• BIST 13509.76
  • Altın 6803.02
  • Dolar 48.6874
  • Euro 55.7873
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Juncker’in “Taahhüt mektubu” iddiası Güney’i karıştırdı

.
Juncker’in “Taahhüt mektubu” iddiası Güney’i karıştırdı

Hafta sonunda gerçekleşen AB-Türkiye Zirvesi sonrasında tarafların özellikle sığınmacı krizi konusunda anlaşmasının yankıları halen sürerken, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini canlandırma amacı da taşıyan toplantıdan önemli iddialar gelmeye devam ediyor.

Kıbrıs sorununun çözümünü de çok yakından ilgilendiren AB-Türkiye Zirve toplantısı sonrasında, AB Komisyonu Başkanı Juncker’in Türkiye’ye Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uzun yıllardır veto etmesi nedeniyle açılmayan birçok başlığın mart ayından itibaren, Kıbrıslı Rumların vetosuna aldırış edilmeden başlayacağı yönünde bir taahhüt mektubu gönderdiği iddia ediliyor.

Güney basınında Brüksel kaynaklarına dayandırılarak verilen haberde, Türkiye’nin Avrupa’da yaşanan sığınmacı krizine paravan olmasına karşılık olarak, AB’ye üyelik süreci için önemli olan 5 başlık için görüşmelere yakın bir zamanda başlanacağı taahhüdünde bulunduğu bilgilerini içeriyor.

ARKA KAPI İMASI

Rum basınında konuyla ilgili çıkan haberde, AB-Türkiye Zirve toplantısında alınan kararlar çerçevesinde Rum tarafının tek taraflı olarak dondurma kararı aldığı fasılların resmi olarak açıklanmamasına rağmen, Komisyon Başkanı Juncker’in Türkiye’nin özellikle sığınmacı krizindeki desteğini alabilmek için “arka kapıdan” Türkiye’ye hediyeler vermeye hazırlandığı ifade edildi.

Gazete Juncker’in bu hareketinin, veto hakkını koruyan üye ülkeleri bağlamamasına rağmen “ilkeleri, değerleri ve AB üyesi devletlerin egemenlik haklarını ihlal ederek Türkiye’ye hediyeler ve karşılıklar verme mantığıyla hareket ettiğinden” Rum yönetiminin başını ağrıttığına dikkat çekildi.

Davutoğlu’nun zirve sırasında yaptığı konuşmada “Kıbrıs Adası’yla ilgili pozisyonumuzu biliyorsunuz” dediğine, bu sözüyle de Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni tanımadığını ima ettiğine işaret eden Rum basını tutumun Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in tepkisini çektiğini yazdı.

MART AYI TARİHİ MANİDAR BULUNDU

AB Komisyonu Başkanı Juncker’in Türkiye’ye gönderdiği taahhüt mektubunda üyelik müzakereleri için önemli olan 5 başlığın mart ayında görüşülmeye başlanmasının tesadüf olmadığı vurgulanıyor.

Rum basını, başlıkların açılma tarihinin mart ayı olarak belirlenmesinin, AB yetkilileri ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Eide’nin de hali hazırda devam eden müzakere sürecinde çözüme ulaşma konusunda zikrettiği tarih olduğu ifade ediliyor. Juncker’in Türkiye’ye gönderdiği iddia edilen taahhüt mektubunda da fasılların görüşülme tarihinin mart ayında başlayacak olmasının da bu anlamda manidar olduğu ima edildi.

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini yeniden canlandırması amacıyla gerçekleşen görüşmelerde, sığınmacı krizini önelemek için Türkiye’nin desteğini almanın şart olduğuna inanan Almanya Başbakanı Merkel’in, Türkiye’ye verilen “hediyelerin” arkasındaki kilit isim olduğunun altını çizen Rum basını, Kıbrıslı Rum yetkililerin veto kararlarına rağmen, Türkiye’nin üyelik sürecinde önünün açılmaya çalışıldığının açıkça görüldüğü iddia edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20