• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Üniversiteye kayıt olacak öğrenciler dikkat!

YÖK, 667 Karar Sayılı KHK Uyarınca yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen öğrencilerin e-Devlet kapısı üzerinden kayıt yaptıracağını, ayrıca ilgili yüksek öğretim kurumuna gitmelerine gerek olmadığını açıkladı.
Üniversiteye kayıt olacak öğrenciler dikkat!

YÖK, darbe girişimi sonrası kapatılan okulların yeniden tercih yaparak bir üniversiteye yerleştirilen öğrencilerinin e-Devlet kapısı üzerinden kayıt yaptıracağını açıkladı. YÖK tarafından yapılan açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

Yükseköğretim Kurulu tarafından 23 Eylül 2016 tarihinde yapılan açıklamanın 1. Maddesinde “Söz konusu öğrenciler 26-28 Eylül 2016 tarihleri arasında e-kayıt veya ilgili yükseköğretim kurumlarına başvuru yaparak kayıtlarını tamamlayacaklardır” şeklinde belirtilmişti. Gelen sorular kapsamında aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyacı duyulmuştur. Bu kapsamdaki öğrenciler kayıtlarını Pazartesi günü e-Devlet kapısı üzerinden açılan sistem üzerinden yapabileceklerdir.

Bu şekilde kayıt yaptıran öğrencilerin kayıt için ayrıca ilgili yükseköğretim kurumuna gitmelerine gerek yoktur. Bu öğrencilerin belgeleri kayıt işlemleri sonrasında, kayıt yapılan yükseköğretim kurumunca, koordinatör yükseköğretim kurumundan istenecektir. Açıklamaların 2. Maddesi kapsamındaki yatay geçiş yapmış öğrenciler için ise ilgili açıklamada belirtilen kapsamda kayıt işlemlerinin yapılması gerekmektedir.”

İRGİL: YÖK’ÜN RESMİ AÇIKLAMALARINI DİKKATE ALIN

Diğer yandan, öğrenciler kayıt ve sonrasına ilişkin YÖK'ün açıklamalarıyla üniversitelerin açıklamalarının birbirini tutmadığından şikayet ederken, sürecin başından beri mağduriyetlerin takipçisi olan CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil'den bir açıklama geldi.

YÖK ile gece gündüz görüşerek her sorunlu konuya dair bilgi aldığını belirten İrgil; “Öğrenci arkadaşlar kulaktan duyma bilgilere ya da üniversitelerin söylemlerine değil, YÖK'ün resmi açıklamalarını dikkate alsın” dedi.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi CHP'li İrgil, “Empati, anlayış, sabır, hoşgörü, direniş ve dayanışma olmadan bu zor günleri atlatmak kolay değil” diyerek şöyle devam etti:

“Maalesef demokrasi ve hukukun askıya alındığı günlerdeyiz. Bu haksızlıklar ve mağduriyetler son 10 yıldır pek çok kişinin başına geldi. Bu ülkenin nice değerli insanı haksız yere hapse atıldı ve yıllar sonra hepsinin masum oldukları anlaşıldı. Birlikte davranarak yasal haklarımızı savunmalı ve hukuki mücadele yürütmeliyiz.”

YÖK'TEN SON BİLGİLERİ İRGİL VERDİ

CHP'li İrgil, öğrenciler için YÖK ile 25 Eylül'de yaptığı son görüşmenin detaylarını ise şöyle sıraladı:

E-KAYIT VE SONRASI: YÖK, “Kayıtlar online e-kayıt olacak, hiçbir belge ve ücret gerekmeyecek. Basit ve birkaç dakika ile kayıt olunacak” diyor.

ÖZEL ÖĞRENCİLİK: YÖK, anlaşılamayan özel öğrencilik konusunda detaylı bir açıklama yapmak için çalışıyor, bu konuda bir kılavuz yol haritası açıklanacak. Bu arada YÖK'e; özel öğrencilerin başvuru süresinin uzatılmasını, kayıt işlemlerinin uzamaması için sonradan edinilecek belgelerin istenmemesini, Türkçe tercih yapanların yüzde 30 İngilizce bölümlere de geçebilmesini önerdik. YÖK değerlendireceğini söyledi.

BÖLÜM AÇILMASI: Kapatılan üniversitenin olduğu kentte bölüm ve programı olmayan öğrencilere o ilde program açılacak. YÖK, başvurulan ilde bir üniversite varsa kontenjan sorunu yok, birkaç üniversite varsa koordinatör üniversite planlama yapabilir, diyor. Ayrıca açılması gereken bölüm olmasına karşın açmayacağını söyleyen üniversitelere ilişkin YÖK, bu hafta tüm koordinatör üniversitelere tekrar bilgi verecek. O ilde var olan ve kapanmış bir bölüm varsa, bu bölüm açılacak.

ÜCRETLER: Mali konular kayıt işleri bittikten sonra ortalık sakinleşince YÖK tarafından detaylı açıklanacak. YÖK her üniversite için öğrenim ücretini belirlediğini ve açıklayacağını söyledi. Ödemeler için güz sınavlarına kadar zaman var. Ödenmiş ücretler geçerli olacak

UZAKTAN EĞİTİME YERLEŞENLER: ÖSYM tarafından uzaktan eğitime yerleştirilen öğrencilerin durumunu YÖK değerlendirecek. ÖSYM ve YÖK'e bir itiraz dilekçesi yazılması gerekiyor. Öğrenci bu dilekçede, ÖSYM tarafından sehven (yanlışlıkla) uzaktan eğitime yerleştirildiğini ve örgün bir programa yerleştirilmek için gereğinin yapılmasını arz edecek.

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER: YÖK bu konuda açıklama yapacak. Yabancı uyruklu öğrenciler koordinatör ve garantör üniversitelere yerleşecek. Olmayan bölümler için tercih sonuçları da en kısa sürede açıklanacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler