• BIST 13720.52
  • Altın 6740.78
  • Dolar 47.7348
  • Euro 55.1368
  • Lefkoşa 35 °C
  • Mağusa 36 °C
  • Girne 31 °C
  • Güzelyurt 33 °C
  • İskele 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Ankara 33 °C

Rum Meclis Başkanı: "Jeopolitik gelişmeler, Kıbrıs meselesinde Türkiye'nin tutum değişikliğini hızlandırabilir"

Rum Meclis Başkanı: "Jeopolitik gelişmeler, Kıbrıs meselesinde Türkiye'nin tutum değişikliğini hızlandırabilir"
Rum Meclis Başkanı: "Jeopolitik gelişmeler, Kıbrıs meselesinde Türkiye'nin tutum değişikliğini hızlandırabilir"

Rum Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou, salı günü Lefkoşa'da düzenlenen bilimsel konferansta yaptığı video konuşmada, geniş jeopolitik koşulların Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde Kıbrıs sorununa çözüm yönündeki olası tutum değişikliğini hızlandırabileceğini ifade etti.

Meclis ve Pire Üniversitesi Uluslararası ve Avrupa Çalışmaları Bölümü tarafından organize edilen konferansta konuşan Demetriou'ya göre, son yılların jeopolitik gelişmeleri Türkiye'yi Yunanistan ile ilişkilerini yeniden düzenlemeye ya da en azından gerginliği azaltmaya yönlendirirken, AB-Türkiye ilişkileri ve ABD-Türkiye ilişkileri üzerine görüşmeler de sürüyor.

"Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıs Sorunu: Kurumsal ve Kültürel Yönler, Müzakere Süreci, Bölgesel, Teknolojik ve Enerji Parametreleri, Güvenlik ve Jeostratejik Boyutlar" başlıklı konferansta Demetriou, özellikle günümüzde Uluslararası Hukuk, İnsan Hakları Hukuku ve jeopolitik gelişmelerin incelenmesi ve anlaşılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Demetriou, ABD'nin Ukrayna krizine yaklaşımındaki son gelişmelerin ve AB'nin savunma ve güvenlik konusundaki kararlılığının güçlenmesinin, incelenmesi ve değerlendirilmesi gereken yeni bir çerçeve oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, Yunanistan ve Kıbrıs'ın ulusal çıkarlarını korumak için harekete geçmeye ve müdahale etmeye hazır olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Meclis Başkanı, Kıbrıs’taki durumun yasa dışı ve kabul edilemez olduğunu, aynı zamanda Kıbrıs Cumhuriyeti için varoluşsal riskler barındırdığını bir kez daha vurguladı. Demetriou, mevcut çıkmazın ve işgalin yarattığı fiili durumun derinleşmesinin sadece Türkiye'nin emellerine hizmet ettiğini ve Kıbrıslı Rumlar için yıkıcı sonuçlar doğuracağını ifade etti.

Demetriou konuşmasını, tarih ve özellikle gelecek nesillere karşı ortak sorumluluklarımızı anlamamız gerektiğini ve fikir birliği içinde ülkelerinin özgürlüğünü ve yeniden birleşmesini talep etmeleri gerektiğini belirterek sonlandırdı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
  • LAÜ’de “Tek Kampüs, Farklı Gelecekler: Mesleğini Giy”  etkinliği gerçekleştirildi
  • Yangın söndürme helikopteri teslim edildi
  • Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi, 8. yaşını kutladı
  • Üstel: Türkiye ile Tarihi Bir Adım Daha Atıyoruz
1/20