• BIST 9524.59
  • Altın 2491.131
  • Dolar 32.5069
  • Euro 34.7136
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Düğmeye basıldı Tavla teslim!

T.C. Lefkoşa Büyükelçiliğine yakınlığıyla bilinen belediyeler, dün sırayla yaptığı açıklamalarla su konusunda çark etti.
Düğmeye basıldı Tavla teslim!

BESKİ’YE SIRT ÇEVİRDİLER

Uzun bir zamandır gündemdeki yerini koruyan su krizinde Gazimağusa, Beyarmudu, Vadili, Paşaköy, İskele, Büyükkonuk ve Tatlısu Belediye Başkanları yaptıkları ortak açıklamada BESKİ’nin faaliyetlerinin dondurulmasını talep ederken, günün ilerleyen saatlerinde Güzelyurt, Girne ve Çatalköy Belediye Başkanları ise, konunun Türkiye ile önceden sağlanan mutabakat çerçevesinde hemen çözülmesi talebinde bulundu. Alsancak Belediyesi de, BESKİ Yönetim Kurulu üyeliğinin askıya alınması talebinde bulunarak, BESKİ’ye sırt çevirmekten geri kalmadı.

BESKİ YOĞUN TEMAS GİRİŞİMİNDE BULUNACAK

Su konusunda yaşanan gelişmeler sonrasında BESKİ adına bir açıklama yapan Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli ise, BESKİ’nin su konusundaki tavrının net olduğunu ve belediyeler arasındaki fikir ayrılıklarını gidermek için girişimlerini yoğunlaştıracağını açıkladı. Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ise, yaşanan gelişmeler sonrasında sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin içinde olmadığı bir modelin çalışmasının zor olduğunu belirtti.

Yeni yıla girilmesiyle birlikte Su konusunda yaşanan kriz, ülkenin politik gidişatı üzerindeki etkisi giderek artırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliği’nin CTP’yi hedef alan açıklamasının ardından, su konusu özelinde yaşanan kriz, dün 7 belediyenin “ani” bir kararla BESKİ’nin faaliyetlerinin dondurulmasını talep etmesiyle doruk noktasına ulaştı.

Gazimağusa, Beyarmudu, Vadili, Paşaköy, İskele, Büyükkonuk ve Tatlısu Belediyelerinin ortak olarak yaptığı açıklamada BESKİ’nin faaliyetlerinin dondurulması talebinin ardından, Güzelyurt, Girne ve Çatalköy Belediye Başkanları da yaptıkları ortak açıklamada, su yönetimi konusunda Türkiye hükümetiyle anlaşmanın sonuçlandırılması çalışmalarında hassasiyetlerini açıklayarak, hükümetten çalışmaların bir an önce başlatılmasını istedi. Bu açıklamanın sonrasında ise, Alsancak Belediyesi, BESKİ’deki Yönetim Kurulu üyeliğinin askıya alınması talebinde bulundu.

Tüm gelişmeler ışığında BESKİ adına bir açıklama yapan Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, BESKİ’nin su konusundaki tavrının net olduğunu belirterek, çeşitli baskılar sonucu fikir değişikliği içerisine giren belediyelerle fikir ayrılıklarını gidermek için yoğun bir girişim başlatacaklarını ifade etti.

Suyun denetimi konusundaki pozisyonunu koruyan belediyeler arasında bulunan Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ise, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, birliktelik ruhunun neden bozulduğu üzerine eleştirel sözler sarf ederek, Lefkoşa’nın içinde olmadığı bir modelin çalışmasının zor olduğunun altını çizdi. Detay Gazetesi olarak dün su konusunda yaşanan gelişmelerde yapılan tüm açıklamaları sizler için bir araya getirdik.

7 BELEDİYE BAŞKANI BESKİ’NİN FAALİYETLERİNİN “DONDURULMASINI” İSTEDİ

Türkiye’den gelen suyun yönetimine talip olan 26 belediyenin oluşturduğu “KKTC Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşletmeleri”nde (BESKİ) yer alan belediyelerden 7’sinin başkanı, şirketin faaliyetlerinin uygun koşullar ve zemin oluşuncaya kadar “dondurulmasını” talep etti.

