• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

"Bakan Dürüst'ün trafik güvenliği anlayışı: krizi fırsata çevirmek mi?"

"Alınan alış-veriş listesi tipindeki kararlar, yaşam hakkını korumaktan çok, krizi fırsata dönüştürüp kâr etme zihniyetinin göstergesidir"
"Bakan Dürüst'ün trafik güvenliği anlayışı: krizi fırsata çevirmek mi?"

Toparlanıyoruz Hareketi; Bayındırlık ve  Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst'ün açıkladığı Trafikte acil önlem paketi ile ilgili bir açıklama yaparak, alınan kararların sorunun çözümünden uzak ve peşkeş zihniyetine dayalı olduğunu ifade etti. Hareket tarafından yapılan açıklama şöyledir:

“Trafikte yaşanan ölümlerin biriktire geldiği ve dağ yolundaki çarpışmada kaybedilen canlarla taşan tepkilerin öğrencileri sokağa döktüğü bir süreçte, Bayındırlık ve  Ulaştırma Bakanı Dürüst'ün açıkladığı acil önlem paketi yönetimdekilerin yaşam hakkımızı  hiçbir şekilde önemsemediklerini göstermektedir. Alınan alış-veriş listesi tipindeki kararlar, yaşam hakkını korumaktan çok, krizi fırsata dönüştürüp  kâr etme zihniyetinin göstergesidir.

Öncelikle trafik;  yol – yol kullanıcıları - araç üçlüsünün karşılıklı etkileşimidir.  Bu üçlünün uyumu ve güvenliğinin sağlanabilmesi ise mühendislik, denetim ve eğitim ayaklarının sağlam olması ile mümkündür. Yani; yolların bölge koşullarına ve ihtiyaca uygun yapılması, trafik güvenliği ve sürücü eğitimlerinin uluslararası stantartlara getirilmesi ve trafikteki yol kullanıcı gruplarının(araç, sürücü, yaya, bisikletli vb) denetiminin yapılması. Çözüm için ilk adım; siyasetten ve peşkeş zihniyetinden uzak; karar alma, uygulama, uygulatma yetkisine sahip bağımsız bir Trafik Güvenliği Kriz Masası kurulması olmalıdır.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığının tüm paydaşlarla(?) bir araya gelerek çizdiği ve “REFORM niteliğinde” diye sunduğu kararlar ise; ancak kapsamlı bir trafik güvenliği planlaması içerisinde yer aldığında verimli olabilir. Ayrıca, kararlara bakıldığında eleştirmemek mümkün değildir. Öncelikle, her hangi bir bilimsel veriye dayanmayan, iş araçları ile sınırlanmış dar bir bakış açısı vardır. Yıllardır hazırlığı tamamlanamayan tüzükler siyasi iradenin sorumluluğunu gözler önüne sererken, tüzüklerin uygulanabilirliğini artırıcı cezai yaptırımlarla ilgili hala işi sürüncemede bırakma eğilimi görülmektedir.

Açıktır ki; bütünsel bir Trafik Güvenliği planlaması olmadan işlevsel olamayacak teçhizat, broşür vb işler için yapılacak harcamalar, bir kesim adına  KRİZİ KÂRA DÖNÜŞTÜRME girişimi demek olacaktır. Zaten kararlarda açıklanan sekizinci madde de niyetlerini ortaya koymaktadır. İş araçlarını yenilesinler diye teşvik vermeyi planladıkları şirketler, zaten standartlara uygun olmayan ve kısa sürede bozulan yolları yapanlar,  yolları bozan ağır iş araçlarının sahipleri.

Toparlanıyoruz Hareketi olarak; hükümet edenleri gerçekten çözüm üretme niyetleri varsa, alış veriş listelerini bırakıp, bu konuda üretilmiş olan bilimsel projeleri sahiplenmeye ve bir an önce Trafik Güvenliği Kriz Masasını oluşturmaya çağırıyoruz.

Ek: Açıklanan kararlar:

1.             Kamyon, tır, otobüs gibi ağır vasıtalara takometre takılacak.

2.             Ağır yüklü kamyonlar için belirlenmiş noktalara, online çalışan, tonaj ölçüm cihazları yerleştirilecek.

3.             Trafik Dairesi’ne bağlı muayene birimlerine teçhizat donanımı sağlanacak ve personel eğitilecek.

4.             Trafik dairesi ile ilgili 4 önemli tüzük acilen hayata geçirilecek(sürüş eğitimi izni ve sürüş eğitmenleri sağlık tüzüğü, şoför okulları ve eğitmenleri ile ilgili esas ve kıstasları düzenleme tüzüğü, motorlu araçlar ve yol trafik tüzüğü değişikliği, ehliyet, sınav, sürüş ehliyetleri müfettişleri ile ilgili usul ve kurallar tüzüğü)

5.             Karayolları ve Trafik dairesinin gerekli durumlarda cezai müeyyide uygulama yetkisine haiz olması için Bakanlar kuruluna öneri götürülecek.

6.             Ülkeye turist olarak giren yabancılara yönelik trafik ile ilgili el broşürleri basılacak,

7.             Karayolları Dairesi’nin acil müdahale yapabilmesi için techizat donanımı artırılacak,

8.             Ağır vasıtaların yenilenmesi amacıyla teşvik uygulanması için hükümete öneri sunulacak.

9.             Yollarda hız sınırlamasına gidilecek.

10.          7 polis aracına 350 bin Euro tutarında seyyar radar sistemi alınacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler