• BIST 13251.85
  • Altın 6733.78
  • Dolar 48.8554
  • Euro 55.6882
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 13 °C

Dışişleri Bakanlığı’ndan Rum sözcünün açıklamalarına cevap geldi!

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıslı Türkler adına konuşmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı...
Dışişleri Bakanlığı’ndan Rum sözcünün açıklamalarına cevap geldi!

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıslı Türkler adına konuşmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. 

Bakanlık açıklamasında, Türkiye’nin sağlayacağı güvenlik ve garantinin hiçbir şart altında AB üyeliğiyle bertaraf edilemeyeceğine işaret edilerek , Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin vazgeçilmez olduğu yinelendi.

Enformasyon Dairesi aracılığıyla yapılan yazılı açıklamada, Rum Yönetimi Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulides’in Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünün devamının Kıbrıslı Türklere de olumsuz yansımaları olacağı yönündeki açıklamasının, akla ve mantığa sığmadığı ve Kıbrıs Türk tarafını bir kez daha hayrete uğrattığı ifade edildi. 
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şunlar kaydedildi:

“GKRY Hükümet Sözcüsü’nün Kıbrıslı Türkler adına konuşma cüretini kendisinde görmüş olması kabul edilemezdir. Birleşmiş Milletler uhdesinde devam eden müzakereler çerçevesinde son aşamada ve garantörlerin katılımıyla çok taraflı bir konferansta ele alınacağına dair üzerinde halihazırda mutabık kalınan güvenlik ve garantiler konusunun, bu formatın dışında çeşitli vesilelerle basın aracılığı ile sık sık gündeme getirilmesinin, mevcut sürece zarar vermekten ve Kıbrıs Rum tarafının masadaki taahhütlerine sadık kalma niyetini sorgulatmaktan başka bir amaca hizmet etmediğini vurgulamakta fayda görmekteyiz.

Öte yandan Hristodulides’in, Ada’da bir çözüme ulaşılmasını müteakip Avrupa Birliği dışında herhangi bir garantiye ihtiyaç olmadığını iddia etmesi, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türkünün güvenlik ve garantiler konusunda bugüne kadar var olan ve sürekli olarak yinelediği duruşunun esas sebebini anlamadığını veya anlamamakta ısrarcı olduğunu göstermektedir. Hristodulides ayrıca, Kıbrıslı Türklerin gelecekleriyle ilgili bir seçimle karşı karşıya olduklarını, bu bağlamda ya AB üye ülkesi olarak birleşik bir Kıbrıs olmayı, ya da Türkiye’nin dahil olduğu bir gelecek seçmeleri gerektiğini ifade etmiştir.

“TÜRKİYE’NİN SAĞLAYACAĞI GÜVENLİK VE GARANTİ HİÇBİR ŞART ALTINDA AB ÜYELİĞİYLE BERTARAF EDİLEMEZ”

Bu vesileyle, Anavatan Türkiye’nin sağlayacağı güvenlik ve garantinin hiçbir şart altında AB üyeliğiyle bertaraf edilemeyeceğini, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin vazgeçilmezlerimizden olduğunu yineler, güvenliğimizi ilgilendiren konularda Kıbrıs Türk tarafına aklınca tavsiyede bulunan Kıbrıs Rum yaklaşımını şiddetle kınadığımızı vurgularız.”

Kıbrıs Rum tarafına, Kıbrıs Türk halkının kendi seçtiği yetkililer tarafından yönetildiğinin  hatırlatıldığı açıklamada, “Rum yetkilileri hadlerini aşarak Kıbrıslı Türkler adına beyanatlar vermekten ve önerilerde bulunmaktan kaçınmaya ve son dönemde sıklıkla tekerrür eden yapıcı olmayan bu tutumu sürdürmekten imtina etmeye davet ederiz” denildi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
1/20