• BIST 13533.38
  • Altın 6824.74
  • Dolar 48.6706
  • Euro 56.032
  • Lefkoşa 31 °C
  • Mağusa 32 °C
  • Girne 29 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 32 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Rum Sözcü : “29 Temmuz’daki görüşme belirleyici önemde”

O bilgileri doğruladı...
Rum Sözcü : “29 Temmuz’daki görüşme belirleyici önemde”

Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki gün görüştüğü ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’dan, Washington’un Mülkiyet ve Yönetim başlıklarında Türkiye nezdinde devreye girmesini istediği bilgilerini doğruladı.

Hristodulidis liderlerin Güvenlik, Toprak ve Garantiler başlıklarını açacağı 29 Temmuz’daki görüşmelerinin de belirleyici olacağına vurgu yaptı.

Politis “29 Temmuz Belirleyici… Hükümet Amerikan İnisiyatifini Doğruladı” başlıklı haberinde Hristodulidis’in, Amerikan hükümetinin görev süresi bitmeden Kıbrıs müzakerelerine ivme katmak hedefli inisiyatifini doğruladığını ve “başarılı olup olmadığı Güvenlik, Toprak ve Garantiler başlıklarının açılacağı 29 Temmuz’daki görüşme masasında belli olacak” dediğini yazdı.

Habere göre dün RİK’e konuşan Hristodulidis, Anastasiadis’in önceki günkü görüşmelerinde Nuland’a müzakerelerdeki durum ile Mülkiyet ve Yönetim başlıklarında gözlemlenen özlü anlaşmazlıkları anlattığını, garantiler ve askerlerle ilgili Rum tezini de yinelediğini söyledi.

Rum liderin Nuland’dan, Türk tarafına bir mesaj iletmesini istediğini de doğrulayan Hristodulidis, “Özellikle, Sayın Nuland’a Türkiye’nin kast ettiklerinin söyledikleri olduğunu müzakere masasında göstermesi gerekir” dediğini anlattı.

“BU SEFER GÖRÜŞME SOMUT KONULARDA VE AMERİKAN TARAFI NİYETLİ”

Hristodulidis bu talebin neticesinin olumlu olup olmayacağı sorusuna karşılık “bu sefer görüşme somut konular üzerinden yapılıyor. Bu sefer Amerikan tarafında da prosedüre yardımcı olma niyeti var. Ancak yine de Amerikan inisiyatifinin sonuç getirip getirmeyeceğini kimse değerlendiremez. Bu, Garantiler, Toprak ve Güvenlik başlıklarının ilk kez açılacağı 29 Temmuz’daki liderler arası görüşmede ortaya çıkacak” dedi.

Rum Sözcü, 29 Temmuz görüşmesinden sonra toplu bir değerlendirme yapılacağına da işaret ederek “Nasıl ilerleneceği, bu yoğunlaştırılmış aşamadan ortaya çıkacak sonuçlarla iç içedir. 29 Temmuz’da ele alınacak konular da prosedürün nasıl ilerleyebileceği açısından belirleyici öneme sahiptir. Yoğunlaştırılmış müzakerelerin eylül öncesine kadar sürdürülmesi niyeti de vardır” ifadesini kullandı.

Alithia gazetesi, Hristodulidis’in açıklamasını “Mülkiyet ve Yönetim Konusunda Müdahale İstendi… Başkan Amerikan Bakan Yardımcısı Nuland’a, ABD’nin Ankara’ya Yönelmesi Talebiyle Müzakerelerin Zor Konuları Hakkında Bilgi Verdi” başlık ve spotuyla aktardı.

“ZOR KONULARDA TOP YENİDEN MÜZAKERECİLERDE”

Fileleftheros “Anlaşmazlıkların Üzerine Köprü Kurmaya Çalışıyorlar” başlıklı haberinde Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in, 12 Temmuz’daki liderler görüşmesinde ele alınan AB ve Ekonomi başlıklarını görüşmek üzere dün bir araya geldiğini, “zor konuları görüşmede top yeniden müzakerecilerde” yorumuyla bildirdi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla görüştüğünü, iki saat süren görüşmede müzakere prosedüründe bundan sonra atılacak adımların ele alındığını yazan gazete, Akıncı-Eide görüşmesinin, Nuland’ın önceki gün Ada’da yaptığı temasların gölgesinde gerçekleştiği yorumunu yaptı.

ANASTASİADİS MOĞOLİSTAN’A GİTTİ

Öte yandan Politis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 15-16 Temmuz’da Ulan Batur’da düzenlenecek AB ve Asya Devletleri Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’na (ASEM) katılmak üzere dün gece Sözcü Nikos Hristodulidis eşliğinde Moğolistan’a hareket ettiğini bildirdi.

Habere göre Anastasiadis bu çerçevede Moğolistan Cumhurbaşkanı, Rusya Başbakanı, Singapur Başbakanı ve Hindistan Başbakan Yardımcısı ile görüşecek. Anastasiadis 18 Temmuz’da adaya dönecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20