• BIST 9960.89
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Berberoğlu Anıldı

Berberoğlu Anıldı

Cumhuriyetçi Türk Partisi kurucu genel başkanı Ahmet Mithat Berberoğlu, ölümünün 13’üncü yıl dönümünde Karaoğlanoğlu Mezarlığındaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Törene, Berberoğlu’nun ailesi, arkadaşları, CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, bazı milletvekilleri ve partililer de katıldı.

Törende konuşan Ahmet Mithat Berberoğlu’nun kardeşi Atilla Berberoğlu, merhum Berberoğlu’nun, dürüst, temiz, prensiplerinden ilkelerinden asla ödün vermeyen bir siyasetçi olduğunu belirterek, Berberoğlu ve arkadaşlarının kurduğu partinin halkın mutluluğunu şiar edindiğini söyledi.

Atilla Berberoğlu, Ahmet Mithat Berberoğlu ve arkadaşlarının kurduğu CTP’nin ileriye doğru attığı adımları gördükçe huzur duyduklarını ifade etti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da Berberoğlu’nun 1970’li yıllarda bugünlerden çok daha zor koşullarda ülkeye demokrasiyi getirmek, çözüme ulaşmak adına büyük bir özveri ve cesaretle çalıştığını ve bu süreçte de CTP’yi kurduğunu söyledi.

Yorgancıoğlu, o dönemin koşullarında bunun çok cesur bir davranış olduğunu vurgulayarak, Berberoğlu’nun demokrasiye olan inancı ve barışa olan güveninin partiyi bugünlere getirdiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, “Her şeyin çözüldüğü iddiasında değilim ama o günden bu güne bir mesafe kat etiğimizin de altını çizmek istiyorum. Bu da Ahmet Mithat Berberoğlu’nun o inançlı ve kararlı tutumu, demokrasiye olan güveni sayesinde olduğu” dedi.

Berberoğlu’nun bu inanç ve kararlılığı, barışa olan istencinin ,partinin bundan sonraki mücadelesine de rehberlik edeceğini vurgulayan Yorgancıoğlu, Berberoğlunu bir kez daha rahmetle anarken, demokrasiye inanan herkesi, demokrasi ve barışı elde edene kadar , Berberoğlunun yolundan yürümeye davet etti.

Tören Ahmet Mithat Berberoğlunun kabrine karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.

Berberoğlu kimdir?

8 Mayıs 1921 tarihinde Limasol kasabasında doğdu. lise öğrenimini Lefkoşa’da Kıbrıs Türk Lisesi’nde tamamladı. Liseden mezun olduğu yıl ikinci Dünya Savaşı patlak verince 1940-45 yılları arasında memur olarak çalıştı. İkinci Dünya Savaşı sona erince, yüksek öğrenim yapmak için Türkiye’ye gitti. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Londra’da Middle Templee'da hukuk tahsilini tamamlayarak Kıbrıs’a dönen A.M. Berberoğlu; Mart 1952’de Limasol’da Barrister-at-Law ünvanıyla avukatlığa başladı.

Ahmet Mithat Berberoğlu 1952 yılından 1957 yılına kadar Kıbrıs Türk Kurumları Asbaşkanı olarak Kıbrıs sathında Türk toplumuna hizmet etti.

1953 yılında yapılan belediye seçimlerini kazanarak 1953-57 devresinde Limasol Karma Belediye Meclisinde çalıştı.

1954 yılında Kıbrıs Türk davasını tanıtmak maksadıyla evvela Londra’ya, oradan da Birleşmiş Milletler Teşkilatında Kıbrıs davası ile ilgili görüşmelerde bulunmak için New York’a gönderilen üç kişilik ilk Kıbrıs Türk heyetine üye olarak katıldı.

1955 yılında Londra’da toplanan üçlü konferansı (Tripartite Conference) izlemek maksadıyla üç kişilik bir Kıbrıs Heyetinin üyesi olarak Londra’ya gitti.

1956 yılında yapılan seçimleri kazanarak Evkaf Yüksek konseyine Limasol temsilcisi oldu.

31 Temmuz 1960 tarihinde yapılan Temsilciler Meclisi seçimlerinde Girne milletvekili olarak Kıbrıs Cumhuriyeti 1. Temsilciler Meclisine girdi ve Mecliste Hukuk ve Bütçe Komitelerinde üye ve Ulaştırma-Bayındırlık Komitesinde Başkan olarak 1963 yılı sonuna kadar çalıştı.

1963 olaylarından sonra 1967 yılı sonuna kadar Genel Komite üyesi olarak hizmet etmiş olan Ahmet Mithat Berberoğlu, 1964 yılında Avrupa Konseyi çalışmalarına katılmak için Türk Temsilcisi olarak iki defa Strasbourg, 1965 yılında Mogadişu’ya giderek orada toplanan Dünya İslam Kongresinde Kıbrıs Türk toplumunu temsil etti.

1968-70 yılları arasında KTY Meclisinde, Girne Temsilcisi olarak çalıştı. Bu sürede KTY Meclisi Hukuk Komitesi Başkanlığı yaptı. Üç yıl süre ile Kıbrıs Türk Avukatlar Birliği Başkanlığında bulunan Ahmet Mithat Berberoğlu uzun süre Arkadaşlar Birliği Asbaşkanlığında hizmet etmiştir.

5 Temmuz 1970 ve 13 Şubat 1975 tarihlerinde  yeniden Milletvekili seçilen Sn Berberoğlu’nun görevi  18 Mart 1975 tarihinde sona ermiştir.

Kıbrıs Türk toplumuna sadece politikada  değil sosyal ve kültürel sahalarda hizmet eden Sayın Berberoğlu 27 Aralık 1970 tarihinde kurulan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin kurucu ve ilk Genel Başkanı dır (1970-76)

Evli ve bir çocuk babası idi

Ahmet Mithat Berberoğlu  4 Nisan 2002 tarihinde  vefat etmiştir.

 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler