günü başlıyor.

Dernekten verilen bilgiye göre, 3-4 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek sempozyum, LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Seminer Salonu’nda yer alacak.

Sempozyumun açılışı 3 Haziran Çarşamba saat 09.00’da gerçekleştirilecek.

Sempozyumun ilk gününde 4 oturum gerçekleştirilecek. Sempozyumun açılışında Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Genel Sekreteri Enver Bıldır “CMC’nin Tarihi”, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Dayıoğlu “CMC Alanındaki kirliliğin bugünkü durumu”, LEKAD Başkanı Hakan Oran “Tüm etkileri ile CMC”, Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir de “Maden işletmelerinin çevreye verdiği zararlar ve rehabilitasyon önerileri” konusunda sunum yapacak.

Aranın ardından 2. oturuma geçilecek. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ruhi Selçuk Tabak yapacak.

YDÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Songül Vaizoğlu “Maden İşletmelerinin Çevre ve Halk Sağlına Etkileri”, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhi Selçuk Tabak “Çevre'nin Sağlık Üzerine Etkileri”, Uzman Klinik Psikoloğu Beliz Köroğlu “Çevrenin Ruh Sağlığı üzerindeki etkileri”, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliğinden Dt. Teksen Köroğlu “Devletin ve Madencilik Şirketlerinin uygulamalarının sağlığa etkileri” konusunda konuşacak.

Sempozyum öğleden sonra da devam edecek. 3. oturumun başkanlığını Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bay yapacak.

Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel “Toplumların Zenginliği Açısından Sosyal Sermaye ve Çevre Sosyolojisi”, DAÜ Kimya Bölümü Öğretim elemanı Doç Dr. Mustafa Gazi “Cevher Zenginleştirme Yöntemleri ve Siyanür Yönetimi”, DAÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek de “CMC'nin kıyısal eko sistem üzerine etkisi” konularında sunum yapacak.

4. oturumun başkanlığını Prof. Dr. Mehtap Malkoç yapacak. DAÜ Öğretim Görevlisi Seray Kabaran “Besinlerle Alınan Ağır Metaller ve Sağlık Üzerinde Etkileri”, DAÜ Uzm. Hemşire Öğr. Elemanı Arzu Abiç “Maden Atıklarında Halk Sağlığı Hemşireliği Yaklaşımları”, Girne Üniversitesi Genel Sekreteri, YDÜ Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ediz Tuncel “CMC maden atıklarının Lefke Sahil Şeridine tahribatı” konularını irdeleyecek.

4 Haziran Perşembe günü ise 1. oturumun başkanlığını Prof. Dr. Ruhi Selçuk Tabak yapacak. LAÜ Peyzaj Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülay Çetinkaya Çiftçioğlu “Phytostabilization Yöntemi ile CMC Maden Alanı’nın Onarımı”, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş “CMC maden atıkları ve etkileri”, Lefke Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay “CMC'nin Lefke bölgesine çevresel etkileri” konularında sunum yapacak.

Sempozyum 2. oturumla tamamlanacak. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Suphi Vehit yürütecek. Son oturumda LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Suphi Vehit, “CMC'nin neden olduğu sağlık konuları”, GAÜ Sağlık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç Dr. Nazım Beratlı “CMC'nin Kuruluş Tarihi”, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar “Kanser ve Risk Faktörleri”, Pediatrik Onkoloji Uzmanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doçenti Doç Dr. Kudret Çağlar da “Kanser Mücadelesi” konularında konuşacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20