• BIST 9462.92
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Çocuklarda idrar kaçırma...Uzm.Dr. İlke Beyitler yazdı...

Çocuklarda idrar kaçırma...Uzm.Dr. İlke Beyitler yazdı...

- Çocuk Psikolojik Yönden Desteklenmeli, Cezalandırılmamalıdır.

Çocuklarda idrar kaçırma en sık karşılaşılan sorunların başında gelmektedir. İdrar kontrolü sinir sisteminin gelişmesiyle paralel ilerler. Mesane kontrolü yapması gereken yaştaki bir çocukta idrar kontrolünün gelişmemesi enürezis olarak tanımlanır.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Uzm.Dr. İlke Beyitler; "Çocukların çoğu 2,5 yaşında tüm gün boyunca kuru kalabilir. Ancak çocukların giysileri kolay çıkarılabilir ve tuvalete kolay ulaşılabilir olması gerekir. 3,5 yaşındaki çocukların %75’i gece boyunca kuru kalabilir. Erkek çocuklar kızlardan daha geç yaşlarda kuru kalırlar. Enürezis nokturna 5 yaşından sonra geceleri altını ıslatma durumudur. Gündüz görülen şekli diurnal, hem gündüz hem gece görülen şekli nokturnal ve diurnal olarak isimlendirilir. Ayrıca idrarını başlangıçtan itibaren tutamayan ve daha önce en az 12 ay idrarını tutabildikten sonra tekrar idrar kaçırma başlayan çocuklar belirlenmelidir."Dedi.

Uzm.Dr. İlke Beyitler şöyle devam etti; 4 yaşından önce çocukların çoğu yatağını ıslattığı için 5 yaşına kadar enürezis tanısı konmamalıdır.  Nokturnal enürezis erkeklerde, ailenin ilk çocuğunda, ufak yaşlarda ağır stres altında kalmış çocuklarda  daha sık görülür.  İdrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalıkları, mesane hastalıkları, şeker hastalığı, kabızlık, omurilikte doğuştan olan meningomyelosel gibi hastalıklar idrar kaçırma sebebi olabilmektedir. Enürezis nokturna durumunun kalıtımsal olduğu da düşünülmektedir. Bu çocukların çoğunun anne veya babasında da çocukken idrar kaçırma öyküsü mevcuttur. Bu sorunun nedeni sinir sisteminin bu bölümünün gelişimindeki yavaşlama olduğu düşünülmektedir. Enürezisli çocuklarda mesane kapasitesi küçük olabilir. Aile içindeki psikolojik stres veya mutsuzluk yatak ıslatmanın nedenlerinden çok sonucuna bağlı ortaya çıkar. Yatak ıslatan çocukların uykusunun ağır olduğu düşünülse de uyku çalışmalarında kuru kalan çocukla yatağını ıslatan çocuğun uyku örneklerinin farklı olmadığı gösterilmiştir.

Çocuk Psikolojik Yönden Desteklenmeli, Cezalandırılmamalıdır

İdrar kaçırma yakınmasıyla doktora getirilen çocuklarda dolu mesaneyi fark edip etmediği, zorlanma olmaksızın güçlü idrar akımı yapma yeteneğinin olup olmadığı, zor veya acil idrar yapma, sık idrar yapma, gündüz idrar kaçırma, kafa travması geçirme, idrarla birlikte kaka kaçırma, horlama, ağzı açık uyuma gibi durumlar sorulmalıdır.  Çocuğun yatağını ıslattığında mutsuz olup olmadığı ve yatağını hemen değiştirip yıkandığı tam olarak belirlenmelidir. Fizik muayenede karında kitle, genital bölgede anomali, spinal kord lezyonu dikkatle araştırılmalıdır. Elde edilen bilgiler ve genel muayene sonuçlarına göre idrar incelemesi, dışkıda parazit bakılmalıdır. Üriner anomaliler, idrar yolu enfeksiyonu ve idrar akım bozuklukları düşünülen hastalarda ultrason ile diğer görüntüleme yöntemleri yapılabilir. Davranışsal gerilemesi olan çocuklarda idrar kaçırma yanında okul başarısızlığı, korku gibi ek bulgular yönünden de dikkatli olunmalıdır.

Enürezis genellikle iyi gidişli ve geçici bir hastalıktır. Çocuk psikolojik yönden desteklenmeli, cezalandırılmamalıdır. Altta yatan bir anormallik saptanmayan çocuklarda aileye öneriler sunularak günlük sıvı ihtiyaçlarının akşam yemeğine kadar karşılanması, akşam yemeğinden sonra sıvı tüketilmemesi gerekmektedir. Bu çocukların gece en az bir kez aynı saatte uyandırılmaları önerilmektedir. Mesane kapasitesini artıracak egzersizler yararlı olabilmektedir.  Bu önerilerle idrar kaçırmanın azalmadığı durumlarda özel alarm sistemleri ile koşullandırma tedavisi gibi daha ileri yöntemler ve ilaç tedavisi gündeme gelmektedir.

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler