• BIST 8980.74
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Modern köleler! Bölüm2

Modern köleler! Bölüm2

İnsan tacirlerinin kurbanları olan kadınlar sadece paralarını çeteye kaptırmakla kurtulmuyorlar. Kadınlar yapacakları iş konusunda da kandırılıyor.

 

“Tefeciden borç alıp Kıbrıs’a geldim”

Ben de faizle 3 Bin dolar alıp gönderdim. Borcu memleketimde tefeciden aldım. Borcu çok büyük bir faizle aldım. Yüzde 10 faizle aldığım 3 Bin dolar için her ay, 300 dolar ödemem lazım. 3 bin dolar gönderdim ancak gelince öğrendim ki; parayı kadın alıyor, teminatı da işlemleri de işveren yapıyormuş. Aslında buraya gelip çalışmak için hiçbir para ödememize gerek olmadığını öğrendim.”

 

“Bakacağım kadının yatalak olduğu gizlendi”

“Ayrıca iş konusunda da kandırıldım. Bakacağım kadının yürüyebildiği, tek başına yaşadığı söylendi. Çalışacağım eve geldiğim zaman ise gördüm ki, bakacağım kadın yaşlı, yatalak ve kocasıyla yaşıyor. Bakacağım kadının yatalak olup olmadığını özellikle sormuştum, çünkü ben 48 kiloyum. Dahası kadın, işverenim olan kişileri de kandırmış, onlara da ‘boylu poslu bir hemşire getirteceğini’ söylemiş. Yani her iki tarafı da kandırdı. İşveren beni görünce şok oldu. Çünkü kendilerine söylenen bakıcı kriterlerinde değildim. ‘Yatalak kadına sen nasıl bakacaksın’ diye bana sordu. Yatalak kadını görünce ben de şok oldum.  Benden para alıp kandıran o kadını ise bir kere daha görmedim. Verdiği telefon numarası ise devamlı kapalı çıkıyor.”

 

“Bu işi devamlı yapıyor”

“Yanında isminin baş harfi S. olan bir kadınla uçak alanından beni aldı. İstenen miktarın bin dolarını arkadaşıma göndermiştim. Arkadaşım da kadına, önce bin doları vereceği, ben geldikten sonra da 2 bin doların verileceğine dair anlaşmış. Arkadaşım, sözde işlemleri başlatmak için bin doları önceden ona vermiş. Kıbrıs’a geldiğim gün kadın beni uçak alanından alıp arkadaşımın yanına Alsancak’a götürdü. Orada da, 2 bin doları ona verdik. Arkadaşım, kadının bu işi devamlı yaptığını söyledi, hala, bu işi yapıyor. O kadını bizim orda herkes biliyor, memleketimizde meşhur bir kadındır. Bana kendisi ‘Gül’ diye tanıttı. İsminin Ş. olduğunu buraya gelince öğrendim. Sonra arkadaşım ona ulaştı ve bizi kandırdığını, bakacağı kadının yatalak olduğunu söylemediğini ve ismini farklı verdiğini söyleyerek ona hesap sordu. O ise tüm söylenenlere itiraz etti.”

 

“Kıbrıs’a yakıştırmadım”

Ben buraya ablamı getirttim. Hiçbir kuruş ödemeden Kıbrıs’a geldi ve o da şuanda çalışıyor. Zaten bunları anladıktan sonra her şey gücüme gitti. O aldığım borcu kapatmak için ben bir yıl, boşu boşuna çalışacağım. Benim tek isteğim başka insanlar da mağdur olmasın. Çünkü bizim orda, ortalama maaş 100-150 dolardır, 3 bin dolar ne demek? Burada ise, bir yıl boyunca bir kuruş dahi harcamadan çalışıp bu parayı biriktirmem lazım. Biz sonuçta çalışmak için geliyoruz. O kadar paramız olsaydı niye gelip çalışalım? Gelen herkes borç alarak geliyor. Böyle insanların bulunmasını ben Kıbrıs’a yakıştırmadım.”

 

‘Onlardan da 3 bin dolar istendi’

“Ablam Kıbrıs’a gelirken, yabancı uyruklu iki kızla uçak alanında tanıştı. Onlar da 3 bin dolar borç almışlar. ‘Sen nasıl geliyorsun’ diye ablama sormuşlar. Ne kadar para verdiğini, ablama sormuşlar. Ablam ise, tek kuruş para ödemediğini ‘kardeşim çağırdı, iş buldu, ön izni yaptırdı ve bana gönderdi’ demiş. Onlar ise, ‘hayır 3 bin dolar ödemezsen adaya giremiyorsun’ diye iddia etmişler. Bana da gelirken böyle bir şey söylense ben de inanmazdım.”

 

 ‘Zam geldi, artık 4 Bin dolar istiyor’

“Şu anda çalıştığım evde benden önce, geçici olarak iki kadın çalışmış. Geldiğim gün benim memleketlim olan kadınla burada tanıştım. ‘Nasıl geldin, ne kadar ödedin diye bana sordu. Ben de ‘Gül’ isminde bir kadına 3 bin dolar verdiğimi söyledim. O isim takma olduğu için, ‘o kim’ diye şaşırdılar. Bana, 3 bin 500 dolar ödeyerek, Ş. İsimli kadın tarafından getirtildiklerini söylediler. Meğer aynı kadınmış. Hatta ablamı getirtmek istediğimde, beni getirten arkadaşım, söz konusu kadına söyleyip iş buldurmayı teklif etti. ‘Ben ablama iş bulurum’ dedim ama yine de Ş’nin tanıdığı birini arayan arkadaşıma, ‘çalışma iznine zam geldi, artık 4 Bin dolar istiyor’ demiş. Ben de tüm işlemleri işverenin karşıladığını ve her şeyi öğrendiğimi arkadaşıma da anlattım.”

Fotograf: GK (yüzü mozaiklensin)

 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler