• BIST 9645.02
  • Altın 2414.795
  • Dolar 32.593
  • Euro 34.7657
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Kuzey - Güney arasında cep telefonları bağlantısında sona doğru...

Kuzey - Güney arasında cep telefonları bağlantısında sona doğru...

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in uygulanmasına karar verdiği Güven Yaratıcı Önlemler çerçevesinde adanın iki tarafındaki cep telefonları şebekelerinin birbirlerine bağlanmasıyla ilgili görüşmelerin sonuçlanma aşamasında olduğu haber verildi.

Politis gazetesi “Roaming Ancak Yerel… Telefon Şirketleri Ara Çözümü Görüşüyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, cep telefonları şebekelerinin bağlanması çerçevesinde yapılan çalışmalar ve görüşmelerle ilgili bazı bilgilere yer verdi.

Edindiği bilgilere göre ticaret odalarının da katılımıyla adanın kuzey ve güneyinde faaliyet gösteren cep telefonu operatörleri arasındaki- bugün de devam edecek- görüşmede, ücretlerin düşük ve makul seviyelerde bulunması amacıyla anlaşma olması çabasına odaklanıldığını savunan gazete, yani hedefin, cep telefonu abonesinin diğer tarafta faaliyet gösteren şirketle bağlantısına ilişkin ücretlerin uluslararası değil, yerel olması olduğunu iddia etti.

Anlaşıldığı üzere, yeşil hatta yakın bölgelerde hatalı ücretlendirmelerden kaçınılması için abonenin bağlantıyı onaylaması gerekeceği konusunda tarafların aynı görüşü paylaştığı bilgisini de veren gazete, nihai hedefin, cep telefonlarının, abonenin hangi bölgede bulunduğundan bağımsız olarak, Kıbrıs’ın bir ucundan diğer ucuna çalışması olduğunu aktardı.

Gazete “Geçiş Durumu” ara başlığıyla aktarmaya devam ettiği haberinde, konunun merkezi boyutunun ötesinde, tarafların, “meşruiyet konuları” ve “kodlar ” ile ilgili çok dikkatli olduğunu yazdı.

Kıbrıs Türk tarafının “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kodunu (+357) kullanmaya çağrılıp çağrılmayacağı konusunda, tarafların bunu, bugünkü koşullar altında pratik çözümleri tartışarak aşacaklarının görüldüğünü savunan gazete, (tarafların), Kıbrıs sorununun çözümünün ardından şirketlerin kaçınılmaz olarak Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek kodunu kullanacağı için çözümün geçici olacağının bilincinde olduklarından da söz etti.

Kıbrıs sorununun çözümüne kadar olan dönem için görüşülen fikirlerden birinin, Türkiye’nin kodunun (+90) görünmemesi ve bunun örneğin KKTC’de cep telefonu numaralarında kullanılan 0533 ile değiştirilmesini öngördüğünü iddia eden gazete, konuya müdahil tüm tarafların, “adada -ve uluslararası telekomünikasyon örgütlerinin de gözünde- uluslararası tanınmış hükümetin sadece Kıbrıs Cumhuriyeti olduğu” ilkesiyle çatışan düzenlemelerden kaçınmaya çalıştığını savundu.

Gazete Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ile Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası Fidias Pilidis’in, bazı yayın kuruluşlarına ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, görüşmelerin ilerlediği ve ağların bağlanmasının Temmuz ayında mümkün olabileceğini söylediklerini de anımsattı.

LİLLİKAS

Öte yandan Simerini gazetesine göre Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, cep telefonu ağlarının bağlanması konusunu ele almak üzere Ulusal Konsey’in toplanmasını istedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler