• BIST 13122.58
  • Altın 6723.06
  • Dolar 48.6655
  • Euro 55.8855
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

TL’de değer kaybı sürüyor

TL’de değer kaybı sürüyor
KKTC Merkez Bankası’nın yılda dört defa yayımladığı bültenlerin 2015 yılının ikinci çeyreğine ilişkin olanı Banka’nın web sitesi üzerinden kamuoyunun bilgisine sunuldu. Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San TL’de değer kaybının arttığını ve küresel ekonomik koşulların daha kötüye mi yoksa daha iyiye mi gideceğinin bilinmediğini kaydetti.

Merkez Bankası’ndan verilen bilgiye göre, bültende dünya ekonomisinin genel görünümü, KKTC ekonomisi ve bankacılık sektörü ile ilgili en güncel veriler yer alıyor.

“BELİRSİZLİK, BELİRLEYİCİ OLMUŞTUR”

Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San açıklamasında, içinde bulunulan dönemde belirsizliğin, anlamının aksine küresel piyasaların seyrini belirleyen ana etken (belirleyici) olma konumunu sürdürdüğünü ifade etti.

Küresel etkenler ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin, TL’de değer kaybını artırdığına işaret eden San, küresel ekonomik koşulların daha kötüye mi yoksa daha iyiye mi gideceğinin bilinmediğini kaydetti.

“FİNANSAL İSTİKRARIN DESTEKLENMESİ ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTEDİR”

KKTC Merkez Bankası’nın finansal istikrarın desteklenmesi yönündeki çalışmalarına devam ettiğini belirten San, bu çerçevede önemli bir altyapı yatırımı ve hizmeti olan yurt içi elektronik ödeme sistemi EÖS’ün 26 Haziran’da hizmete sunulduğunu belirtti.

Dr. Bilal San, KKTC bankacılık sektörü aktif  toplamının 16,1 milyar TL seviyesine ulaştığını,  2015 yılı ikinci çeyrek döneminde sektörün en önemli fon kaynağı olan mevduatın 13 milyar TL’ye, brüt kredilerin 10,3 milyar TL’ye yükseldiğini ve mevduatın krediye dönüşüm oranının ise yüzde 79,61 olarak gerçekleştiğini, bir yıllık dönemde tahsili gecikmiş alacaklar (TGA) toplamının 101,6 milyon TL artarak 675 milyon TL’ye ulaştığını belirtti.

Bankacılık sektörü özkaynak toplamının da 1,5 milyar TL seviyesinde olduğunu ifade eden San, bankaların taşıyabileceği muhtemel kur riskine yönelik düzenlemeler sayesinde dövizdeki dalgalanmalardan asgari düzeyde etkilendiklerine, bankacılık sektörü bilançosunun net uzun pozisyonda olmasından ötürü kur hareketlerinin olumsuz tesiri bulunmadığına vurgu yaptı.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20