• BIST 13274.63
  • Altın 6747.35
  • Dolar 48.6721
  • Euro 55.9874
  • Lefkoşa 31 °C
  • Mağusa 30 °C
  • Girne 29 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 30 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 15 °C

Yunanistan'dan Dayatmaya "OXI"

Yunanistan'dan Dayatmaya "OXI"

Yunanistan'da halk yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine 'evet' ya da 'hayır' demek için sandık başına gitti.

Saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00'a kadar sürdü. Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı. Kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini ise ilk kez oy kullandı.

Solcu Syriza hükümeti halkın yeni tedbirlere 'hayır' demesini istiyor. Hükümet sandıktan 'evet' çıkması halinde istifa edeceğini sinyallerini verdi. Son anketler 'Evet' diyenlerin oranı 'hayır'larla baş başa görünüyor. Başbakan Alexis Tsipras, AB ve IMF'den gelen yeni kemer sıkma önlemlerini 'Yunan halkı için bir aşağılanma' olarak nitelerken, referandumdan buna hayır çıkmasının kreditörlerle masaya oturduklarına ellerini güçlendireceğini savunuyor. Atina IMF'ye olan Haziran borcunu da ödemeyip temerrüde düşmüş durumda.

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Euro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "hayır" dedi.

 41 yıl sonra ilk

Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının sandığa gitmiş olması gerekiyor.

Yunan vatandaşları 41 yıl sonra bir halk oylaması için sandığa gitti. Yunanistan'da 1920 ile 1974 yılları arasında 7 kez referandum yapıldı. İlki 1920 olmak üzere, 1924, 1935, 1946, 1968, 1973 ve 1974 yıllarında referandum gerçekleşti. Son referandum 1974 yılında Konstantinos Karamanlis'in başbakanlığı döneminde Albaylar Cuntası'nın devrilmesinin ardından kraliyetin kaldırılması için yapılmıştı. Söz konusu referandum da sandığa giden yüzde 70 Yunan vatandaşı, Cumhuriyet için "evet" demişti.

Saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00 itibariyle sona erdi.

Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı.

Yunan yetkililer, halkın oylamada hayır oyu vermesi durumunda, Pazartesi günkü Eurogroup toplantısında ellerinin daha güçlü olacağını savunuyor.

"HAYIR, YÜZDE 61'İN ÜZERİNDE OLACAK"

Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis referandumda "hayır" oyunun yüzde 61 çıkacağını söyledi.

"DEMOKRASİ KAZANDI"

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, "Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı" açıklamasını yaptı.

Yunanistan'da bugün yapılan referandumdan sonra anketlerin 'hayır' oylarını önde göstermesi üzerine Twitter hesabından açıklama yapan milliyetçi Bağımsız Yunanlar lideri Kammenos, "Yunanlar tehdite boyun eğmeyeceklerini kanıtladılar. Demokrasi kazandı." diye yazdı.

Yunan Hükümet Sözcüsü Gabriel Sakellaridis ise kreditörlerle müzakerelerin hemen başlaması ve iki gün içerisinde tamamlanması gerektiğini söyledi.

Bu arada Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in bu akşam bankaların genel müdürleriyle bir araya geleceği belirtildi.

Varufakis, sandıktan önlemlere 'hayır' çıkması durumunda bankaların Salı günü açılacağını söylemişti. Bankalardaki nakit bitmek üzere olduğundan, Salı gününe kadar Avrupa merkez bankası'nın Yunanistan'a nakit akışını sağlaması gerekecek. Avrupa Merkez Bankası'nın da bu akşam referandum sonuçlarını değerlendirmesi bekleniyor.

İçişleri ve İdari Yapılandırma Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini ise ilk kez oy kullandı.

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Euro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "evet" ya da "hayır" dedi.

KATILIM YÜZDE 50'Yİ AŞTI

Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyordu.

Yunanistan İçişleri Bakanlığı, bugünkü referandumda katılım oranının yüzde 50'yi aştığının kesin olduğunu açıkladı.

TAM 7 KEZ SANDIĞA GİTTİLER

Yunan vatandaşları 41 yıl sonra bir halk oylaması için sandığa gitti.

Yunanistan'da 1920 ile 1974 yılları arasında 7 kez referandum yapıldı. İlki 1920 olmak üzere, 1924, 1935, 1946, 1968, 1973 ve 1974 yıllarında referandum gerçekleşti. Son referandum 1974 yılında Konstantinos Karamanlis'in başbakanlığı döneminde Albaylar Cuntası'nın devrilmesinin ardından kraliyetin kaldırılması için yapılmıştı.

Söz konusu referandum da sandığa giden yüzde 70 Yunan vatandaşı, Cumhuriyet için "evet" demişti.

ÇİPRAS DA OYUNU KULLANDI

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da erken saatlerde oyunu kullanan isimler arasında yer aldı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Bir çok kişi hükümetin iradesini gözardı edebilir ama halkın iradesi asla gözardı edilemez" dedi.

Çipras, referandumda oyunu Kipselli semtindeki bir okulda kullandı. Çipras'ın okula gelişinde "Hayır" oyu kullanacaklar tezahüratlarda bulundu.

Çipras, oy kullanacağı salonda sandık görevlileriyle tokalaştı, basın mensuplarını selamladı. Oyunu kullanmasının ardından açıklamada bulunan Çipras, demokrasi adına bugünün bayram günü olduğunu söyledi.

Korku ve şantajların yenildiği zaman kurtuluşun demokrasilerde olduğunu ifade eden Başbakan Çipras, "Bir çok kişi hükümetin iradesini gözardı edebilir ama halkın iradesi asla gözardı edilemez. Eminim ki yarından itibaren Avrupa'nın kurucu değerlerine dönmesine yönelik bir yol açılacaktır" dedi.

VAROUFAKIS: BU KUTSAL BİR AN

Maliye Bakanı Yanis Varoufakis de oyunu kullandı.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, bugünkü referandumun Avrupa'da ortak para birimi ve demokrasinin birlikte var olabileceği umudunu verdiğini söyledi.

Atina'da oy kullandıktan sonra açıklama yapan Varoufakis, Yunan halkının kemer sıkma ültimatomuyla ilgili kararını vereceğini belirterek, "Bu, kutsal bir ândır. Avrupa için umut ânıdır" dedi.

Yunan bakan, kemer sıkma taleplerinin Euro Bölgesi'nin büyük başarısızlıkları sebebiyle geldiğini de savunarak, "Eurogroup, bizi sürdürülemeyecek bir anlaşmaya zorlamak için terör metotları uyguladı. Terör, siyasi amaçlarla insanlar arasında korku salmak demektir. Bize sunulan seçenek de, 'ya sürdürülemeyecek anlaşmayı kabul edin ya da bankalarınızı kapatacağız' şeklindeydi. Bu da terör olarak nitelendirilebilir" şeklinde konuştu.

ESKİ BAŞBAKAN KONUŞTU

Yunanistan ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi lideri ve Yunanistan'ın eski Başbakanı Antonis Samaras, "Avrupa'ya 'evet' Euro'ya 'evet' oyu kullanıyoruz." dedi.

Muhafazakar ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi lideri ve eski Başbakan Antonis Samaras, Mora'daki memleketi Pilos'ta oyunu kullandı. Bir açıklama yapan Samaras, "Yunanlar olarak bugün ülkemizin kaderini belirliyoruz. Avrupa'ya 'evet' Euro'ya 'evet' oyu kullanıyoruz." dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20