• BIST 9645.02
  • Altın 2409.257
  • Dolar 32.5591
  • Euro 34.7092
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

Tehlike saçıyor

Yıkıldım yıkılıyorum diyen ‘Eski eser’ harabeye dönmüş durumda
Tehlike saçıyor

Yeniboğaziçi Belediyesi hudutları içerisindeki Mormenekşe köyünde  “Eski eser” statüsündeki yüzyıllık bina, harabeye dönmüş vaziyette. Harabeye dönüşen ve yanında oyun oynayan çocukların başına düşme riski bulunan eski eser statüsündeki bina Tarihi Eserler Dairesi de sahip çıkmıyor.

Taner ULUTAŞ

İngiliz döneminde tahminen 1883 yılında inşa edilen ve bir zamanlar köyün ilkokulu olarak da kullanılan bina, yoldan geçenlerin yanı sıra çocuklar için de büyük bir tehlike arz ediyor. Mormenekşe köyünde Naci Talat sokağında bulunan tarihi bina Tarihi Eserler Dairesi yetkililerinden tamir edilmeyi bekliyor.

YENİBOĞAZİÇİ BELEDİYESİ YIKIM İZNİ İSTEDİ VERİLMEDİ

Yeni Boğaziçi Belediye Başkanı Kâtip Demir’in, 15 Eylül 2014 tarihinde YBB/910-06(270)/14 sayılı bir yazı ile tehlike arz eden eski eser statüsündeki binanın can kaybı olmadan yıkılması için Eski Eserler ve Müzeler Dairesinden izin istediği öğrenildi. Ancak yasa gereği bir ay içerisinde verilmesi gereken cevabın 28 Kasım 2014 tarihinde verildiği ve AYK.66/14 sayılı cevabi yazıda konunun AK toplantısında değerlendirilerek söz konusu binanın yıkılamayacağı kararının alındığı gözlemlendi.

DUVARLAR DEMİR KORKULUKLAR İLE TUTTURULMUŞ

Eski eser statüsündeki binanın, üzerinden yüz yılı aşkın bir süre geçtiği için birkaç duvarı ayakta kalmış ve bu duvarlarda yıkılmamak için demir koruganlar ile destekleniyor. Binanın iç tarafındaki duvarların tamamen yıkılmış olması nedeni ile binanın içerisi yabani ot ve ağaçlar ile dolmuş durumda. Duvarları demir korkuluklar ile tutturulan, binanın birinin başına yıkılma tehlikesi taşıması nedeniyle vatandaşlar korku ve endişe taşıyor. İlgisizlik ve bakımsızlıktan harabeye dönüşen binada yılanlar ve fareler cirit atıyor. Eski Eser statüsündeki binanın hemen yanındaki evde yaşayan Ali Karaduman mevcut durumdan şikâyetçi ve çocukları için endişeleniyor.

[gallery type="slideshow" size="full" ids="57047,57046,57045,57044,57043,57032,57031"]

YA TAMİR ET YADA YIK

Mormenekşe sakinlerinden Ali Karaduman yaptığı açıklamada, yıkılmaya üz tutmuş bina yıkıldım yıkılıyorum diyor. Belediye Başkanımız Katip Demir, tehlike yaratan bu bina için Eski Eserler Dairesine başvurdu. Ancak Eski Eserler bu binayı ne yıkıyor nede tamir ediyor. 9 çocuk bu evin duvarının yanında hergün oyun oynuyor. Çocukları binanın yanında oynamaması için ikaz ediyoruz ama adamın adı çocuk ve laf anlatamıyoruz. Bu bina yıkılırsa ve bu çocuklara bir şey olursa bunun hesabını kim verecek? Evin avlusunda yılanlar, çıyanlar ve fareler cirit atıyor. Evimiz hergün bu haşareler ile dolup taşıyor. Eski Eserler Dairesi ya binayı tamir etsin yada yıksın dedi.

BİRİSİ CAN VERİRSE SORUMLUSU KİM OLACAK?

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Kâtip Demir ise yaptığı açıklamada, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bildirmelerine rağmen sorunun çözülmediğinden yakındı. Demir yaptığı açıklamada, Eski Eser statüsündeki bina Ana Yol üzerinde ve hem gelip geçenler hemde bina yanındaki evlerde yaşayanlar için büyük tehlike yaratıyor. Yıkılmak üzere olan bu bina ile ilgili olarak Eski Eserler ve Müzeler Dairesine yazı yazdım. Yıkılma riski olan bu binanın can kaybına neden olmadan mevcut duvarlarının yıkılıp pisliklerinin belediyemiz tarafından temizlenmesi için gerekli iznin verilmesini talep ettim. Ancak Eski Eserler ve Müzeler Dairesi söz konusu binanın yıkılamayacağını bana bildirdi. Şimdi bu bina yıkılırsa ve birileri canından olursa bunun sorumlusunun kim olacağını merak ediyorum dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler