• BIST 13509.76
  • Altın 6832.63
  • Dolar 48.6729
  • Euro 55.9811
  • Lefkoşa 31 °C
  • Mağusa 32 °C
  • Girne 29 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 32 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Yale Üniversitesi ile YD arasında işbirliği protokolü imzalandı

Yale Üniversitesi Yale Genome Center ile Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence ve Kanser Tanı-Araştırma Merkezi Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı
Yale Üniversitesi ile YD arasında işbirliği protokolü imzalandı

Yale Üniversitesi Yale Genome Center ile Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence ve  Kanser Tanı-Araştırma Merkezi Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

Yale Üniversitesi, Yale Genome Center üyesi Yrd.Doç.Dr. Kaya Bilgüvar, Marmara Üniversitesi Tıbbi Biyoloji  Anabilim Dalı üyesi  Dr. Can Erzik  ve Yakın Doğu Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı ile Genetik ve Kanser Tanı-Araştırma Merkezi Başkanı  Prof. Dr. Nedime Serakıncı' yı ziyaret etti. Tüm gün süren seri toplantı ve görüşmelerin ardından ortak proje ve akademik yayın ile karşılıklı bilgi alışverişini kapsayan bir işbirliği protokolü imzalandı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Yale Üniversitesi, Yale Genome Center üyesi Yrd.Doç.Dr. Kaya Bilgüvar, Marmara Üniversitesi Tıbbi Biyoloji  Anabilim Dalı üyesi  Dr. Can Erzik  ve Yakın Doğu Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı ile Genetik ve Kanser Tanı-Araştırma Merkezi Başkanı  Prof. Dr. Nedime Serakıncı arasında işbirliği protokolü imzalandığı bildirildi. Protokol kapsamında ilk etapda iki ana proje üzerinde anlaşan tarafların ”mendeliyan kalıtım gösteren ve şimdiye dek aydınlatılmamış yeni gen varyantlarını” tanımlamayı hedefledikleri belirtildi.

Prof. Dr. Nedime Serakıncı: ”Projelerimizin Bir Amacı Da KKTC’de Tanısı Konmamış Hastalıkların Tanılarının Konmasıdır”

Yakın Doğu Üniversitesi Centre of Excellence ve Genetik Kanser Tanı-Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, yapılacak projeleri anlatırken ”Genetik, kalıtım biliminde cinsiyet kromozomları dışındaki kromozomlarla (otozom) olan, bağımsız karakterlerinden sorumlu yani ayrı otozom çiftlerine oturmuş genlerle sağlanan kalıtıma Mendelian Kalıtım deniyorve Mendelian kalıtım tek gen defektlerinin kalıtım paternini tanımlar. 4000’den fazla tek gen “trait’i özelliği belirlen¬miştir. Belirli bir özelliğinin kalıtılma riski Mendel kalıtımı şekilleri ve aile soyağacının (pedigree) detayları bilinerek hesaplanabiliyor. Bu projelerin bir amacının da KKTC gen havuzunda mendeliyan kalıtım gösteren olsası KKTC  allelerini tespit ederek şimdiye dek isim bir başka deyişle tanısı konmamış bazı genetik sendrom ve hastalıkların tanılarının konmasını ve bir sonraki nesil için risk değerlendirmesinin yapılmasını sağlamak” dedi.

KKTC’nin Ilk Ve Tek Veri Tabanı Yakın Doğu Üniversitesi Genetik Mutasyon Veritabanı…

Daha önce 2014 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk ve tek genetik veritabanı olan Yakın Doğu Üniversitesi Genetik Mutasyon Veritabanı (http://genetics-db.neu.edu.tr/), fikir babası ve kurucu lideri  olan Prof. Dr. Serakıncı, bu veri tabanının Yakın Doğu Üniversitesi bilim insanları tarafından  oluşturulduğunu  hatırlatarak “yeni projeler ile Kıbrıslı Türklerin sahip olduğu genetik yapı ve hastalıklarının iyi anlaşılmasına yönelik bir ışık olacaktır” dedi. Prof. Dr. Serakıncı sözlerini tamamlarken, “söz konusu iki proje ile ilgili yaptığımız pilot çalışmalardan elde ettiğimiz sonuçlar oldukça sevindirici olup önümüzdeki günler  daha güzel haberlere gebe” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20