• BIST 13295.52
  • Altın 6748.94
  • Dolar 48.6713
  • Euro 55.9871
  • Lefkoşa 31 °C
  • Mağusa 30 °C
  • Girne 29 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 30 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 15 °C

KTTO: “Belli yasal kriterlere bağlanmadan yapılan saptamalar ve tarışmalar iş barışının bozulmasına neden olmaktadır”

KTTO: “Belli yasal kriterlere bağlanmadan yapılan saptamalar ve tarışmalar iş barışının bozulmasına neden olmaktadır”
KTTO: “Belli yasal kriterlere bağlanmadan yapılan saptamalar ve tarışmalar iş barışının bozulmasına neden olmaktadır”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), ülke gerçekleri dikkate alınmadan ve asgari ücretin belirlenmesi belli yasal kriterlere bağlanmadan yapılan saptamalar ve her yıl yenilenen tartışmaların,  iş ortamının sağlıksız etkilenmesine ve iş barışının bozulmasına neden olduğunu belirterek, ivedilikle  asgari ücret yasasının  hazırlanması gerektiğini kaydetti.

KTTO’dan asgari ücretin brüt 3 bin 150 TL olarak belirlenmesine ilişkin yapılan değerlendirmede, asgari ücretin bir gösterge olduğu, iş yerlerinde asgari ücreti aşan seviyelerde ücretler uygulandığı, yenilenmiş asgari ücretin bütün maaş ve ücretlerde genel bir yükselişe neden olarak mal ve hizmetlerin fiyatlarının yükselmesine yol açacağı kaydedildi.

Değerlendirmede, fiyatlarda sağlanacak yükselişlerin, refah artışına neden olmamakla birlikte ülkenin rekabet gücünü düşüreceği, rakamların büyüyeceği ancak alım gücünün düşeceği, rekabet gücünün azalacağı, turizm ve yüksek öğretim sektörünün zarar göreceği öngörüldü.

Alım gücünün yükselmesinin piyasanın  canlanmasına ve genel olarak iş dünyasının verimliğinin artmasına neden olabileceğine işaret edilen değerlendirmede,  “Ancak ürettiğimiz mal ve hizmetlerin miktarını ve kalitesini artırmadan sağlanacak maaş ve fiyat artışlarının böyle bir sonuç vermesi beklenemez” denildi.

Hükümetin, asgari ücret başta olmak üzere maaş ve ücretlerde sağlanacak nominal artışların sadece genel fiyat dengesinin yükselmesine ve hatta çoğu zaman bu dengenin çalışanlar aleyhine olacak şekilde yeniden kurulmasına neden olacağını bilerek, mal ve hizmet üretimi artışının ve kalitenin yükseltilmesine yoğunlaşması gerektiği ifade edildi

KTTO’nun Asgari Ücret Saptama Komisyonunda temsil edilmiyor olmasının sorunlar yarattığı öne sürülerek, yapılacak yasal değişiklerle asgari ücret saptanmasının kriterlere bağlanması ve en fazla üyeye sahip iş örgütü durumundaki KTTO’nun Komisyonda temsil edilmesi talep edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20