• BIST 9645.02
  • Altın 2417.171
  • Dolar 32.5554
  • Euro 34.8067
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

7 yeni bölüm !

LAÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 7 yeni bölüm açıldı
7 yeni bölüm !

   Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan yeni bölümler hakkında bilgi veren Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özhan Öztuğ, yüksekokul bünyesinde bulunan 14 önlisans programına 2016-2017 eğitim-öğretim yılında “Diş Protez Teknikerliği, Ağız ve Diş Sağlığı, Elektronörofizyoloji, Ortopedik Protez ve Ortez, Odyometri, Patoloji Laboratuvar Teknikleri ve Perfüzyon Teknikleri” bölümlerinin de eklendiğini açıkladı.

Öztuğ: Amaç ihtiyaca cevap verecek nitelikte sağlık profesyonelleri yetiştirmek

   İlk öğrencilerini kabul eden programların Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) tarafından onaylı olduğunu belirten Öztuğ, “Öğrencilere interaktif öğrenme imkanının sunulduğu, birçok laboratuvarın bulunduğu yükseokulun amacı; sağlık sektörünün ihtiyacı olan, alanında uzman ve yaşam boyu öğrenme felsefesine bağlı kalan, sürekli kendini geliştiren elemanlar yetiştirmek ve bu bağlamda yeni açılan bölümlerde diğer bölümler gibi ihtiyaca cevap verecek nitelikte sağlık profesyonellerini yetiştirmektir” dedi.  

“Diş Protez Teknikerliği”, “Ağız ve Diş Sağlığı”  

   ‘Diş Protez Teknikerliği’ bölümünde, kaybedilmiş dişlerin ve fonksiyonlarının tekrar kazandırılması amacıyla diş hekiminin planladığı tedavi şekline göre çene bölgesine uygulanan diş ve çene protezlerinin laboratuvar çalışmalarını yürütecek teknikerlerin yetiştirilmesine olanak sağlandığını ifade eden Öztuğ, bu programdan mezun olan kişilerin diş protez laboratuvarlarında diş protez teknikeri olarak çalıştıklarını, ayrıca ‘Diş Protez Teknikerliği’ mezunlarının özel laboratuvar açma yetkisine de sahip olduklarını vurguladı. ‘Ağız ve Diş Sağlığı’ bölümünün diş hekimine ve hastaya yardımcı olan, klinik ortamda gerekli hazırlıkları yaparak, kliniği hazır hale getirebilecek elemanların yetiştirilmesine olanak tanıyan bir bölüm olduğunu dile getiren Öztuğ, bu bölüm mezunlarının, diş kliniklerinde, hastanelerin diş sağlığıyla ilgili bölümlerinde ve diş laboratuvarlarında çalışma imkanına sahip olduklarını belirtti.

 

“Elektronörofizyoloji” ve “Odyometri”

   Öztuğ, ‘Elektronörofizyoloji’ bölümü bünyesinde, merkezi sinir sisteminin bozukluklarıyla seyreden hastalıkların teşhisinde, hastalara bir uzman hekim denetiminde nörofizyolojik incelemeler uygulayan sağlık teknikerleri yetiştirilmesinin amaçlandığını aktararak, sağlık teknikerlerinin çalışma alanlarını; hastanelerin ve polikliniklerin elektroensefalografi, uyarılma potansiyelleri ve uyku laboratuvarları şeklinde sıraladı. ‘Odyometri’ programın amacını ‘İşitme kaybı ve denge bozukluğu bulunan hastaların tanısı konusunda gerekli işitme ve denge testlerini uygulayabilen sağlık teknikerleri yetiştirmek’ olarak açıklayan Öztuğ, Odyometri mezunların, Odyoloji veya KBB uzmanının gözetimi ve denetiminde, hastanelerin Odyoloji kliniklerinde çalışabildiklerini dile getirdi.

 

“Patoloji Laboratuvar Teknikleri”

   ‘Patoloji Laboratuvar Teknikleri’ programının patoloji laboratuvarında, vücut dokuları ve/veya sıvılarını mikroskobik incelemeye hazır hale getiren, inceleme öncesi, sırası ve sonrasındaki gerekli idari ve teknik hazırlıkları ve denetimi yapabilen teknikerler yetiştirmeyi amaçladığını söyleyen Öztuğ, mezunların hastanelerin ve Adli Tıp Kurumu’nun patoloji laboratuvarlarında, histoloji ve moleküler patoloji laboratuvarlarında çalışabildiklerini belirtti.

 

“Perfüzyon Teknikleri”

   Öztuğ, ‘Perfüzyon Teknikleri’ bölümünde “Kalp ameliyatları sırasında kalp damar cerrahı veya anestezist gibi bir uzman hekimin gözetiminde, kalp ameliyatlarında kullanılan kalp-akciğer makinesini, dolaşım veya solunum yetmezliklerinde kullanılan kalp-akciğer destek cihazlarını, böbrek yetmezliğinde kullanılan diyaliz cihazlarını, hemo-diyafiltrasyon ve ototransfüzyon cihazlarını hazırlayıp çalıştıracak ve takip edecek sağlık teknikerlerinin yetiştirilmesi amaçlanıyor” diyerek, Perfüzyon teknikerlerinin, çalışma alanlarının kardiyovasküler ameliyatların gerçekleştirildiği hastanelerde ameliyathaneye bağlı perfüzyon teknikleri birimlerinde olduğuna değindi.

 

“Ortopedik Protez ve Ortez”

   Son olarak Öztuğ, ‘Ortopedik Protez ve Ortez’ programın amacını ise “Değişik nedenlerle kollarını veya bacaklarını kaybeden bireylere bu organlarının işlevsel veya estetik olarak yerine geçen protezleri yapabilecek, kas-iskelet ve sinir sistemini ilgilendiren bozukluklarda kol, bacak ve gövdenin işlevselliğini sağlamak, bu vücut bölümlerini düzeltmek, desteklemek veya hareketsiz bırakmak amaçlarına hizmet eden ortezleri atölye ekipmanlarını kullanarak yapabilecek yeterliliğe sahip sağlık teknikerlerini yetiştirmek” şeklinde açıkladı. Öztuğ, Ortopedik Protez ve Ortez mezunlarının, Protez-Ortez atölyesi bulunan hastanelerde veya kendilerine ait özel atölyelerde çalışabileceklerini söyledi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler