• BIST 13509.76
  • Altın 6815.48
  • Dolar 48.7687
  • Euro 56.0296
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Ziraat Mühendisleri Odası bitki sağlığı laboratuvarı eksikliğine dikkat çekti

Ercilasun, piyasadaki fiyat ve patates arzın devamlığın sağlanması için Patates Üreticileri Birliği Kooperatifi’ne patates ithal izni verildiğini bildirdi.
Ziraat Mühendisleri Odası bitki sağlığı laboratuvarı eksikliğine dikkat çekti

Ziraat Mühendisleri Odası, tarımsal ürünlerin ülkeler arasındaki hareketinin çok hızlı gerçekleşmesi nedeniyle hasatlık ve zararlıların da aynı hızla yayıldığını belirterek ülkede bitki sağlığıyla ilgili bir laboratuvarın olmamasından dolayı risklerin artmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Oda Başkanı Mehmet Ercilasun yazılı açıklamasında, ülkede tarım ürünleri ihracatında dönem dönem önemli yer tutan patatesin geçtiğimiz üretim sezonunda üretim alanlarındaki azalış, farklı sebeplerden kaynaklanan verim kayıpları, suların azalması ve tuzlanması gibi nedenlerden dolayı ülke içinde eksikliğinin oluştuğunu kaydetti.

Ercilasun, piyasadaki fiyat ve patates arzın devamlığın sağlanması için Patates Üreticileri Birliği Kooperatifi’ne patates ithal izni verildiğini bildirdi. 

Ercilasun, yazılı açıklamasında, ithalatı yapılan patateslerde bitki sağlığı açısından Tarım Dairesi tarafından yapılan hastalık ve zararlı tespitinde imha ve menşeine iade işlemi yapılacağı kamuoyu ile paylaşıldıktan sonra Ziraat Mühendisleri Odası’na konuyla ilgili birçok sorular geldiğini ifade etti. 

Ercilasun söz konusu hastalıkla ilgi muhataplarla yapılan görüşmelerde hastalığın patates yumrularına özgü bir hastalık olunduğu ve patates üretimini etkileyerek ekonomik kayıplara sebep olacağını belirtti. Ercilasun ayrıca patateslerde gözüken bu hastalığın insan ve hayvan sağlığına bir zararı olmadığını kaydetti. 

Tarımsal ürünlerin ülkeler arasındaki hareketi çok hızlı gerçekleşmesiyle hasatlık ve zararlıların yayılmasının da aynı hızla olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı, özellikle ülkede bitki sağlığı ile ilgili bir laboratuvarın olmamasından dolayı bu gibi risklerin artmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

Yaş sebze ve meyve ürün ithalatında karantina tedbirlerinin çok büyük önem arz ettiğini vurgulayan Ercilasun, ayrıca karantina önlemleri için kontrol noktalarının daha etkin ve gelişmiş denetimlerin yapılabilmesi için altyapı ve personel eksikliklerinin hızlıca giderilmesi gerektiğini ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20