• BIST 10759.56
  • Altın 6273.63
  • Dolar 49.9631
  • Euro 55.8696
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 10 °C

Güney Kıbrıs'tan Türkiye'ye vize şartı!

Rum yönetimi, Türk vatandaşlarına AB’de vize serbestisine onay vermek için önce Türkiye’nin 72 kriterin tamamını yerine getirmesini ve özellikle Rum vatandaşlarını ülkeye vizesiz kabul etmesini şart koştu.
Güney Kıbrıs'tan Türkiye'ye vize şartı!

Rum yönetimi, Türk vatandaşlarına AB’de vize serbestisine onay vermek için önce Türkiye’nin 72 kriterin tamamını yerine getirmesini ve özellikle Rum vatandaşlarını ülkeye vizesiz kabul etmesini şart koştu.

Fileleftheros “Tusk’un Sözlerine Farklı Yaklaşımlar… Hükümet Türkiye’nin Yükümlülükleri Üzerinde Duruyor, Omiru ve DİKO’dan Sert Eleştiriler” başlıklı haberinde, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’un mülteciler konusunda Türkiye hakkında söylediği sözlere Rum yönetiminin tutanaklar açısından , siyasilerin ise siyasi açıdan yaklaştığına dikkat çekti.

Habere göre Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis “Türkiye’nin önüne konulan 72 kriter yerine getirilmeden vize konusundaki politikada değişiklik olamayacağını” savundu ve “Türkiye, ancak önüne konulan 72 kriter arasında bulunan, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı yükümlülüklerini yerine getirirse konu (Türk vatandaşlarına vize serbestisi) gündeme gelebilir. Bunlar arasında Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye’ye vizesiz girişi de var” dedi.
Hristodulidis, Türkiye’nin halihazırda 72 kriterden 37’sini yerine getirdiğini söyledi ve Rum yönetiminin gelişmeleri takip ettiğini, konunun daha detaylı görüşülmesi için yetkili makamlarla toplantılar planlandığını anlattı.

Hristodulidis’in, Tusk aleyhine konuşmaktan ısrarla kaçındığına dikkat çeken gazete  “Tusk, özellikle ilkeler, yani Türkiye’ye indirim yapılamayacağı konusunda nettir. Bu, son Avrupa Konseyi toplantısında belirgindi” dediğini de yazdı.

OMİRU

Gazete, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ve DİKO’nun meseleye çok farklı yaklaştığına dikkat şekti. Habere göre Omiru Tusk’un sözlerini değerlendirirken “AB’nin temel ilkelerine hakaret niteliğinde” ifadesini kullanarak “Türkiye, para ve müzakere başlıklarının açılması için AB’ye baskı yaparken mülteciler konusunda nasıl örnek gösterilebilir”  dedi ve “Avrupalı yetkililerin Avrupa vizyonunu erozyona uğrattığını” iddia etti.

DİKO

Habere göre DİKO da, Tusk’un sözlerinin “uluslar arası toplumun mantığını ve adalet duygularını kışkırttığı” iddiasında bulunduğu açıklamasında, özetle şunları savundu: “Tusk ‘mülteciler konusunda bütün dünyaya örnek’ diye nitelediği Türkiye’nin Kıbrıs’ı istila edip yüz binlerce Kıbrıslı Rumu göçe zorladığı unutmayı tercih ettiği için biz burada, Kıbrıs’ta çok kırgın ve öfkeliyiz.”

Haravgi de haberi “Donald Tusk’un Kışkırtıcı Sözlerine Kınama… Y. Omiru: Avrupalı Yetkililer Avrupa Vizyonunu Erozyona Uğratıyor”  başlığıyla aktardı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Filo Jet faciasında 9 zanlı bugün 9’uncu kez mahkemeye çıkarılıyor
  • LAÜ’de müzik, dans ve sanat dolu etkinlikler düzenlendi
  • ARUCAD öğretim üyesi Uzman’ın tasarımı “Cup Design Call” kitabında yer aldı
  • Üstel İskele'de vurguladı... Gençlerin hayallerini gerçekleştirmesi için zemin hazırlıyoruz
  • İnsanlar neden telefonlarının kendilerini dinlediğini düşünüyor?
  • Erhürman: İş olsun diye üçlü görüşme yapmam
  • İskele Yarı Maratonu Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleştirildi
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
1/20