• BIST 11482.6
  • Altın 6555.4
  • Dolar 50.1426
  • Euro 55.9077
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 9 °C

TCMB, Zorunlu Karşılıklarda Değişikliğe Gitti

TCMB tarafından, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
TCMB, Zorunlu Karşılıklarda Değişikliğe Gitti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca (TCMB) Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.

TCMB'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayımladığı tebliğde, 25 Aralık 2013 tarihli ve 28862 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’in 6'ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkrası zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gidildi.

TCMB'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, 19 Kasım'daki Para Politikası Kurulu Kararı ile şeffaflığın, öngörülebilirliğin ve para politikasının etkinliğini artırmak amaçlarıyla likidite yönetiminin operasyonel çerçevesinde değişikliğe gidilerek kısa vadeli fonlamanın tamamının politika faizinden yapılmasına karar verildiği, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda politika faizi artırılarak parasal sıkılaşma gerçekleştirildiği hatırlatılarak, "TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitmiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu defa parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak amacıyla sade bir zorunlu karşılık sistemine geçilmesine karar verildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Reel kredi büyümesine göre farklılaşan zorunlu karşılık ve faiz/nema oranları uygulamasının yürürlükten kaldırılmasına, zorunlu karşılık ve faiz/nema oranlarının tüm sektör için aynı oranlar üzerinden uygulanmasına, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema oranının tüm sektör için yüzde 12 olarak uygulanmasına, dolar cinsinden mevduat/katılım fonu yükümlülükleri için tesis edilen zorunlu karşılıklara yüzde 1,25 olarak uygulanan komisyon oranının yüzde 0 olarak belirlenmesine karar verilmiştir."

Açıklamada, yapılan bu değişikliklerle, rezerv opsiyon kullanım oranlarının aynı seviyede kalması halinde, sistemin zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 12,3 milyar Türk lirası ve 5,7 milyar dolar döviz ve altın cinsinden artmasının öngörüldüğü belirtilerek, faiz/nema ve komisyon oranlarında yapılan değişikliklerin bugün, Türk lirası ve yabancı para oranlarına ilişkin değişikliklerin ise tesisi 25 Aralık'ta başlayacak olan 11 Aralık 2020 yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Tebliğde yapılan değişiklikle birlikte zorunlu karşılık oranları Türk lirası yükümlülükler, mevduat/katılım fonlarında (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) vadesiz, ihbarlı, 1 ve 3 aya kadar (3 ay dahil) vadeliler için yüzde 6, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeliler için yüzde 4, 1 yıla kadar vadeliler için yüzde 2, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeliler için yüzde 1, müstakrizlerin fonları için yüzde 6, diğer yükümlülüklerde (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dahil) ise 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeliler için yüzde 6, 2 yıla kadar (2 yıl dahil) vadeliler için yüzde 3,5, 3 yıldan uzun vadeliler için yüzde 1 şeklinde belirlendi.

Zorunlu karşılık oranları yabancı para yükümlülükler ise, "Mevduat/katılım fonlarında (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) vadesiz, ihbarlı, 1, 3, 6 aya ve 1 yıla kadar vadeliler için yüzde 19, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeliler için yüzde 13, kıymetli maden depo hesaplarında 1, 3, 6 aya ve 1 yıla kadar vadeliler için yüzde 22, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeliler için yüzde 18, müstakrizlerin fonları için yüzde 19, diğer yükümlülüklerde (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dahil) ise 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeliler için yüzde 21, 2 yıla kadar (2 yıl dahil) vadeliler için yüzde 16, 3 yıla kadar (3 yıl dahil) vadeliler için yüzde 11, 5 yıla kadar (5 yıl dahil) vadeliler için yüzde 7 ve 5 yıldan uzun vadeliler için yüzde 5 şeklinde belirlendi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Dolar zirvede18 Ağustos 2026 Salı 09:00
  • Dolar ve Euro haftaya yeni rekorla başladı17 Ağustos 2026 Pazartesi 08:38
  • Euro 54,95, Sterlin 64,10 , Dolar 47,70 TL05 Ağustos 2026 Çarşamba 08:20
  • Haftanın son gününe döviz nasıl başladı?31 Temmuz 2026 Cuma 09:05
  • Döviz güne nasıl başladı?28 Temmuz 2026 Salı 08:39
  • Türkiye Merkez Bankası yılın 5. faiz kararını açıklayacak23 Temmuz 2026 Perşembe 08:25
  • Döviz güne nasıl başladı?16 Temmuz 2026 Perşembe 09:22
  • Döviz güne nasıl başladı?14 Temmuz 2026 Salı 08:14
  • Döviz güne nasıl başladıi?30 Haziran 2026 Salı 08:17
  • Dolardan yeni rekor29 Haziran 2026 Pazartesi 09:41
  • ÖNE ÇIKANLAR
    • Filo Jet faciasında 9 zanlı bugün 9’uncu kez mahkemeye çıkarılıyor
    • LAÜ’de müzik, dans ve sanat dolu etkinlikler düzenlendi
    • ARUCAD öğretim üyesi Uzman’ın tasarımı “Cup Design Call” kitabında yer aldı
    • Üstel İskele'de vurguladı... Gençlerin hayallerini gerçekleştirmesi için zemin hazırlıyoruz
    • İnsanlar neden telefonlarının kendilerini dinlediğini düşünüyor?
    • Erhürman: İş olsun diye üçlü görüşme yapmam
    • İskele Yarı Maratonu Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleştirildi
    • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
    • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
    • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
    • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
    • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
    • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
    • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
    • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
    • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
    • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
    • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
    • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
    • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
    1/20