BESKİ'nin faaliyetlerini durdurması için imza atan Gazimağusa, Beyarmudu, Vadili, Paşaköy, İskele, Büyükkonuk ve Tatlısu Belediye Başkanları, imzalarını dün Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve BESKİ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Benli'ye sunduklarını açıkladı.

7 belediye başkanı ortak yazılı açıklamalarında, BESKİ’nin kurulduğu günden itibaren ana sözleşmesinde yer alan amaçlarını gerçekleştirecek uygun zeminin bulunmadığını ileri sürerek, gelinen noktanın siyasallaştığını, hem belediyelere hem de halka zarar verir noktalara taşındığını savundular.

BESKİ’nin dondurulmasını talep eden yazı “Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan ve Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü”nün imzasını taşıyor.

harmanci

HARMANCI: LEFKOŞASIZ ZOR OLUR

BESKİ’ye üye 7 belediyenin ortak bir açıklama yaparak, birliğin faaliyetlerinin sondurulması talebinde bulunması sonrası, sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yayınlayan LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Lefkoşa Belediyesinin su konusundaki tavrı konusunda herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti. Harmancı’nın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamanın tam metni ise şöyle;

“BESKİ zor da olmaz zor da olan birliktelik ruhu olur, yoksa ilk günkü şartlarla bugünkü şartlar arasında bir değişiklik yoktur. BESKİ'nin ana hissedarı olan Lefkoşa Türk Belediyesi tutumunda hiçbir değişiklik yoktur.

Yasaların bize verdiği yetki suyun dağıtımının belediyelerce depolarından sonra yapılmasıdır. Bu yasalar orada durduğu sürece belediyeler bunu yapmaya devam edecek.

BESKİ belki ilerde bir karar alacak ve tüm hisselerini yurttaşla paylaşacak belki bir yatırım ortağı alacak vs.

Tüm bunların lokomotifi BESKİ yani belediyelerin birlikteliği ile mümkündür. Belediyelerin 40 yılda yaptıkları şebekelerin değeri ölçüldü mü acaba? Kim karar verdi belediyelerin özelleştirme sonrası yüzde 10 pay almasına?

Çok müteber bazı kör kamu düşmanları ne kadar bilgi sahibidirler gereken yatırım miktarına? Yap işlet devret modelinde 20-30 sene sonra devredilecek bir yatırımın o günkü değeri ilk yatırım bedelinin kaçta kaçı edecek? Özel şirket zarar ettiği sürece zam yapabilecek mi? Vs.

Dip not: Lefkoşa Türk Belediyesi'nin dışında olduğu bir modelin gerçekleşme şansı oldukça düşük olur.”

benli

BENLİ: “BESKİ, TÜM TARAFLARLA YAPICI İŞBİRLİĞİNE HAZIR”

BESKİ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Benli yayımladığı basın açıklamasıyla BESKi’nin görüşünün net olduğunu ve belediye başkanları arasındaki tereddüt ve farklılıkların giderilmesi için gerekli girişimlerin yoğunlaştırılacağını kaydetti.

Açıklama şöyle:

KKTC Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşletmeleri (BESKİ) Ltd. tüm belediyelerimizin iş ve güç birliği hedefi ile toplumsal fayda odağında, yurdumuzun geleceğine yön vermek anlamında ciddi bir sorumluluk üstlenmek için kurulmuştur.Kıbrıs Türk belediyecilik hareketinde tarihi birliktelik olarak gördüğümüz BESKİ’nin kuruluşunda yer alan 26 belediyemiz, tümü, belediye meclislerinden de aldığı yetki ve güçlü irade ile bu oluşumda yer almıştır.

Bu irade ve yetki halen geçerliliğini korumaktadır.

Türkiye’nin ‘Asrın Projesi’ne imza atarak ülkemize taşıdığı su, yerel yönetimlerimizin yasal sorumlulukları ile sürdürülebilir geleceğini de yeniden gündeme getirmiştir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde “SU Yönetimi ve İşletmesi”ne yönelik yaşanan teknik ve siyasi müzakere sürecinde BESKİ’nin görüşü çok nettir:

1- Belediyelerimizin “sürdürülebilir” geleceğinin “su yönetim ya da işletmesi” eliyle sekteye uğratılmaması.

2- Halkımızın, su ihtiyacını en uygun fiyata tüketme hakkının, iradesini doğrudan yansıttığı belediyeler eliyle koruması.

3- YEREL yönetimlerin depolarına ulaştığı andan itibaren YASAL SORUMLULUĞUMUZ gereği ‘su yönetimi ve işletmesi’ belediyelerimizin kontrolünde olması.

4- Her yıl 200 milyon TL mali kaynağın yurt dışına kaçışının önlenmesi, ülkemizdeki fakirleşmenin ve işsizliğin önüne geçilmesi.

5- Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetebilme yeteneğinin korunarak geliştirilmesi.

BESKİ’nin bu görüşleri, hiçbir dönemde değişmemiş, farklılaşmamış, tüm yerel yöneticilerimizin ortak sesi olmuştur.

Bu süreçte, BELEDİYE başkanlarımızın farklı telkin, teşvik ya da baskılar içerisinde kimi kararlar alması anlaşılabilirdir.

7 belediyemizin, BESKİ içerisindeki varlıklarını sürdürmekle birlikte “uygun zemin ve koşullar oluşuncaya” kadar BESKİ’nin faaliyetlerinin geçici olarak dondurulması yönünde dün yaptığı başvuru tarafımıza ulaşmıştır.

Bu başvuru, BESKİ Yönetimi tarafından değerlendirilecektir; belediye başkanlarımızın tereddüt ya da farklılıklarının giderilmesi için gerekli girişimler yoğunlaştırılacaktır.

Ancak, yeniden belirtmek isteriz ki; BESKİ “partiler üstü” çizgisini yerel yönetimlerimizin ve halkımızın menfaatleri temelinde koruyarak tarihi birliğini, bu uygun zemin ve koşulları sağlamak için dayanışmasını yükselterek oluşturmak durumundadır.

Bu toplum, değerlerine, öz yönetimine ve projelerine sahip çıkarak, tüm dünyaya “kendi ülkesindeki yönetebilme kabiliyet ve iradesini” göstermek durumundadır.

Su yönetimi ve işletmesinde, belediyelerimizin yasal sorumlulukları çevresinde hareket edeceği bir zemin mümkündür ve sorunun çözümü bu temelde sağlanabilir.

BESKİ, sonuca ulaşmak anlamında, ilgili tüm taraflarla yapıcı işbirliğine hazırdır.

belediyeler-642x320

3 BELEDİYE BAŞKANINDAN ORTAK AÇIKLAMA

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, su yönetimi konusunda Türkiye hükümetiyle anlaşmanın sonuçlandırılması çalışmalarında hassasiyetlerini açıklayarak, hükümetten çalışmaların bir an önce başlatılmasını istedi.

Üç belediye başkanı ortak yazılı açıklamalarında, Türkiye ile KKTC heyetlerinin, iki bakanın da katılımıyla yapılan toplantıda mutabık kalınan anlaşma metnine, daha önceki protokolleri de göz önünde tutarak destek belirttiklerini duyurdu.

“EK PROTOKOL VE İHALE SÜRECİNDE BELEDİYELER AKTİF ROL ALMALI”

Özçınar, Güngördü ve Hulusioğlu, KKTC yasalarına göre su yönetiminin devlet kontrol ve sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak, söz konusu anlaşmada, belediyelerin gerek ek protokol ve gerekse ihale sürecinin hazırlanması ve neticelendirilmesinde aktif rol almasını talep ettiklerini kaydetti.

“ÇALIŞMALAR BİR AN ÖNCE BAŞLATILMALI”

Ortak açıklamada “çıkılacak yap-işlet-devret hazırlık çalışmalarında belediyelerin işletmeye devredecekleri hakları ve varlıklarının tespit edilmesi, işletme tarafından yapılacak tesislerin sözleşme süresi sonunda belediyelere devredilmesi ve belediyelerin alacağı ciro üzerindeki payın dağılımı konusunda çalışmalarda bulunmak, proje çalışmalarının takvimlenmesi, önceliklerin doğru belirlenmesi” taleplerine yer verilerek

bir an önce çalışmaların başlatılması istendi.

