• BIST 13509.76
  • Altın 6810.4
  • Dolar 48.7246
  • Euro 55.9374
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Tapu Dairesi işlemleri artık tüm ilçelerde yapılabiliyor

Herhangi bir ilçeden yapılabilen devir işlemleri; satış, bağış ve takas olmak üzere her türlü devirleri kapsıyor.
Tapu Dairesi işlemleri artık tüm ilçelerde yapılabiliyor

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Tapu Dairesi’nde, eskiden sadece malın bulunduğu ilçeden yapılabilen birçok işlemin, (Lefke hariç) tüm ilçelerden yapılması  uygulaması hayata geçirildi. Bakanlık, Lefke Tapu Dairesi'nin açılması için de çalışmaların son aşamada olduğunu ve teşkilat şemalarıyla, ilçe tapu binasının yeriyle ilgili çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu vurguladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, eskiden, belli bir ilçedeki taşınmaz malın devir işlemleri sadece o ilçedeki tapu dairesi şubesinden yapılabilmekteyken, artık tüm ilçelerden yapılabiliyor. Yani, Mağusa’daki bir taşınmaz malın devir işlemleri, örneğin Güzelyurt şubesinden; benzer şekilde Girne’deki bir malın devri de örneğin Lefkoşa’dan yapılabilir hale geldi.
Herhangi bir ilçeden yapılabilen devir işlemleri; satış, bağış ve takas olmak üzere her türlü devirleri kapsıyor.
Tapu Dairesi’nin getirdiği bir başka kolaylık ise, özellikle bankaları ve kredi kullanan vatandaşları ilgilendiriyor. Kredi alınırken tapu kayıtları üzerinde tesis edilen ipotekler, bu gibi ipoteklerin yenilenmesi veya kaldırılması gibi işlemler de artık malın bulunduğu ilçeye gitmeden yapılabiliyor.
Bir diğer kolaylık ise özellikle avukatlarla ilgili. Avukatların dava açarken sıklıkla ihtiyaç duydukları, keza bazı resmi başvurularda ve kredi başvurularında da vatandaşın ihtiyaç duyduğu taşınmaz mal araştırma belgesi (search belgesi) artık herhangi bir ilçeden temin edilebiliyor. 
Emlak ve inşaat sektörüne getirilen önemli kolaylık ise, tapu haritalarının alınmasına ilişkin. Şimdiye kadar haritalar sadece Lefkoşa’da bulunan İçişleri Bakanlığı’ndan alınırken, artık tüm ilçelerdeki tapu dairesi şubelerinden alınabiliyor.
Sadece ara emri kaydı ve memorandum kaydı gibi yargı kararlarına ilişkin işlemlerde, malın bulunduğu ilçede işlem yapma uygulaması devam ederken, Tapu Dairesi’nin hizmet verdiği geriye kalan tüm işlemler için büyük kolaylık sağlanmış oldu. 
Hayata geçirilen ve tüm ilçelerden yapılmaya başlanan işlemler şöyle:
“Satış, bağış ve takas olmak üzere tüm tapu devir işlemleri. İpotek tesisi, ipotek yenileme ve ipotek kaldırma olmak üzere tüm ipotek işlemleri. Tapu haritalarının verilmesi işlemleri. Veraset yolu ile yapılacak tüm veraset intikal işlemleri. Taşınmaz Mal Araştırma Belgesi (Search Belgesi) verilmesi işlemleri. Zayi koçan başvurusu ve verilmesi işlemleri. Sınır tespiti, taksimat, bölme, parselasyon, site ve apartman kaydı gibi tüm kadastro işlemlerinin başvuruları”.

 

Yeni ilçe olan ve Tapu Dairesi şubesi bulunmayan Lefke İlçesi için de Tapu Dairesi kurulması için çalışmalar son aşamaya geldi. Bakanlık, bu konuda çalışmaların hızla sürdürüldüğünü vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20