• BIST 9547.52
  • Altın 2485.113
  • Dolar 32.5035
  • Euro 34.8016
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C

Üniversite Öğrencileri Mercek Altında

Üniversite Öğrencileri Mercek Altında
DAÜ Rektörü Necdet Osam’ın önceki gün basın toplantısı ile yaptığı açıklamada Kıbrıs’ta eğitim almaya gelen üniversite öğrencilerinin sağlık durumlarına işaret etmesi sonrası dün Sağlık Bakanı Salih İzbul açıklamalarda bulundu. Osam, “Ülkedeki öğretim üyeleri konusunda niteliksel ve niceliksel sıkıntıları var.. Öğrencilerin sağlık sorunları hat safhadadır. Bu memlekete taşıdıkları hastalıkları birilerinin düşünmesi ve yazması lazımdır” ifadelerini kullanırken  İzbul, “Bu olayları farkında olduğumuzu bilmenizi isterim” yorumunda bulundu.

Sağlık Bakanı Salih İzbul, ülkeye gelen üniversite öğrencilerinin ya geçerli bir sağlık raporuyla kayıt yaptırması ya da bu tetkiklerin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması konusunda üniversitelerle görüştüklerini açıkladı.

Sağlık Bakanı İzbul, çalışma arkadaşlarıyla birlikte düzenlediği grip gündemli basın toplantısında, yabancı üniversite öğrencileriyle ilgili soruları da yanıtladı.

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam’ın “Öğrencilerin sağlık sorunları hat safhada. Bu memlekete taşıdıkları hastalıkları birilerinin düşünmesi ve yazması lazım” şeklinde dün yaptığı açıklamanın anımsatılması üzerine İzbul, “Bu olayları farkında olduğumuzu bilmenizi isterim. Koruyucu hekimlik olarak da çalışmalarımız sürüyor” dedi.

İzbul, geçtiğimiz yıl eylül ayına kadar KKTC’de 7 tüberküloz vakası görüldüğünü kaydederek, “Bu vakaların 4’ü 3. dünya ülkelerinden, 3’ü de Türkiye’dendi” diye konuştu.

İzbul, ülkeye gelen üniversite öğrencilerinin ya geçerli bir sağlık raporuyla kayıt yaptırması ya da bu tetkiklerin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması konusunda üniversitelerle görüştüklerini açıkladı.

ÖĞRENCİ OLARAK GİRİŞ YAPMAYANLAR VAR

Sağlık Bakanı Ömer Gür de, toplam 80 bin öğrencinin ülkede öğrenim gördüğüne dikkat çekerek, “Bu öğrencilerden kayıt altında olanların kesinlikle tahlillerinin yapılmasını istiyoruz” dedi.

“Kayıt dışı olanlar var” diyen Gür, “3’üncü ülkeden gelip üniversitelere ‘geçici öğrenci’ diye alınıp 3 gün sonra da takip edemediğimiz öğrenciler var. Bunu ‘ebola’ vakasında yaşadık” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin geçici öğrenci olarak ülkeye girdiğini ancak bu öğrencilerin adreslerinin belli olmadığını kaydeden Gür, Türkiye’den gelen öğrencilerin de ülkeye ‘öğrenci’ olarak giriş yapmadığını ve bunun da sıkıntı yarattığını söyledi.

Gür, “Bu öğrencilerin getirdiği hastalıklar da, sağlık sigortalarının yapılması da bizim için önemli” dedi.

Fon Yasası ile devletin de sübvanseye etmesiyle öğrencilerin belli bir rakam ödeyerek sigortalanabileceğini kaydeden Gür, “Bu konuda da sıkıntılarımız var” diye konuştu.

ÜNİVERSİTELERDEN GERİ DÖNÜŞ YOK… BAKANLIK ISRAR EDİYOR

Gür, bu sağlık sigortasının, Türkiye’nin talep ettiği ücretin 3’te biri oranında olduğunu da kaydetti.

Bu sorunu aşmak için sürekli üniversitelerle görüştüklerini dile getiren Ömer Gür, “3’üncü ülkelerden gelenlerin kendi ülkelerinde yapacakları tetkikleri kabul etmiyoruz. Ama Türkiye’den gelenlerin, bir üniversite hastanesinden ya da eğitim ve araştırma hastanesinden aldığı raporları kabul ediyoruz. Bunlar belli bir sistem içindedir. Kaçaklar var ama bunlar için uğraşıyoruz. Üniversitelerden fazla geri dönüş yok ama bastıran taraf biz….” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler