• BIST 12899.35
  • Altın 6740
  • Dolar 48.8475
  • Euro 56.1129
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Eski Müzakereciler En İyi Senaryonun Prosedürlere İlişkin Bir Anlaşma

“Konferansın Perspektifleri Konusunda Karamsarlık- Eski Müzakereciler En İyi Senaryonun Prosedürlere İlişkin Bir Anlaşma Olduğunu Söylüyor”
Eski Müzakereciler En İyi Senaryonun Prosedürlere İlişkin Bir Anlaşma

Kıbrıs Türk ve Rum tarafının eski müzakerecileri Özdil Nami, Kudret Özersay, Yorgos Yakovu ve Andreas Mavroyannis’in bugün başlayacak Cenevre zirvesi konusunda açıklamalarda bulundukları haber verildi.

Politis gazetesi, “Konferansın Perspektifleri Konusunda Karamsarlık- Eski Müzakereciler En İyi Senaryonun Prosedürlere İlişkin Bir Anlaşma Olduğunu Söylüyor” başlıklarıyla yer verdiği haberinde, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının dört eski müzakerecisinin Kıbrıs (Rum) Haber Ajansı’na (KİPE), yaklaşan görüşmelerdeki ilerleme perspektifleri konusunda karamsarlıklarını ifade ettiklerini yazdı.

Gazete Nami, Özersay, Yakovu ve Mavroyannis’in iki taraf arasındaki mesafenin her zamankinden daha büyük olduğu ve Türkiye’nin de stratejisini federasyon yerine iki devlet çözümünün desteklenmesine kaydırdığı konusunda hemfikir olduklarını da yazdı.

Eski müzakerecilerin Cenevre’deki müzakerelerden bekledikleri en iyi şeyin yeni bir BM danışmanı atanması ve diyaloğun devam etmesi için çalışma grupları kurulması gibi, prosedüre yönelik bir anlaşmaya varılması olduğunu belirttikleri de iletildi.

Rum tarafının eski müzakerecilerinden Yorgos Yakovu’nun, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının niyetleri konusunda çekincelerini ifade ettiğini yazan gazete, Yakovu’nun BM Genel Sekreteri’nin Amerikalı temsilcisiyle hayalkırıklığı yaşadığı özel bir görüşme yaptığını söylediğini de aktardı.

Yakovu söz konusu görüşmeye atıfta bulunarak “Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasıyla ilgili prosedürün tümünün nasıl işleyeceği konusunda büyük tereddütleri olduğunu anladım.” ifadesini de kullandı.

Rum tarafının eski müzakerecilerden Andreas Mavroyannis açıklamasında, Cenevre konferansını sınırlı beklentilere sahip bir manzara şeklinde özetleyerek, liderlerin geçen ekim ayında New York’ta yaptıkları görüşmesinden sonraki döneme atıfta bulunarak gerçek gelişmelere sahip olmadıklarını ifade etti.

Kıbrıs Türk tarafının eski müzakerecisi Özdil Nami de açıklamasında, yoğun bir karamsarlık ortaya koyarak taraflar arasındaki mesafenin here zamankinden daha büyük olduğunu ve şu an taraflar arasında ortak zemin bile bulunmadığını savundu.

Kıbrıs Türk tarafının eski müzakerecisi Kudret Özersay ise, Türkiye’nin stratejik olarak iki devlet çözümüne doğru kaymasından söz etti.

Kıbrıslı Rumların bu kez bunun bir söylem değişikliği taktiği değil de stratejik bir paradigma değişikliğinden ibaret olduğunu anlaması gerektiğine işaret eden Özersay, Türkiye’nin politikasının değiştiğini ve Türkiye’nin iki devlet çözümünü görüşme arzusunun, bir diğer ifadeyle federasyon dışında bir çözümü görüşme arzusunun bir manevra değil gerçek bir politika değişikliği olduğunu sözlerine ekledi.

Konuyla ilgili haberlerde Kıbrıs Türk ve Rum tarafının eski müzakerecilerinin 2017 yılında Crans Montana’da gerçekleştirilen görüşmeleri kritik bir dönüm noktası olarak gördükleri de ifade edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
1/20