• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

Protestoların gölgesinde dünya liderleri Antalya'da

Dünya liderleri "G20 Liderler Zirvesi"ne katılmak üzere Antalya'ya gitti. G20 Liderler Zirvesi bir kez daha protestoların gölgesinde başlamış oldu. ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdulaziz A
Protestoların gölgesinde dünya liderleri Antalya'da

Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuk heyet başkanlarını karşılaması ve aile fotoğrafı çekimiyle başladı. G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla Antalya'ya bulunan G20 üyesi ve davetli ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile bazı uluslararası kuruluşların temsilcileri, zirvenin yapılacağı Regnum Otel'e gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderleri otel önünde hazırlanan platformda karşıladı. Erdoğan ile tokalaşan liderler, aile fotoğrafı çekimi için beklerken, ayaküstü sohbet etti.

Karşılamanın ardından Erdoğan ve aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdulaziz Al Suud, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da bulunduğu konuk heyet başkanları, G20 Liderler Zirvesi aile fotoğrafı için hazırlanan platformda, kendilerine ayrılan yerlere geçti.

Fotoğraf çekiminin ardından "Kalkınma ve İklim Değişikliği" başlıklı çalışma yemeğine geçildi.

'ULUSLARARASI TERÖRİZM ÇOK KESKİN KARŞILIK BULACAKTIR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmede, Suriye'deki DAEŞ terör örgütüyle mücadele konusunu ele aldıklarını belirterek, "Koalisyon güçleri noktasında bundan sonraki süreçte atacağımız adımları değerlendirme fırsatı bulduk. Model ortaklar olarak, stratejik ortak olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına bir katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz" dedi.

Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, G20 Liderler Zirvesi kapsamında Regnum Otel'de gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "değerli dostum" diye takdim ettiği Obama ile heyetlerarası görüşmelerini bitirdiklerini belirterek, G20 Liderler Zirvesi'nin çok farklı bir dönemde, Paris'teki terör saldırılarının damgasını vurduğu bir dönemde gerçekleştirildiğini söyledi. Paris'teki terör saldırısında 129 kişinin hayatını kaybettiğini, 200'ü aşkın kişinin yaralandığını hatırlatan Erdoğan, saldırıyı kınadığını yineledi.

G20 Zirvesi'ne belirlenen başlıklar altında devam edileceğini vurgulayan Erdoğan, "Ancak dünyadaki uluslararası terörizme yönelik tavrımız G20 Zirvesi'nden çok kesin, keskin ifadelerle inanıyorum ki karşılığını bulacaktır" diye konuştu.

"SALDIRILAR FRANSA VE TÜRKİYE'YE DEĞİL, MEDENİ DÜNYAYA YAPILMIŞTIR"

ABD Başkanı Barack Obama ise, Türkiye'nin, Suriye ve Irak’ta DAEŞ tehdidiyle mücadelede ABD ve diğer koalisyon üyelerinin güçlü ortağı olduğunu söyledi.

Açıklamasına Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Antalya halkına misafirperverlikleri ve G20 Zirvesi'ne yaptıkları tüm hazırlıklar için teşekkür ederek başlayan Obama, G20 Zirvesi'nde öncelikli olarak küresel ekonomi konularını ele aldıklarını ancak Erdoğan'ın da belirttiği üzere Paris’te düzenlenen saldırılar nedeniyle görüşmelere bu konuların da dahil olacağını belirtti.

ABD Başkanı Obama, "Ankara’daki korkunç terör saldırısında olduğu gibi, çarpıtılmış ideolojilerle masum insanların öldürülmesi sadece Fransa ve Türkiye'ye değil, medeni dünyaya yapılan bir saldırıdır" diye konuştu.

Obama, Fransa halkının yanında durduklarını ve bu hain saldırıları düzenleyenlerle yüzleşmek için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

ABD Başkanı Obama, DAEŞ ile mücadele çabalarına da değinerek "Türkiye, Suriye ve Irak’ta DAEŞ tehdidiyle mücadelede ABD ve diğer koalisyon üyelerinin güçlü ortağı. NATO müttefikleri olarak DAEŞ'e baskıyı artırmak ve bunun yanında Suriye'de siyasi geçişi sağlamak için birlikte çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

'SURİYE İLE İLGİLİ SİYASİ BİR ANLAŞMA ÖNCELİĞİMİZ OLMALI'

G20 Liderler Zirvesi kapsamında basın toplantısı düzenleyen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Paris'te meydana gelen ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarını kınayarak, Fransa halkına ve kurbanların yakınlarına taziyelerini bildirdi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla başlatılan ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 17 ülkenin katıldığı görüşmelerle ilgili olarak Ban şunları söyledi:

"Suriye ile ilgili olarak, mutlaka siyasi bir anlaşmanın sağlanması en önemli önceliklerimizden biri olmalı. Bu anlamda çok büyük bir aciliyet var. Uluslararası Suriye destek grubu bu çabayı gerçekleştirmeli. İngiltere Dışişleri Bakanı’nın liderliğinde Lavrov ve diğer ülkelerin temsilcileri, Viyana’daki toplantıda bir araya geldiler. Onların aldıkları kararlar son derece önemli ve tabii ki farklıklarla ilgili bazı planların yapılması gerekiyor. Bu sayede ülke çapında bir ateşkese gidilebilir. Terörizmle mücadele edilebilir ve aynı zamanda kilit anayasal ve yönetimle ilgili meseleler devreye sokulabilir. Yıllardır bir bölünmeyle karşı karşıyayız. O yüzden buradaki şiddetin sona ermesi ve müzakere edilmiş siyasi bir sürecin gerçekleştirilmesi için çok büyük bir fırsattır diye düşünüyorum."

"Sadece dinlerine zarar verirler"

"Teröristler, dünyanın her yerinde çok vahşi eylemler gerçekleştirebiliyorlar. Onların ideolojileri gerçekten iflas etmiş ideolojiler. Şiddetle istedikleri yere varamazlar" diyen Ban, "Din adına hareket ettiklerini söyleyenler sadece dinlerine zarar verirler. Terörizm insanlığın tamamı için tehdit niteliğindedir. Geçmiş zamanda biz bunu gördük. Hiçbir ülke, hiç bir şehir, hiç kimse bundan bağışıklık kazanmış değildir. Sadece, son 3-4 gün içinde bile bunun boyutlarını görmüş olduk" şeklinde konuştu.

Lübnan ve Irak'ta gerçekleştirilen terör saldırıların da değinen Ban, "Beyrut’ta, Bağdat’ta bu süreç içerisinde birçok kişi öldü. Bu kadar ailenin, bu kadar büyük bir toplumun, bu kadar fazla insanın bundan etkilenmiş olduğunu görmek çok üzücü" dedi.

Dünyanın büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu ve 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek rakamlarda yer değiştirmelerin yaşandığını hatırlatan Ban, Türkiye ve Lübnan'a 4 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.

'BMGK'NIN GÖRÜŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE REFORM EDİLMESİ DURUMU VAR'

Ban, BM Güvenlik Konseyi'ndeki 5 daimi üyenin, önemli kararları alırken oylama statüsündeki konumu ve Suriye krizine çözüm önerilerine yaklaşımı hakkındaki eleştirilere ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine, BM'ye üye devletlerinin bu konuyu 20 yıldır konuşup tartıştığını söyledi.

Ban, "BMGK'nın görüş birliği içerisinde reform edilmesi durumu var. Daha demokratik, daha şeffaf, daha hesap verilebilir ve daha temsilci formata getirilmesi ile ilgili üye ülkeler arasında bir görüş birliği var. Ancak BMGK'nın çalışma yetki ve yöntemlerinin nasıl değiştirileceği konusu gündeme geldiğinde çok farklı görüşler söz konusu oluyor. Güvenlik Konseyinin reform yöntemi şu anda çok fazla mercek altında ve üye devletler çok aktif bir şekilde müzakerelere tabi tutulmuş durumda. Bu yüzden biz bu süreçte belli bir hızlanmayı bekliyoruz'' şeklinde konuştu.

Bu konudaki bölünmeler ve farklılıkların BMGK'nın Suriye ile ilgili durumunu ve kararını etkilediğini vurgulayan Ban yine de süreç ile ilgili "cesaret verici" yorumunu yaptı.

DÜNYA LİDERLERİNİN GÜNDEMİ 'PASTAYI BÜYÜTMEK'

Dünya liderlerinin, Antalya'daki G20 Liderler Zirvesi'nde, küresel büyüme ve istihdamın artırılması konularına odaklanarak yeni taahhütlerde bulunmaları bekleniyor. Türkiye, G20 Liderler Zirvesi'nde dünyanın büyük ekonomilerinin liderlerini ağırlıyor. G20 ülkelerinin liderleri, Antalya Zirvesi'nde yapılacak çalışmalarda küresel büyüme ve istihdamın artırılması konularına özel önem verecek. Ülke liderleri, zirvede, ekonomik aktiviteler ve verimliliğin artılması konularında önerilerde bulunup, geleceğe yönelik yeni değerlendirmeler yapacak.

PROTESTOLARIN GÖLGESİNDE

Antalya'da yapılan G-20 Liderler Zirvesi'ni protesto için saat 12.00'den itibaren Aydın Kanza Parkı'nda toplanmaya başlayan Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri, saat 15.00 sıralarında Güllük Caddesi'nden Yavuz Özcan Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Polis, 'Katil, Sömürgeci, Emperyalist Savaş Örgütü G20 Defol' ve İngilizce olarak 'Killer, Colonist, Imperialist War Organization G20 Get Out' yazılı pankart taşıyan gruba Yavuz Özcan Parkı'na kadar izin verildiğini bildirdi. 'G- 20 defol, bu memleket bizim', 'Obama Antalya'dan defol' gibi sloganların atıldığı yürüyüş sırasında yapılan açıklamalarda G20 ülkeleri 'Akbabalar' olarak nitelendirildi.

Eylemde, KESK merkez yönetiminden Fatma Çetinkaya, Yavuz Özcan Parkı önündeki caddede grup adına bir açıklama yaptı. Çetinkaya, "Bu dünyayı kan gölüne çevirenlere, bölgemizdeki zenginliklere göz dikenlere, halkların boğazlanmasına yol açanlara 'defolun' diyoruz. Bizi kandıramazlar. Bu G-20 zirvesi de daha önce yaptıkları gibi emekçilere, yoksullara ve halklara karşı bir savaş zirvesidir. Bu vampirler, dünyada yaşanan ekonomik sorunları tartıştıklarını ve kararlar aldıklarını iddia etseler de Suriye'de yaşanan iç savaş ve bölgeye yönelik emperyalist planları kararlaştıracaklar" dedi.

Yürüyüş ve konuşmaların bitiminde grup dağılmak üzereyken Güllük Caddesi'ndeki grubun 30 metre kadar yakınında havai fişekler patlamaya başladı. Bir anda paniğe neden olan olay sonrası eylemcilerden birçoğu patlamanın olduğu yöne doğru koştu. Büyük paniğe neden olan patlama seslerinin ardından grubun patlamaların olduğu yöne doğru koşmasıyla Cumhuriyet Caddesi'ni kapatan çevik kuvvet ekipleri de eylemcilere müdahale etti. Protestocular ara sokaklara dağılan, polis de çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişilere çevredeki bazı kişilerin taş ve pet şişe attığı görüldü.

Yürüyüşü izleyen yabancı medya mensuplarının yanlarında gaz maskeleri ve kaskları dikkati çekti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler