• BIST 10181.03
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • Lefkoşa 29 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

‘İşçisin sen işçi kal!’

‘İşçisin sen işçi kal!’

1 MAYIS’TA ÇALIŞTIRILANLAR VAR

İşçinin Emekçinin Bayramı 1 Mayıs, ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanırken, bazı özel iş yerlerinde ise işçilerin, büyük mücadelelerle kazanılmış olan, işçinin ve emekçinin bayramı olan bu günde dahi çalıştırıldıkları görülüyor. 

ÖDENEKSİZ TATİL YAPACAKLAR

Özel sektörde fazla mesai saatlerinde, düşük ücretlerle, sosyal güvencesiz ve emekleri sömürülerek çalıştırılan işçi ve emekçilerin bazıları ise, ‘ödeneksiz’ 1 Mayıs bayramı kutluyor.  

Rana Sarro ÖZADALI

İşçinin Emekçinin Bayramı 1 Mayıs, ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanırken, bazı özel iş yerlerinde işçilerin, büyük mücadelelerle kazanılmış olan, işçinin ve emekçinin bayramı bu günde dahi çalıştırıldıkları görülüyor.

Özel sektörde fazla mesai saatlerinde, düşük ücretlerle, sosyal güvencesiz çalıştırılan işçi ve emekçilerin bazıları ise, 1 Mayıs bayramını, ödeneksiz tatille kutluyor.

İşçinin ve emekçinin bayramı olan bu 1 Mayıs’ta, Detay Gazetesi olarak rastgele seçerek görüştüğümüz bazı iş yerlerinde, işçi ve işverenler, bu günde tatil yapmayacaklarını belirtirken, bazıları ise, işverenin 1 Mayıs’ı ödeneksiz tatil verdiğini belirttiler. Bazı iş yerleri de, işçinin bayramı olan 1 Mayıs’ta çalışmayacakları ve tatil yapacaklarını gazetemize aktardılar. Detay Gazetesi’ne konuşan işyeri sahipleri ile işçiler, 1 Mayıs ile ilgili şunları söylediler:

 VASVİYE BALTACI (BALTACI & CO. LTD): “1 MAYIS’TA PERSONELİMİZİ ÇALIŞTIRMAYIZ”

VASViYE BALTACI (2)

“Burada asansör imalatı yapıyoruz. Ülkede asansör imal eden tek şirketiz. 9 personelimiz mevcuttur. İş yerimizin sahibi olan babam, hiçbir 1 Mayıs’ta personelini çalıştırmaz. Herkesin 1 Mayıs’ı tatil vermesi lazım. Çünkü işçilerin doğru düzgün tatil yaptıkları tek gündür. Bizim şirket açısından, hem çalışanlarımıza bir dinlenme hem de aileleriyle zaman geçirme şansıdır. 1 Mayıs tatili tabi ki ödeneklidir. Sanayi Bölgesi’nde son birkaç senedir daha çok izin verilir. Geçen yıl mesela Sanayi Bölgesi bomboştu. Şirketimizde, işçilerimizin elimizden geldiğince tüm haklarını koruruz. Sigortaları, ihtiyat sandığı yatırımları yapılır. Maaşları ve izinleri de diğer yerlere göre çok daha iyidir.”

 ŞEVKET KISMET (KISMET RAF): “1 MAYIS GÜNÜ ÇALIŞMAYACAĞIZ”

sEVKET KISMET (2)

“1 Mayıs günü çalışmayacağız. Çalışanlarımıza illaki yeme içme yapacağız. Adet yerini bulsun. 1 Mayıs kutlamaları, personelin motivasyonu için önemli bir gün.”

 FUAT ÇELEBİ (HASMEL REKLAM): “1 MAYIS İŞÇİLERİMİZİN TATİLİDİR”

FUAT celebi

“Biz ‘Hasmel Reklam’ olarak hiçbir 1 Mayıs’ta çalışmayız. 7 elemanımız var. Sanayi’deki iş yerlerinin büyük bir çoğunluğu neredeyse geneli çalışmaz. Dükkâna gelenler de elemanlarıyla birlikte yeme içme yapar. Biz de her yıl elemanlarımızla birlikte Boğaz Piknik Alanı’na gidiyoruz. Orada yeriz içeriz.”

 HALİL BATMAZ (BURSA KUMAŞ PAZARI) : “1 MAYIS GÜNÜ ÇALIŞIYORUZ”

HALiL BATMAZ

“Burada kumaş satışı yapıyoruz. Burası depo olarak kullanılıyor. Bizim yerimiz olan ‘Bursa Kumaş Pazarı’, Küçük Kaymaklı’dadır. Ben patronum. Sanayi’deki iş yerleri genellikle 1 Mayıs’ta çalışıyor. 1 Mayıs pazara denk düşüyorsa çalışmayacağız. Ama 1 Mayıs Cuma günü olduğu için çalışacağız. Bizim 3 personelimiz var. Genelde de Sanayi’deki diğer iş yerleri de çalışıyor.”

MURAT ÇELİK (MESAN İNŞ. ŞİRKETİ): “ÖDENEKSİZ TATİL”

MURAT cELilk

“Ben işçiyim. İşçi bayramı olduğu için 1 Mayıs’ta çalışmayacağız. Genellikle çoğu iş yerleri 1 Mayıs’ı kutluyor. Ancak bazı atölyeler izin vermiyor. Ya da 1 Mayıs ödeneksiz olduğu için, adamlar ekmek parası için çalışmak zorunda. Mesan İnşaat Şirketi’nde çalışıyorum. Daha önceleri bizim de ödenekliydi, şimdi ise bizim de 1 Mayıs günkü tatilimiz ödeneksizdir.”

 

 

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler