• BIST 13509.76
  • Altın 6820.44
  • Dolar 48.7659
  • Euro 56.0577
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

‘Süper Jöle’: Bilim İnsanları yumuşak fakat oldukça dayanıklı bir malzeme geliştirdi! İşte videosu...

Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, dış etki ve ağırlıklara dayanabilen, sıkıştırıldığında ultra sert bir cam gibi olan ‘süper jöle’ ürettiler.
‘Süper Jöle’: Bilim İnsanları yumuşak fakat oldukça dayanıklı bir malzeme geliştirdi! İşte videosu...

Bilim insanları, hayatlarımızı kolaylaştıracak birçok ürün ve malzeme için önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Nitekim bilim doğrultusunda ortaya çıkan üretimler, genel itibariyle hayata yönelik çok önemli katkılarda bulunuyor. Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanlarının ürettiği ‘süper jöle’ de bu üretimler arasında özel bir yer alacak gibi görünüyor.

Araştırmacılar, dış etki ve ağırlıklara dayanabilen fakat normal halinde ise yumuşak bir jöle halinde duran bir malzeme geliştirdiler. Bu süper jöle, bir filin eşdeğerinde ağırlığa, hatta daha yüksek ağırlıklara dayanabiliyor. Ortaya çıkan bu malzemenin yüzde 80’i sudan, geriye kalan kısmı polimer ağından oluşuyor.

Malzemenin su dışında kalan kısmı malzemenin mekanik özelliklerini kontrol ediyor. Yumuşak ama son derece güçlü olan bu malzeme, yumuşak robotik, biyoelektronik, biyomedikal ve daha birçok önemli ve kritik alanda kullanılabilecek potansiyele sahip. Üretilen bu yeni malzeme, üzerinden büyük bir ağırlık geçse dahi tekrar eski haline dönüyor.

Sonuçları Nature Materials dergisinde yayınlanan bu ürünle ilgili açıklama yapan, çalışmanın ilk yazarı Dr. Zehuan Huang, “İstediğimiz mekanik özelliklere sahip malzemeler yapmak için iki molekülün kimyasal bir bağla birleştirildiği çapraz bağlayıcılar kullanıyoruz. Yumuşak ve esnek hidrojeller yapmak için tersine çevrilebilir çapraz bağlayıcılar kullanıyoruz, ancak sert ve sıkıştırılabilir bir hidrojel yapmak zordur ve bu özelliklere sahip bir malzeme tasarlamak tamamen mantığa aykırıdır” dedi.

Cambridge Üniversitesi Melville Polimer Sentezi Laboratuvarı Direktörü Scherman ise, "Yüzde 80 su içeriği olan bu malzemenin bir su balonu gibi patlayacağını düşünürdünüz ama öyle değil. Sağlam kalıyor ve büyük sıkıştırma kuvvetlerine karşı dayanıklı duruyor" dedi. Araştırmacılar, bu malzemenin birçok alanda kullanılabilmesi için çabalıyorlar.

 

webtekno.

Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20