• BIST 9079.97
  • Altın 2324.125
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9426
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C

"Ne 15 Temmuzlar yaşansın, ne 20 Temmuzlara gerek olsun…"

Cumhurbaşkanı Akıncı, TBMM Başkan vekili Hamzaçebi’yi kabul etti...
"Ne 15 Temmuzlar yaşansın, ne 20 Temmuzlara gerek olsun…"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Kıbrıs sorununun çözülmemesi halinde tüm tarafların kaybedeceğini anlatarak, Türkiye’nin bu sürecin yanında olmasının önemli olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak üzere ülkeye gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Akif Hamzaçebi'yi kabul etti.

Hamzaçebi’ye Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da eşlik etti.

HAMZAÇEBİ: “MÜZAKERE SÜRECİNİN BAŞARIYLA SONUÇLANMASINI ARZU EDİYORUZ”

Kabulde konuşan TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türk milletinin iradesinin karşılık bulduğu TBMM’nin başkan ve üyelerinin selam ve sevgilerini ilettiğini söyledi.

Müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanmasını arzu ettiklerini anlatan Hamzaçebi, Kıbrıs Türk halkının daima çözümden yana olduğuna işaret etti.

Hamzaçebi, Kıbrıs müzakerelerinin Türkiye ve KKTC’nin bugüne kadar esas aldığı ilkeler muhafaza edilerek sonuçlandırılması ve Kıbrıs’ta iki halkın kurucu iradesini temel alan bir çözüme ulaşılmasının en büyük temennileri olduğunu ifade etti.

AKINCI: “TÜRKİYE’DE DE BİR 15 TEMMUZ YAŞANMASI BİZİ KAYGILANDIRDI VE ÜZDÜ”

“Özellikle Türkiye’nin içinden geçtiği bu zor günlerde burada olmanızın anlamı büyük” diyen Cumhurbaşkanı “Öncelikle Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Türkiye demokrasisisin beşiğin olan TBMM’nin bile bombalandığı günlerden geçtik” ifadelerini kullandı.

Güney Kıbrıs’ta yakın tarihin, sanki öncesinde hiç bir şey olmamış gibi hep 20 Temmuz’dan başlayarak anlatıldığına işaret eden Akıncı, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın 15 Temmuz Cuntası sonucu gerçekleştirildiğini hatırlattı.

“PARTİLERİN ORTAK TEPKİ VERMESİ MEMNUNİYET VERİCİ”

“Türkiye’de de bir 15 Temmuz yaşanması bizleri kaygılandırdı ve üzdü” diyen Akıncı, öte yandan 4 siyasi partinin bir araya gelerek ortak bir metin üzerinde uzlaşması ve ilk andan itibaren bu demokrasi dışı gelişmeye tepki vermesinin memnuiyet verici olduğunu kaydetti.

Akıncı, bu süreçte, Kıbrıs Türk halkının da demokrasi dışı bir rejimi Türkiye’de görmek istemediği mesajı verdiğini kaydetti.

“Demokraside çok sıkıntılar olabilir ama bu ancak demokrasi içinde kalınarak çözülebilir” diye konuşan Akıncı, Türkiye’de demokratik ve laik sosyal hukuk devletinin gelişmesinin Kıbrıslı Türklere ve bölgeye önemli katkısı olacağını dile getirdi.

Akıncı müzakere süreciyle ilgili olarak ise, doyum noktasına gelen sorunu, iki tarafın da kabul edebileceği, eşitlik özgürlük ve güvenliğin güvence altında olacağı, iki kesimli, iki toplumlu federal bir yapıyla çözmek istediklerini kaydetti.

“Bu herkes için iyi olacaktır. Bütün çabamız da bu doğrultudadır. Temenni ederiz ki Rum tarafı da bu doğrultuda bizimle yakınlaşır ve bu sıkıntıları el birliğiyle aşarız” diyen Akıncı şöyle devam etti:

“NE 15 TEMMUZLAR YAŞANSIN, NE 20 TEMMUZLARA GEREK OLSUN…”

“20 Temmuz, Kıbrıs Türkü’nün Türkiye ile el ele, gönül gönüle gerçekleştirdiği bir olay. Barış ve özgürlüğün yaratılmasında, bu noktaya gelebilmemizde canlarını veren, gerek Türkiye’den gerek Kıbrıs Türklerinden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Gazilerimize minnetlerimizi sunuyoruz. Temenni ederiz Kıbrıs’ta bir daha ne 15 Temmuzlar yaşansın, ne 20 Temmuzlara gerek olsun. Barış içinde huzur içinde bir geleceği elbirliğiyle yaratabilelim. Bundan herkes kazançlı çıkacaktır. Bu bizim son şansımız artık. Yaptığımız federal bir çözümün son denemesidir. Eğer olamıyorsa başka formüller gelecek artık. Çünkü kaçıncı defa bu yönde denemeler yapılacak? Bizim kuşağın en azından son denemesi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.”

Çözüm olmaması halinde herkesin kaybedeceğini anlatan Akıncı, Türkiye’nin bu sürecin yanında olmasının çok önemli olduğunu kaydederek, Hamzaçebi’ye verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler