• BIST 10759.56
  • Altın 6222.13
  • Dolar 49.9259
  • Euro 55.7152
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

DAÜ Rektörü Kılıç'tan 8 Ağustos Erenköy mesajı...

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, 8 Ağustos Şanlı Erenköy Direnişi dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
DAÜ Rektörü Kılıç'tan 8 Ağustos Erenköy mesajı...

Prof. Dr. Kılıç, söz konusu mesajında şu ifadelere yer verdi:

8 Ağustos 1964 tarihinde Erenköy’de yaşanan ve Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve varoluş mücadelesinde bir dönüm noktası olan Şanlı Erenköy Direnişi’nin yıl dönümünü, büyük bir gurur ve minnetle anıyoruz. Erenköy Savaşı, Kıbrıs Türklerini yok etmek amacıyla gerçekleşmiş, ancak halkımız açısından büyük bir zaferle sonuçlanmış olup Şanlı Erenköy Direnişi olarak tarihimize kazınmıştır.

Ada dışında çeşitli üniversitelerde eğitim alan Kıbrıslı Türk üniversite öğrencilerinin vatan sevgisiyle eğitimlerini bırakarak, vatanlarını savunmak adına Türk Mukavemet Teşkilatı mensupları ve Erenköy halkı ile omuz omuza savaşıp büyük bir direniş gösterdiği Erenköy Savaşı, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde tıpkı Çanakkale Savaşı gibi büyük bir öneme sahiptir. Erenköy Direnişi, gençlik, fedakârlık, birlik ve kararlılığın en çarpıcı örneklerinden biridir. Bu eşsiz direniş, sadece bir askeri başarı değil; aynı zamanda bir halkın özgür yaşama iradesinin ve sarsılmaz dayanışmasının göstergesidir.

5 Ağustos 1964 tarihinde bölgedeki Türkleri yok etmek amacıyla sayı ve silah açısından üstün olan Rum ve Yunan güçlerinin başlattığı savaşa karşı destansı bir direniş gösteren Kıbrıslı Türkler, canları pahasına topraklarını korumuş ve teslim olmayarak tarihe yazılacak büyük bir cesaret örneği göstermişlerdir. 8 Ağustos 1964’te şehit Yüzbaşı Cengiz Topel önderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri’ne ait hava filosunun müdahalesi ile 10 Ağustos 1964 tarihinde ateşkes ilan edilerek çatışmalar sona ermiştir ve tam 61 yıldır 8 Ağustos tarihi Şanlı Erenköy Direnişi olarak anılmaktadır.

Doğu Akdeniz Üniversitesi olarak, bu kutsal mücadeleyi unutmadan ve unutturmadan, genç nesillere aktarmayı bir görev biliyoruz. Bu vesileyle, Erenköy’de canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyor; bu onurlu direnişi gerçekleştiren tüm kahramanlara şükranlarımızı sunuyoruz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Filo Jet faciasında 9 zanlı bugün 9’uncu kez mahkemeye çıkarılıyor
  • LAÜ’de müzik, dans ve sanat dolu etkinlikler düzenlendi
  • ARUCAD öğretim üyesi Uzman’ın tasarımı “Cup Design Call” kitabında yer aldı
  • Üstel İskele'de vurguladı... Gençlerin hayallerini gerçekleştirmesi için zemin hazırlıyoruz
  • İnsanlar neden telefonlarının kendilerini dinlediğini düşünüyor?
  • Erhürman: İş olsun diye üçlü görüşme yapmam
  • İskele Yarı Maratonu Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleştirildi
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
1/20