• BIST 9079.97
  • Altın 2322.043
  • Dolar 32.3355
  • Euro 34.9769
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

ABD'den Libya'ya hava saldırısı

ABD'den Libya'ya hava saldırısı

ABD dünyanın dört bir yanında düzenlediği hava saldırılarına bir yenisini ekledi. ABD Savunma Bakanlığı, Amerikan ordusuna ait savaş uçaklarının Libya'nın doğusunda gerçekleştirdiği operasyonun El Kaide liderlerinden Muhtar Belmuhtar'ı hedef aldığını doğruladı. Bu operasyon, ABD'nin, Kaddafi'nin devrildiği 2011 yılından bu yana Libya'ya düzenlediği ilk saldırı oldu.

Pentagon Sözcüsü Steve Warren, yaptığı yazılı açıklamada, Cumartesi gecesi gerçekleştirilen terörle mücadele operasyonunun hedef tahtasında yer alan ismin El Kaide'ye bağlı Murabitun Örgütü'nün harekat lideri Muhtar Belmuhtar olduğunu belirtti.

Kuzey Afrika'da önde gelen terör eylemlerinin ardında Belmuhtar olduğu bilgisini veren Warren, Belmuhtar'ın El Kaide'ye olan bağlılığını sürdürdüğünü ifade etti.

Warren, Muhtar Belmuhtar'ın, 2013 yılında Ceyazir'deki doğalgaz tesisine düzenlenen ve aralarında üç ABD'linin de bulunduğu 10 farklı ülkeden 38 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı yönettiğini belirterek, teröristin Amerikalılara yönelik tehdidinin sürdüğünü söyledi.

"ÖLDÜ" İDDİASI

Uluslararası kamuoyunun büyük bölümü tarafından tanınan Tobruk hükümeti, Belmuhtar'ın hava saldırılarında öldüğünü iddia etti. Ancak sözcü Warren, operasyonda Belmuhtar'ın öldürüldüğünü teyit etmezken, açıklamasında "Operasyonun sonucunu değerlendirmeyi sürdürüyoruz" dedi.

ABD'DEN BALTIK ÜLKELERİNE ASKER VE AĞIR SİLAH

Öte yandan ABD'nin asker ve ağır silahlarını Baltık ülkelerine göndereceği yönündeki iddialar da doğrulandı. ABD'nin, Rusya'nın Ukrayna'daki işgalinin ardından bu ülkelerde yaşanan endişeleri gidermek için böyle bir attığı yorumları yapıldı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Aslında müzakereler sürüyor. ABD kongresi, Doğu ve Ortak Avrupa ülkelerine yardım programı için bir milyar dolar değerinde para ayırdığını doğruladı. Daha önce Litvanya'ya gelen ABD ordusu kalıcı olacak. İlave olarak yeni asker grubu ve teçhizatlar da yerleştirilecek" dedi.

"AMAÇ GÜVENLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRMEK"

ABD'nin ağır silahları Litvanya, Letonya ve Estonya'ya konuşlandırdıktan sonra bölgedeki durumun değişeceğini söyleyen Dışişleri Bakanı, "Bu asla Rusya'nın saldırgan davranışına bir karşılık değil. Amaç, güvenliğimizi güçlendirmek. Bu bölgenin özellikle de Litvanya'nın güvenlik durumunu iyileştirecek" ifadelerini kullandı.

Litvanya basını, Polonya Savunma Bakanı Tomasz Siemoniak'ın ABD'ye ait asker ve teçhizatları Polonya'da da yerleştireceğini doğruladığını bildirdi. Litvanya basınının ABD kaynaklarına dayandırdığı haberlerine göre, Başkan Barack Obama ve Savunma Bakanı Ashton Carter'ın onaylaması durumunda ABD;

Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'a yaklaşık beş bin asker, askeri teçhizatlar ve ağır silahlarını gönderecek.

Kırım'ı ilhak ettiği için Batı ile ilişkileri gerilen ve Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçlerine karşı savaşan ayrılıkçılara destek vermekle suçlanan Rusya, Polonya ve özellikle Baltık ülkeleri ile de siyasi ve ekonomik açıdan gerilim yaşıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler