• BIST 14025.45
  • Altın 6794.53
  • Dolar 47.7513
  • Euro 55.2279
  • Lefkoşa 38 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 32 °C
  • Güzelyurt 36 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 32 °C
  • Ankara 32 °C

Bayramda İki Deniz Kaplumbağası Mavi Sulara Uğurlandı

Tedavisi tamamlanan Savaş Tay ve Soner Amcaoğlu isimli kaplumbağalar, Kurban Bayramı’nın üçüncü günü Merit Royal & Crystal Cove Otellerinin ortak kumsalında gerçekleşen etkinlikle doğal yaşam alanlarına kavuşturuldu.
Bayramda İki Deniz Kaplumbağası Mavi Sulara Uğurlandı

Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’nde, bayram sevinci ikiye katlandı. Tedavisi tamamlanan Savaş Tay ve Soner Amcaoğlu isimli kaplumbağalar, Kurban Bayramı’nın üçüncü günü Merit Royal & Crystal Cove Otellerinin ortak kumsalında gerçekleşen etkinlikle doğal yaşam alanlarına kavuşturuldu. Etkinliğe Lapta-Alsancak-Karşıyaka Balıkçılar Birliği Başkanı Ertunç Birinci, kaplumbağaların kurtarıcısı Şalvar Kaptan, Merit Otellerinin misafirleri ve yöneticileri, doğa ve hayvan severler ile her daim iş birliği içerisinde olunan balıkçılar katıldı.

5 – 8 yaşlarındaki Savaş Tay Nisan ayında, 8 – 10 yaşlarındaki Soner Amcaoğlu ise Mayıs ayında boğulma sebebi ile merkeze getirildi. Chelonia mydas türü iki deniz kaplumbağası da tedavi süreçlerinin ardından eski sağlıklarına kavuşturularak Merit International Otelleri Sosyal Sorumluluk Projeleri Müdürü Silem Sargın Kara, kızı Ada Kara ve kaplumbağaya adı verilen Soner Amcaoğlu tarafından mavi sulara uğurlandı.

Kara: “Yuvalama kumsallarındaki uyarı levhalarını dikkate almalıyız”

Merit International Otelleri Sosyal Sorumluluk Projeleri Müdürü Silem Sargın Kara, salım etkinliği vesilesi ile bu aylarda kaplumbağa yuvaları ile ilgili dikkat edilmesi gereken konulara da vurgu yaptı.  Kuzey Kıbrıs’ta ilk yuvanın 3 Mayıs tarihinde Akdeniz kumsalında tespit edildiğini belirten Silem Sargın Kara, “Nesillerinin devamını sağlamak için her yıl belirli sahillere gelerek yuva yapan deniz kaplumbağaları için en kritik evrelerin başında yuva dönemi gelmektedir. 45 – 60 günlük kuluçka sürecinin tamamlanmasıyla birlikte yavaş yavaş yavruların yuvalardan çıktığını da gözlemleyebileceğiz” dedi. Yuvadayken ya da yuvadan çıktıktan sonra deniz kaplumbağalarının birçok tehlike ile karşılaştığının altını çizen Kara, her bin yavrudan 3 ya da 5 tanesinin erginliğe ulaşabildiğini kaydetti.

Okyanus ekosisteminin dengesi için oldukça önemli roller üstlenen deniz kaplumbağalarının başarılı bir şekilde üreyebilmeleri için yuvalama kumsallarındaki uyarı levhalarının dikkate alınması gerektiğini belirten Kara; kumsalların daha temiz tutulması, şezlong-şemsiye konumlandırılacak yerde yuva olmamasına dikkat edilmesi ve özellikle akşam saatlerinde bu alanlarda faaliyette bulunulmaması gibi önlemlerle hem yuvaların hem de yavruların korunabileceğini kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
  • LAÜ’de “Tek Kampüs, Farklı Gelecekler: Mesleğini Giy”  etkinliği gerçekleştirildi
  • Yangın söndürme helikopteri teslim edildi
  • Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi, 8. yaşını kutladı
  • Üstel: Türkiye ile Tarihi Bir Adım Daha Atıyoruz
1/20