• BIST 9059.38
  • Altın 2295.098
  • Dolar 32.3137
  • Euro 35.1151
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

“Su yeterli değil… dikkatli kullanılmalı”

KTMMOB, Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi...
“Su yeterli değil… dikkatli kullanılmalı”

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, Türkiye’den gelen suyla ilgili,  KKTC’deki tesislerin bakımının devletin eğitilmiş personeli tarafından yapılması gerektiği görüşünü ortaya koydu.

KTMMOB, Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Hüdaoğlu, Protokol altında proje kapsamında inşa edilen arıtma tesisi, pompa istasyonlarının işletme ve bakımlarının Türkiye Devlet Su İşleri’nin (DSİ) sorumluluğuna bırakılmasını “çatışma ortaya çıkaracak bir konu” olarak değerlendirerek  “KKTC vatandaşlarını eğitmeli ve (adada yapılacak işlerde) sisteme dahil etmeliyiz” dedi.

Bakanlar Kurulunun, su yönetimi ile ilgili kurulacak yeni yapıya veya Su İşeri Dairesine devretmek üzere, KKTC kanadında yapılan tesis ve yapılarda TC Devlet Su İşleri altında personel eğitilmesi kararı bulunduğuna dikkat çeken Hüdaoğlu, bir yıldan beri 17 KKTC vatandaşının DSİ ile birlikte KKTC kanadındaki operasyonları yürüttüğünü, bunun bir anda yok sayılmaması gerektiğini söyledi.

Hüdaoğlu, “Su İşleri Dairesi altında veya farklı bir organizasyon derhal hayata geçirilmelidir. DSİ’nin ihaleye çıkması yerine DSİ’nin denetiminde tesisleri yapan şirketlerden destek de alarak personelimizi yetiştirmeliyiz” dedi.

1467196191.jpg

Hüdaoğlu, Birlik olarak,  Belediyelerin su altyapılarını tamamlaması ve kaçakların giderilmesine yönelik teknik çalışmalara katkı koymak için de hazırlıklarını tamamladığını kaydetti.

SU MALİYETİ

Birlik tarafından yapılan fiyatlandırma çalışmasına da değinen Hüdaoğlu, ton başına belirlenen 2.3 TL’lik fiyatın doğru olduğunu, bunun 48 kuruşluk kesiminin elektrik maliyeti olduğunu söyledi.

“SU YETERLİ DEĞİL…DİKKATLİ KULLANILMALI”

Birliğin, su konusunda çalışmalar da yürüttüğünü kaydeden Hüdaoğlu, KKTC’de yıllık su kullanımın 105 milyon ton ve artmakta olduğunu, Türkiye’den temin edilecek yıllık 75 milyon tonun yeterli olmayacağını bu durumda suyun halen daha dikkatli kullanılması gerektiğini ifade etti.

Hüdaoğlu, bu nedenle yeraltı kaynaklarının zenginleştirilmesinin es geçilecek bir konu olmadığını, deniz su arıtma sisteminin de devreye konulabileceğini ancak denizden su arıtma sistemlerinin yer altı kaynaklarının zenginleştirilmesi için akılcı olmadığını, suyun denizde arıtma maliyetinin bugün ton başı 3 TL olduğunu kaydetti.

“İSALE HATLARI KULLANILABİLİR OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR”

Ayrıca mevcut isale hatlarının “kullanılabilir olmaktan çıktığını” belirten Hüdaıoğlu, protokol gereği isale hatlarının devlet tarafından yapılması gerekirken yapılmamasının ve Türkiye Su İşleri’nin bunu da üstlenmesinin kabul edilebilir olmadığını söyledi.

BEKTAŞ

KTMMOB Su Komitesi Başkanı Bektaş Göze ise, Türkiye’den adaya su getirilmesi fikrinin  ilk kez 1960 yıllarında ortaya atıldığını, bu çerçevede balonla da adaya su getirilmeye çalışıldığını ancak başarısız olduğunu anlattı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler