• BIST 10174.38
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

TDP, BKP ve Baraka’da koalisyon

TDP, BKP ve Baraka’da koalisyon
“ÖNCE İTTİFAK, SONRA İŞBİRLİĞİ, ŞİMDİ DE GÜÇ BİRLİĞİ”: Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ve Baraka Kültür Merkezi arasında yerel seçimlere yönelik yapılan ittifak ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde yürütülen işbirliğinin ardından şuanda yeni bir güç birliğinin söz konusu olduğu açıklandı.Yerel seçimler itibariyle devam eden bu ittifakın güçlendirilmesi için çalışmalar yürütüldüğü belirtiliyor.
“EN GENİŞ HALK KOALİSYONU İÇİN DÜĞMEYE BASILDI”: Detay’a konuşan TDP Başkanı Özyiğit, TDP, Baraka ve BKP arasında, var olan işbirliğini güçlendirerek en geniş halk koalisyonunu sağlama hedefinde olduklarını belirtirken; BKP Başkanı İzcan, mevcut olan işbirliğini çok daha geniş kitlelere taşıma ve ortak bir şemsiye altında toplama hedefinde olduklarını belirtti. Rahmancıoğlu da, bu ittifakın bir seçim ittifakı değil, belli ilkeler çerçevesinde Kıbrıslı Türklerin var oluşu için örgütlerin bir araya geldiği bir ittifak olduğunu vurguladı. Özyiğit ile Rahmancıoğlu, ortak bir çatı partisine ise sıcak bakmadıklarını belirtirken; işbirlikleri devam eden İzcan, işbirliğini geliştirilerek çok daha geniş kitlelerle ortak bir çatı partisinin düşünüldüğünü açıkladı.  

Rana SARRO

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ve Baraka Kültür Merkezi arasında yerel seçimlere yönelik yapılan ittifak ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde yürütülen işbirliğinin ardından şuanda yeni bir güç birliğinin söz konusu olduğu açıklandı.

Yerel seçimler itibariyle devam eden bu ittifakın güçlendirilmesi için çalışmalar yürütüldüğü belirtiliyor.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan ve Baraka Kültür Merkezi aktivisti Münür Rahmancıoğlu, yürütülen işbirliği ve olası seçimde izleyecekleri yol haritası ile ilgili Detay Gazetesi’ne konuştular.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, yerel seçimler itibariyle BKP ve Baraka ile devam eden ittifakı güçlendirme kararlılığında olduklarını ve bunun için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ise, mevcut olan işbirliğini çok daha geniş kitlelere taşıma ve ortak bir şemsiye altında toplama hedefinde olduklarını belirtti.

Baraka aktivisti Münür Rahmancıoğlu da, bu ittifakın bir seçim ittifakı değil, belli ilkeler çerçevesinde Kıbrıslı Türklerin var oluşu için örgütlerin bir araya geldiği bir ittifak olduğunu vurguladı.

ÖZYİĞİT: “EN GENİŞ HALK KOALİSYONUNU SAĞLAMAK”

Detay Gazetesi’ne konuşan Cemal Özyiğit, var olan işbirliğini güçlendirerek en geniş halk koalisyonunu sağlama hedefinde olduklarını kaydederek, “Yerel seçimlerden beri yürürlükte olan bir ittifak zaten vardır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ayrı ayrı destek beyan ettik ama birlikte çalıştık. Şuanda var olan bir ittifak zaten vardır. Toplumcu Demokrasi Partisi olarak biz, var olan bu işbirliğini güçlendirmek kararlılığındayız. Önemli olan bunu güçlendirerek ve en geniş halk koalisyonunu sağlamaktır. Bu doğrultuda görüşmeler, araştırmalar, çalışmalar devam etmektedir” dedi.

“ÇATI PARTİSİNE SICAK BAKILMIYOR”

Özyiğit, Toplumcu Demokrasi Partisi tarafından çatı partisine ise sıcak bakılmadığını da belirterek, “Yani bu konuda resmi bir kararımız yoktur. Parti tabanı çatı partisine çok sıcak bakmıyor. Baraka ile birlikte hareket eden ‘Bağımsızlık Yolu’ da, çatı partisine sıcak bakmamaktadır. Ama yerel seçimlerden var olan işbirliğinin daha da genişletilerek, devam etmesinden yanayız. Dolayısıyla bu konuda temaslar ve çalışmalar devam etmektedir” diye konuştu.

İZCAN: “HEDEF GÜÇ BİRLİĞİ… ORTAK BİR ÇATI PARTİSİ OLABİLİR”

Detay Gazetesi’ne konuşan İzzet İzcan ise, TDP, Baraka ve BKP arasında, mevcut olan işbirliğini çok daha geniş kitlelere taşımak ve ortak bir şemsiyenin altında toplanma hedefinde olduklarını belirtti.

İzcan, ittifak yapılan TDP ve Baraka’nın haricinde, sivil toplumun ve halkın da bu güç birliğinde yer alması arzusunda olduklarını kaydederek, “çok daha geniş bir birliğin ortak bir çatı adlında toplanmasını ve bu çatının da seçimlere bir şemsiye altında girmesini istiyoruz” dedi. İzzet İzcan, konu ile ilgili şöyle konuştu:

“AMAÇ MEVCUT İŞBİRLİĞİNİ ÇOK DAHA GENİŞ KİTLELERE TAŞIMAK”

“Birleşik Kıbrıs Partisi’ne (BKP) bundan sonraki süreçte ve yaklaşan parlamento seçimlerinde, en geniş çerçevede oluşacak bir ittifak ve işbirliği için parti meclisi tarafından yetki verildi. Bu işbirliğindeki temel unsur, işbirliği yapacak unsurların Birleşik Federal Kıbrıs’ı hedeflemesi ve çözüm yanlısı olmasıdır. Barış ve demokrasi mücadelesinde de, Kıbrıs Türk toplumuna, varlığına ve kimliğine saygılı olması ve bunu öne çıkarmasıdır. Temel bu ilkeler çerçevesinde, TDP de dâhil, diğer tüm barış ve çözüm yanlısı kesimleri kapsayacak, en geniş güç birliğinin sağlanması için merkez yönetim kuruluna yetki vermiştir. Bu çerçevede çalışmalar başlatılmıştır. Ve tabandan hareketle, çözüme, barışa ve birliğe inananların ortak bir çatıda buluşması, seçime tek bir liste halinde katılması ve demokratik yollardan iktidara talip olması için çalışma başlatılmıştır. Bu çalışmaların ilk ayağı olarak, Güzelyurt ve Lefke ilçelerinde, solda demokrasi güçlerinin birliğini sağlamaya yönelik ortak çalışma grubu oluşturulmuştur. Ve aynı şekilde bu diğer ilçelerde de devam etmektedir.”

“ORTAK BİR ÇATI PARTİSİ OLABİLİR”

“Bunların sonucunda, oluşacak birliğin nasıl olacağı, manifestosu ve programının nasıl olacağı ortaya çıkacaktır. Bizim amacımız, mevcut olan hedefe, TDP, Baraka ve BKP arasında, mevcut olan işbirliğini çok daha geniş kitlelere taşımak ve ortak bir şemsiyenin altında toplanmaktır. Yalnız bunlar değil, çok daha geniş bir birliğin ortak bir çatı adlında toplanmasını ve bu çatının da seçimlere bir şemsiye altında girmesini istiyoruz. Tabi ki ortak bir çatı partisi olabilir. Yaptığımız ittifak yerel seçimlere yönelikti. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de bir işbirliği yaptık. Şuanda yeni bir güç birliği söz konusudur. Bu çalışmada, TDP’nin de, Baraka’nın da, çok değişik kesimlerin de, Çağ-Sen’in de, KTÖS’ün de, Taşeronlar Birliği’nin de, bireylerin de, sivil toplumun da olması yönünde çalışmalar var.”

RAHMANCIOĞLU: “TEK ÇATI PARTİSİ DÜŞÜNMÜYORUZ”

Baraka Kültür Merkezi aktivisti Münür Rahmancıoğlu da, BKP-TDP ve Baraka arasında yapılan ittifakın halen yürürlükte olduğunu belirterek, tek çatı partisine ise sıcak bakmadıklarını kaydetti.

Rahmancıoğlu, bu ittifakın bir seçim ittifakı değil, belli ilkeler çerçevesinde Kıbrıslı Türklerin var oluşu için örgütlerin bir araya geldiği bir ittifak olduğunu vurguladı. Rahmancıoğlu, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“İTTİFAKIN GELİŞTİRİLMESİ YÖNÜNDE KONUŞMAYA AÇIĞIZ”

“Bu ittifak, geçtiğimiz yıl yerel seçimler öncesi kamuoyuna ilan edilmişti. BKP-TDP ve Baraka arasında yapılmıştı. İttifak ve ittifakın ilkeleri halen daha yürürlüktedir. O ilkeler çerçevesinde halen daha devam etmektedir. Şuanda Baraka’nın düşüncesi, ittifakın genişletilmesi yönündedir. Başka örgütlere de çağrılar yapılarak ittifakın geliştirilmesi yönünde konuşmaya açığız. Tek çatı partisi konusu ise hassas bir konudur. Ülkemizde bugüne kadar denenmiş çeşitli çatı partisi örnekleri oldu. Bunların hepsi de başarısızlıkla sonuçlandı. Yaşanan olumsuz süreçler ve örgütler arası olumsuz sonuçlar verdi, halkta da hayal kırıklığı yarattı. Biz bu konuda hassasız. Tekrardan böyle bir sürecin yaşanmasını istemiyoruz. Bir yıldan fazladır devam eden bir ittifak vardır. 3 örgütün arasında gerilim, çatışma, kavga, gürültü yoktur. Biz bu olumlulukta devam etmesini istiyoruz. Bu yüzden de program ortaklığı olan, ortak başkan veya yönetim kurulu olan yeni bir örgüt yaratmak gibi bir düşüncemiz yoktur. Çünkü yaşanabilecek olumsuz bir sonuca halkımızın tahammülü olmadığını düşünüyoruz.”

“BU İTTİFAK BİR SEÇİM İTTİFAKI DEĞİLDİR”

“Bu ittifak bir seçim ittifakı değildir. Bu ittifak, belli ilkeler çerçevesinde Kıbrıslı Türklerin var oluşu için örgütlerin bir araya geldiği bir ittifaktır. Buna seçimler de dahildir, ancak seçim dışı süreçler de dahildir. Şuanda önümüzde takvimlenmiş bir seçim olmadığı için, Baraka olarak bizim görüşümüz, ittifakın bundan sonraki süreçte, göç yasası, özelde sendikalaşma, nükleer karşıtı mücadele ve koordinasyon ofisi mücadeleye odaklanmadır. Yani ittifakın bugün önünde olan görev sokağın güçlendirilmesidir. Seçim olmayan dönemlerde de faaliyet gösteren bir ittifaktan bahsediyoruz.”

 

Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler