• BIST 13509.76
  • Altın 6832.72
  • Dolar 48.7704
  • Euro 56.0792
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Demirtaş: "1 Mayıs'ta Taksim olmazsa olmaz"

Demirtaş: "1 Mayıs'ta Taksim olmazsa olmaz"

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "İşçiler, bayramı bayram gibi kutlasınlar" diyerek 1 Mayıs'ta Taksim'in kutlamalara açılması çağrısında bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na çağrı yaparak, "Gelin şu 1 Mayıs'ı en küçük bir gerilim ve gerginlik olmadan, işçiler bayramı, bayram gibi kutlasınlar, anmasını da 77'deki 1 Mayıs'ın anısına uygun şekilde gerçekleştirsinler. Bizler de siyasiler olarak hep birlikte emekçilerimizin, işçilerimizin bu bayramında, dayanışmasında yanında olalım" dedi.

Demirtaş, DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği'nden oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi'nce 1 Mayıs 1977'deki olaylarda ölenler için Kazancı Yokuşu'nda düzenlenen anma etkinliğinde basın mensuplarının sorularını cevapladı.

"Parti olarak 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmayı hedefliyor musunuz?" sorusu üzerine Demirtaş, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nın sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde çok zorlu mücadeleler, büyük bedellerle kazanılan bir hak olduğunu söyledi.

1 MAYIS'IN SEMBOLÜ

Bugünün işçinin hakkı olduğunu, iktidarların, hükümetlerin çalışanlara ve işçiye bir lütfu, armağanı olmadığını ifade eden Demirtaş, "Türkiye'de 1 Mayıs dünya genelinde olduğu gibi işçilerle, emekçilerle dayanışma günü olarak karşılanıp kutlanırken, aynı zamanda 1977'deki Taksim işçi katliamının da bir anması olarak, bu meydanda, bu alanda bir kez daha hatırlanıyor. Dolayısıyla Taksim Meydanı, Türkiye'deki 1 Mayıs'ın sembolüdür" diye konuştu.

"TAKSİM OLMAZSA OLMAZ"

Demirtaş, yapacağı karşılaştırmanın abartılı bir örnek olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Birebir örnekmiş gibi algılanmasın ama yani Müslümanlar Kabe'ye hacı olmak için giderler. Museviler de Kudüs'e gider. Dini inançların merkezleri, mabetleri vardır. Onun dışında hiç bir yerde, onu yapamazsınız. Evet dini bir inanç olarak söylemiyorum ama işçiler açısından Taksim olmazsa olmaz bir yerdir. Yani burada anma, kutlama yapılamazsa o yıl 1 Mayıs Türkiye'de kutlanmamış sayılır. 1 Mayıs şehitleri, anılmamış sayılır. Çünkü burada bu noktada katledildiler. Taksim'i yasaklamak, 1 Mayıs'ı yasaklamaktır. Biz özellikle Sayın Başbakan'a seçim arifesinde çağrı yapıyoruz. Gelin şu 1 Mayıs'ı en küçük bir gerilim ve gerginlik olmadan, işçiler bayramı, bayram gibi kutlasınlar, anmasını da 77'deki 1 Mayıs'ın anısına uygun şekilde gerçekleştirsinler. Bizler de siyasiler olarak hep birlikte emekçilerimizin, işçilerimizin bu bayramında, dayanışmasında yanında olalım. Sayın Başbakan, özellikle yetki sorumluluk kendisindedir. 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlayabilmeleri için meydanı kutlamaya açmaları lazım. HDP olarak işçi, emekçi sendikalarının, meslek örgütlerinin yanlarındayız. En küçük bir şiddet olmaması için de çaba sarf edeceğiz. 'Hem muhalefet liderleri hem Başbakan gelin kol kola verelim, el ele verelim, burada tek bir işçimizin, emekçimizin burnu kanamasın. Tek bir şiddet olayına burada tanıklık etmeden, bayram tadında 1 Mayıs'ı yaşayalım diye çağrı yapmak istiyorum."

"YANLARINDA OLACAĞIZ"

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, bir basın mensubunun Taksim Meydanı'yla ilgili karar değişikliği olmaması durumunda HDP olarak, diğer gruplarla birlikte Taksim'e çıkmaya çalışıp çalışmayacaklarına ilişkin soru üzerine, grupların alacağı kararı, yapacağı etkinlik ve eylemin ne olduğunu, bunların detaylarını bilmediklerini ifade ederek, işçi ve emekçilerin meşru haklarını kullanırken sorun çıkmaması, insanların zarar görmemesi için çaba sarf edeceklerini, onlarında yanında olacaklarını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20