• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

ABD'den Türkiye'ye çağrı: Ateşkese herkes uymalı

ABD'den Türkiye'ye çağrı: Ateşkese herkes uymalı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ABD ile  Rusya arasında Suriye'de çatışmaların durdurulmasına yönelik anlaşmaya herkesin  uyması yönünde çağrı yaptıklarını bildirdi.

Toner, günlük basın toplantısında, Suriye'de çatışmaların 27 Şubat'ta  durdurulmasına yönelik ABD ile Rusya uzlaşısı ile terör örgütü PKK’nın Suriye  uzantısı PYD hakkındaki soruları cevapladı.

ABD ile Rusya arasında Suriye'de çatışmaların durdurulmasına yönelik  anlaşmaya herkesin uyması yönünde çağrı yapan Toner, bir soru üzerine Türkiye’ye  de sınır ötesinden top atışlarını durdurmaları yönünde çağrıda bulunduklarını  belirtti.

Toner, Türk yetkililerin PYD’nin silahlı kanadı YPG’ye yönelik top  atışlarının devam edeceği açıklamalarına ilişkin, “Geçen hafta da söylediğimiz  gibi bu konudaki politikamız değişmedi” dedi.

"YPG ve PKK’nın bağlantısı olmadığını" iddia eden Toner, şunları  kaydetti:

"Türkiye'nin PKK ve meşru müdafaası ile ilgili endişelerini anlıyoruz  ama sınır üzerinden top atışlarını durdurması çağrısı yapıyoruz. YPG’ye de Halep  ve civarındaki eylemlerinin açıkça durumu daha da kötüleştirdiği ve zarar  verdiğini söyledik."

- Top atışları

Suriye’deki çatışmaların durdurulmasına ilişkin bütün grupların  üzerine düşenin bu anlaşmayı kabul etmek ya da etmemek olduğunu belirten Toner,  “Eğer içerisinde olmayı kabul etmiyorsan kendi kararını veriyorsun ve açıkça bunu  belirtiyorsun. Bu, ister rejim olsun ister muhalefet ya da kim olursa olsun  tamamen bütün grupların kendilerinin vereceği bir karardır. Fakat çatışmaların  durdurulması için herkesin üzerine düşeni yapması konusunda çok net olduk.  Türkiye’nin de top atışlarını durdurduğunu görmek istiyoruz” yorumunu yaptı.

“Eğer Türkiye top atışlarını hızlandırır ya da  yoğunlaştırırsa ve  çağrılarınıza kulak asmazsa ABD ne yapar?” şeklindeki soru üzerine Toner,  Türkiye’nin Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun (ISSG) bir parçası olduğuna  dikkat çekti ve şöyle devam etti:

“Sonuçta bunun bir parçası olmak için çatışmaların durdurulmasına  yönelik kararlara uymak gerekir. Bu konuyu çok konuştuk. Rusya'ya sıklıkla ve  Suriye’de sahada zarar verici eylemlerde bulunduğunu düşündüğümüz diğer üyelere  de bazı suçlamalarda bulunduk. Bütün ISSG üyelerinin üzerine çatışmaların  durmasını benimsemek için görev düşüyor."

- Rejimin PYD'ye destek açıklaması

Toplantıda Toner’e, "Beşşar Esed’in üst düzey danışmanlarından Buseyne  Şaban'ın geçen hafta yaptığı bir konuşmada, rejimin PYD’yi müttefik olarak  gördüğü" yönündeki ifadeleri hatırlatılarak, “PYD'nin rejimle işbirliği yaptığına  inanıyor musunuz?” şeklinde bir soru da yöneltildi.

Toner, “Açıkçası ben hüküm veremem. YPG’nin Halep civarında zarar  veren ve toprak ele geçirmeye dönük bazı hareketliliğini gördük. Fakat YPG’nin  bazı gruplarının, Suriye’nin kuzeydoğu bölgesinde DAEŞ’e karşı etkili bir biçimde  savaştığını ve DAEŞ’in kontrol ettiği bölgeleri ele geçirdiği konusunda çok açık  olduk” dedi.

Bunun üzerine ise “Türkiye, Suriye’de YPG hedeflerine top atışı yapma  hakkı olduğunu düşünmenin ötesinde ABD’nin 'ama'sız bir şekilde destek vermesini  istiyor” hatırlatması yapılan Toner, şu açıklamada bulundu:

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 numaralı kararı ile  Münih’te üzerinde anlaşılan ve bugün de görev gücü aracılığıyla resmileştirilen  çatışmaların durdurulması konusunu desteklemeye hazırız. Şu anda biz çatışmaların  durmasına odaklanıyoruz. Açıkçası siyasi süreci devreye sokmak konusunda şu  andaki zorluk çatışmaların durdurulması. Bunun haricinde DAEŞ’le mücadele  kapsamında birçok ülkeyle olduğu gibi Türkiye’yle de çalışıyoruz. Bu ayrı bir  savaş, ayrı bir çaba fakat devam etmesi gerekiyor."

Toner, “ABD, Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlere top atışı yapmasını,  çekinerek ‘lütfen durun’ demesi dışında nasıl durdurabilir?” sorusu üzerine ise  "Türkiye ya da herhangi bir güçlü müttefikimize karşı çekingen olduğumuzu  bilmiyorum. DAEŞ’i ortadan kaldırmak, Suriye’de karışıklığı önlemek için çok net  fikir alışverişlerimiz var. Sahada neler yapılması gerektiği ya da çekincelerimiz  konusunda çekingen değiliz” ifadesini kullandı.

Toner, ayrıca, “Her zaman olduğu gibi ister İngiltere olsun ister  Rusya, bütün taraflarla olduğu gibi Türkiye’yle de bu konuyu gündeme getirmeye  devam edeceğiz" diye konuştu. - PYD-PKK ilişkisi

Toner, ABD hükümetinin terörle ilgili elde ettiği tüm istihbaratı bir  araya getiren ve analiz eden ana kuruluşu Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’nin  (NCTC) 2014 yılına ait bir belgede PYD’nin PKK'nın (KGK) kolu olduğunu fakat  2015'te bu ifadenin çıkarıldığına dair haberlere ilişkin soruyu da yanıtladı.

Toner, bu haberleri gördüğünü belirterek, “Bu internet sitesini  kontrol etmedim ya da belgeleri görmedim. Bizim için, Dışişleri Bakanlığında  resmi olarak 'yabancı terör grubu' tanımlaması için bir süreç vardır. Bu, bizim  bir grubu nasıl yabancı terör örgütü olarak tanımlamamız için altın  standardımızdır. Bu internet sitesi ya da kurumun PYD’yi nasıl sınıflandırdığı  konusunda konuşamam" değerlendirmesinde bulundu.

Toner, ayrıca, Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Şeref Malkoç’un  açıklamaları hakkındaki haberleri değerlendirdi.

Toner, “Defalarca söylediğimiz gibi Türkiye’nin İncirlik’i  kullanmamıza izin vermesinden çok memnunuz. DAEŞ’e karşı etkin biçimde savaşan  gruplara hava desteği vermemizi sağlıyor. Bu açıklamayı biliyorum. Bizim için  endişe olduğunu düşüneceğimiz bir devamı geldiğini görmedik. İncirlik’i  kullandığımız için çok memnunuz fakat daha fazla bu konuda konuşmayacağım” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler