• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

“Televizyonlar kapatılmakla karşı karşıya”

ADA TV’nin de bünyesinde olduğu Star Kıbrıs Medya Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özmen Safa, ülke televizyoncularının yaşadığı problemleri ve televizyon yöneticilerinin kaygılarını Detay Gazetesi’ne değerlendirdi.
“Televizyonlar kapatılmakla karşı karşıya”

ADA TV’nin de bünyesinde olduğu Star Kıbrıs Medya Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özmen Safa, ülke televizyoncularının yaşadığı problemleri ve televizyon yöneticilerinin kaygılarını Detay Gazetesi’ne değerlendirdi. Ülke televizyonlarının zarar ettiğine dikkat çeken Safa, devletin uydu katkı paylarını kesecek olmasının yeni tehditler oluşturduğunu da kaydetti. Safa, bazı televizyon kanallarının Türksat üzerinden lisansı olmadığına da dikkat çekti ve bu televizyonların kapatılmak ile karşı karşıya kaldığını da dile getirdi.

1008521_10151674778529182_1661685507_o

Gazeteniz Detay’ın dün açtığı Özel Televizyon Dosyası’nda ülkedeki özel televizyonların durumu ve televizyonculuk alanında yaşanan bazı gelişmeler gündeme getirildi. Ülke televizyonlarına devlet tarafından verilen katkı paylarının kesilmesi ile birlikte bir çok kanalın uydu yayınlarını durduracağı ve artık KKTC kanallarının DVB-T denilen Karasal Dijital Yayın şeklinde verileceğinin hedeflendiği Kanal SİM Genel Müdürü Sami Özuslu tarafından dile getirildi. Dosya Haberimizin 2’nci bölümünde ise ADA TV’nin de bünyesinde olduğu Star Kıbrıs Medya Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özmen Safa, Detay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oshan Sabırlı’ya açıklamalarda bulundu. Safa, RTÜK lisanssız yayın yapan kanalların önüne geçmek için birçok kanala kapatma cezası verdiğini bunlar arasında bazı Kıbrıs Kanalları’nın da olduğunu sözlerine ekledi ve kendisinin de geçici başkanlık görevini yürüttüğü, Televizyonlar Birliği’nde bir birlik olmadığını dile getirdi.

10408858_10203292092897086_8713175861641488109_n

TELEVİZYONLAR ZARAR EDİYOR

Ali Özmen Safa yaptığı açıklamada, bütün televizyonların zaten zarar ettiğini ve şimdi DVB-T sisteminin kurulacak olması ile tüm kanalların uydudan çıkarılmaya çalışıldığını söyledi. Safa, “bir tek BRT uyduda kalacak. Artık kimsenin evinde karasal anten yok. Herkes uydudan TV izleme alışkanlığı edindi. Uyduda bir tek BRT kalınca herkes BRT’yi izleyecek ve ülkede tek seslilik hakim olacak” ifadelerini kullandı. Ali Özmen Safa, iktidar kimin elindeyse onun sesinin duyulacağını da kaydetti ve demokrasinin ortadan kalkacağını söyledi.

ada-tv2

BRT’ DE HALKIN PARASIYLA AYAKTA KALIYOR

Star Kıbrıs Medya Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özmen Safa, “SİM TV zarar ettiği için zaten en kısa zamanda uydudan çıkacağını açıkladı. Katkı payı da ortadan kalkınca tüm kanallar uydudan çıkmak isteyecek ve uydudan çıkan kanallar artık izlenmeyecek. Bir tek BRT kalacak. BRT’ de zaten halkın parasıyla ayakta kalıyor. TV kanallarının Turksat uydu kirası toplamda 1,5 Milyon TL çok yüksek bir meblağda değil. Baksanız devletin çiçek, çelenk parası yıllık 1,5 Milyon TL’nin üzerindedir. Televizyonlar kapandığı zaman Yüksek Yayın Kurulu’na da gerek kalmayacak oda kapanacak” yorumunda bulundu.

LİSANSSIZ YAYIN YAPAN KANALLARA KAPATMA CEZASI

Safa, bazı televizyon yayınlarını etkileyeceğini belirttiği farklı bir tehdit konusuna da değindi ve Türkiye’de RTÜK’ün lisanssız yayın yapan kanalların önüne geçmek için birçok kanala kapatma cezası verdiğini söyledi. Safa “Turksat’ın bu kanalları platformundan çıkarmasını talep etti. Farklı ülkelerden Turksat üzerinden yayın yapan bir çok kanal var. Bu kanallar kendi ülkelerinden aldıkları lisan belgelerini Turksat’a ibraz ederek yayın yapıyorlar. Star Medya grubu olarak bizimde ADA TV dışında 3 farklı kanalımız var. Bunlar tematik kanallardır. Geçtiğimiz yıl aynı sorunu biz de yaşadık bizimde kanallarımızı kapatmak istediler lisans olmadığı gerekçesiyle. Yüksek Yayın Kurulu’na başvurarak Türkiye RTÜK’te lisansımız olmadığı gerekçesiyle yayınlarımızın sonlandırılacağını bildirdik. Onlardan YYK’dan lisans aldığımızı onlara bağlı olduğumuzu ve kuralları çerçevesinde yayın yaptığımızı bildirmelerini istedik. YYK bize sahip çıkmadı. Gidin RTÜK’e derdinizi anlatın sorununuzu onlar çözsün denmişti. Bu sefer YYK bize sahip çıktı” yorumunu yaptı.

BİZ YASA DIŞI BİR İŞ YAPMIYORUZ

RTÜK’le temas kurulduğunu ve Kıbrıs üzerinden uyduya çıkan kanalların, Kıbrıs’ta YYK’ndan izin aldığının RTÜK’e bildirildiğini kaydeden Safa, RTÜK’ten lisans alan kanalların maksimum 7 dakika reklam yapabildiğini fakat YYK’nın müsaade ettiği sürenin 10 dakika olduğunu da söyledi. Safa “RTÜK izin lisansımıza yeri geldiğinde itibar etmiyor. Reklam süresini aştığımız için bize ceza kesmeye çalışıyorlar fakat biz yasa dışı bir iş yapmıyoruz. Lisansımızda reklam süremiz belirlenmiş durumda. Lisansı yok diye kapatılmak istenen kanallar arasında sadece tematik kanallar değil ülkemizde canlı yayın Diyalog TV’de var. RTÜK hatalı hareket ediyor çünkü Turksat hiçbir zaman lisansı olmayan bir kanala uyduda yayın yapma izni vermez. Zaten Turksat’ta yayın yapan kanalların %25’nin lisansı yurtdışından alınmıştır. Bunların içinde Azerbaycan, Türkmenistan, KKTC, İngiltere ve Almanya var fakat RTÜK şimdi kalkıp bu kanallara sizin bende lisansınız yok bu yüzden yayın yapamazsınız demeye çalışıyor” dedi.

HAKSIZ REKABETE KARŞI TAZMİNAT

Safa uydu katkı paylarının kazanılmış bir hak olduğunu, devletin bu yardımı kesmesinin kabul edilmez olacağını dile getirdi ve ekledi; “İrsen Küçük hükümeti döneminde haksız rekabet konusu gündeme gelmişti ve özel televizyonların BRT karşısında haksız rekabete uğradığı ortaya çıkmıştı. Bu haksız rekabetin önüne geçmek için bize tazminat vermeye karar verdiler. Bu bizim kazanılmış bir hakkımızdır. Şimdi bize 6 ay sonra bundan vazgeçeceklerini açıkladılar. Biz bu parayı sadaka olarak almadık. Biz bunu devletten haksız rekabetin önüne geçmek için tazminat olarak aldık” yorumunda bulundu.

KENDİ HAKLARIMIZI SAVUNAMIYORUZ

Televizyonlar Birliği’nde bir birlik olmadığını da dile getiren Televizyoncular Birliği Geçici Başkanı Ali Özmen Safa, bir güç olunabilmesi için birleşilmesi gerektiğini de ifade etti. Safa, “Biz medya olarak başkalarının haklarını savunuyoruz ama kendi haklarımızı savunmayı unuttuk. Ferdi Sabit Soyer geçtiğimiz günlerde meclis kürsüsünden Türkiye televizyonlarıyla ülkemiz televizyonları arasındaki haksız rekabeti dile getirmiştir ama biz daha kendi ülkemiz içerisindeki haksız rekabeti önleyemiyoruz. Yüksek Yayın Kurulu’nun iç ve dış haksız rekabeti korkusuzca dile getirmesi gerekiyor” dedi.

YARIN : GENÇ TV’NİN DE BÜNYESİNDE OLDUĞU BİRİNCİ MEDYA KURUMU SAHİBİ, ERTAN BİRİNCİ.

Oshan SABIRLI

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler