• BIST 13509.76
  • Altın 6803.56
  • Dolar 48.7113
  • Euro 55.7691
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Syriza'nın İspanyol kardeşi: Podemos ne istiyor?

Syriza'nın İspanyol kardeşi: Podemos ne istiyor?

Yunanistan’da Syriza’nın iktidara gelmesinin ardından İspanya’da Podemos seçimlerin favorisi olarak gösteriliyor. Madrid’te cumartesi günü on binlerce kişi toplayan Podemos ne istiyor, ne vaat ediyor?

Yunanistan'da iktidara gelen Syriza’nın kardeş partisi Podemos tam anlamı ile bir siyasi fenomen. Henüz bir yıl önce kurulan parti geçen cumartesi günü başkent Madrid’in ünlü Puerta del Sol Meydanı’nda görkemli bir miting düzenledi.

Polisin verilerine göre 100 bin, partinin verdiği bilgiye göre ise 300 bin kişinin katıldığı mitingte bir konuşma yapan Podemos’un Genel Başkanı Pablo Iglesias’ın mesajı netti. Daha iyi bir ülke hayali kurduklarını dile getiren Iglesias, meydanda hayal görmeye devam etmek için değil, bu hayali 2015’te gerçekleştirmek için toplandıklarını kaydetti.

36 yaşındaki İglesias, İspanya’da siyasetin yeni yıldızı olarak nitelendiriliyor. Tsipras'ı kendine örnek alan İglesias, Syriza’nın Yunanistan’da iktidara gelmesinin ardından birkaç gün içinde, birçok siyasi partinin yıllarca yapamadığı kadar çok iş başardığını dile getirdi.

podemos_madrid1

Bu yıl Kasım ayında yapılacak parlamento seçimleri öncesinde, kamuoyu araştırmalarına göre birinci sırada yer alan Podemos, Syriza gibi Avrupa Birliği tarafından dayatılan tasarruf politikalarına karşı çıkıyor. Geçen yılki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Strasbourg’a beş milletvekili gönderen partinin özellikle ekonomik hedefleri İspanya’da gündemin ilk sıralarında.

İktisatçıların görüş ayrılığı

Ekonomi Profesörü Juan Carlos Lázaro, Podemos’un savunduğu fikirlerin hayata geçirilmesinin İspanya’yı felakete sürükleyeceğini öne sürüyor. Podemos’un ekonomi programının uygulanması halinde bunun hem İspanya hem de herhangi başka bir ülke için felaket olacağını savunan Lázaro, partinin Avrupa Merkez Bankası’nın bağımsızlığını kaldırmak, faiz oranlarını siyasi nedenlerle değiştirmek ve mali piyasalara müdahele edebilmek gibi fikirleri olduğunu dile getirdi.

 

Ancak Podemos’un ekonomide atmak istediği adımları destekleyen iktisatçılar da mevcut. ‘Krize Karşı Ekonomistler’ adlı hareketin üyelerinden Jorge Fabra, Podemos’un kendini geliştirdiğini ve artık borçların silinmesinden söz etmediğini belirterek, partinin daha çok ekonomide yeniden yapılanma fikrini benimsediğini ifade etti.

Ekonomik veriler aslında İspanya’da durumun Yunanistan’daki kadar kötü olmadığını ortaya koyuyor. İspanya ekonomisi geçen yıl yüzde 1,4 oranında büyüme kaydetti. Ancak buna rağmen hala her dört kişiden biri işsiz. Özellikle gençler arasındaki işsizlik dramatik seviyelere çıkmış duru

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20