“SUYUN İŞLETME VE DAĞITIM HAKKI BELEDİYELERİMİZİNDİR”

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği gibi suyun işletme ve dağıtım hakkı yasal olarak halen belediyelerimizindir. Su konusunda günlerdir yaşanan tartışmaların sonuçlanmamış olması neticesinde yaşanan gecikmeler, ayrıca konunun politize olması halkımıza suyun erken ve makul koşullarda ulaşmasını olumsuz etkilemektedir.

Hükümetimize, en erken zamanda konunun hükümetler arasındaki anlaşmanın sonuçlandırılması çalışmalarında yukarıdaki hassasiyetlerimizde ısrarlı olacağımızı belirtir, kamuoyu bilgisine saygı ile sunarız.”

ataser-alsancak belediyesi

ATASER BESKİ YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİNİN ASKIYA ALINMASINI İSTEDİ

Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, BESKİ Yönetim Kurulu üyeliğinin askıya alınmasını istedi.

Alsancak Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Ataser, BESKİ Yönetim Kurulu Başkanlığı’na gönderdiği yazı ile talebini iletti.

Yazıda, Alsancak Belediye Başkanı olarak BESKİ oluşumunun kurulmasına ve yürütülmesine olan inancı nedeniyle yönetim kurulu üyeliğine aday olup, yönetim kurulu üyeliğine seçildiğini belirten Fırat Ataser yazıda şunları ifade etti:

“En baştan itibaren her zaman söylediğim şekilde, Türkiye Cumhuriyeti’nden gelecek olan suyun yönetim, idare, dağıtım, bakım ve onarımının ‘tek idare’ tarafından yapılması olduğudur. Tüm uyarılara rağmen şu anda gündemde olan, benim de gözlemlediğim şekilde suyun yönetiminin tamamen siyasi bir tutum ele alınarak, hükümetimizin oluşturmayı planladığı ‘su kurumu’ ile siyasetten arındırılmadan suyun yönetimine talip olduğu aşikardır. En baştan itibaren konu üzerindeki hassasiyetim olan yönetim ve dağıtımın ‘tek idare tarafından yapılması’ ilkeme ters düşen bu yapılanmadan dolayı; çözüme ulaşıncaya kadar geçecek süre boyunca; yönetim kurulu üyeliğimin askıya alınmasını talep eder, gereğinin yapılmasını arz ederim.”

ahmet_sennar

BÜYÜKKONUK BELEDİYESİNDEN BESKİ AÇIKLAMASI

Bilindiği üzere BESKİ diğer Belediye Meclisleri ile birlikte Büyükkonuk Belediye Meclisinin de onayı ile kurulan bir şirkettir. Bizler Büyükkonuk Belediye Meclisi olarak 11.01.2016 sabahı yapılan meclis toplantısında bu konuyu tartışarak diğer 6 Belediyenin de imza koyduğu taslağa imza koyup koymama kararı ile toplandık. Büyükkonuk Belediyesi olarak Hükümetler arası çözüm beklenen su konusu çeşitli spekülasyonlarla karşı karşıya kaldığı gözlemlenmiştir. Bizler Büyükkonuk Belediye Meclisi olarak 2 ülkenin mutabakata varacağı anlaşma ile ilgili şirket BESKİ'nin hayat bulmasında hiç bir sıkıntımız yoktur.

Ancak bu süreçte hükümetler anlaşmaya varmadan Büyükkonuk Belediyesinin de olduğu BESKİ şirketinin müdür atama, ofis açma vs. gibi adımlar atacağını ancak bu konunun hükümetler arası sorunun çözümüne katkı sağlamayacağı düşüncesi ile hükümetler arası çözüm bulununcaya kadar BESKİ'nin işlevinin dondurulması kararına Büyükkonuk Belediye Meclisi Kararına binaen Büyükkonuk Belediye Başkanı Sn. Ahmet Sennaroğlu ilgili metne imza koymuştur. Tüm kamuoyuna duyurulur.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler