• BIST 11007.37
  • Altın 5743.85
  • Dolar 42.5228
  • Euro 49.5529
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 7 °C

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, beklentilerin aksine politika faizini 2 puan artırarak yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltti.
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

İKİ YIL SONRA İLK FAİZ ARTIŞI

Merkez Bankası haziran ayına kadar 9 kez art arda faiz indirmiş ve faizi yüzde 24'ten yüzde 8,25'e getirmişti. Sonraki toplantılarda ise değişiklik yapılmamıştı.

Merkez Bankası en son 14 Eylül 2018'de faiz artışına gitmişti. Böylece iki yıl sonra ilk faiz artışı gerçekleşti.

"TOPARLANMAYA İLİŞKİN BELİRSİZLİKLER YÜKSEK"

Merkez Bankası'ndan faiz kararıyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

"TURİZM GELİRLERİNDE KISMİ İYİLEŞME BAŞLADI"

İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımları ve güçlü kredi ivmesinin desteğiyle üçüncü çeyrekte belirgin bir toparlanma gözlenmektedir. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkıda bulunmuştur. Son dönemde ticari kredilerde gözlenen normalleşme eğilimi bireysel kredilerde de başlamıştır. Ertelenmiş talebe ve salgın tedbirleri kapsamında uygulanan likidite ve kredi politikalarına bağlı olarak ithalatta gözlenen canlanmanın, bu politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltılmasıyla dengelenmesi beklenmektedir. Turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe rağmen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir iyileşme başlamıştır. Mal ihracatındaki toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Dolar zirvede19 Kasım 2025 Çarşamba 09:38
  • Döviz güne nasıl başladı?18 Kasım 2025 Salı 08:53
  • Döviz kurları fırladı: Dolar ve euro peş peşe rekor kırdı14 Kasım 2025 Cuma 13:35
  • Dövizde yeni rekor14 Kasım 2025 Cuma 09:19
  • Dövizde son durum ned?12 Kasım 2025 Çarşamba 09:07
  • Döviz yeni haftaya yüksek başladı!27 Ekim 2025 Pazartesi 09:56
  • TCMB politika faizini yüzde 39,5’e indirdi23 Ekim 2025 Perşembe 15:49
  • Döviz haftanın son gününe nasıl başladı?10 Ekim 2025 Cuma 09:05
  • Döviz haftanın son gününe nasıl başladı?03 Ekim 2025 Cuma 08:59
  • Dolar son bir ayın en yükseğinde02 Ekim 2025 Perşembe 10:19