• BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Müzakerelerde yeni dönemeç

Müzakerelerde yeni dönemeç

Kıbrıs Müzakereleri çerçevesinde verilen yaz tatilinin ardından şimdi liderler de yeniden bir araya geliyor. İki liderin müzakerecisinin verdiği kısa yaz tatili arasının sonrasında yeniden yoğun şekilde başlayan görüşmelerde bugün gerçekleşecek Liderler Görüşmesi’ne çok yoğun bir hazırlık yapıldı. Bugün masada yoğunluklu olarak mülkiyet konusunun görüşülmesi ve güven yaratıcı önlemler ve komiteler hakkında ise genel bir değerlendirme yapılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirilen müzakereler kapsamında bugün bir araya gelecek. Ara Bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alacak olan görüşme saat 09:30’da başlayacak.

Görüşmeye BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de katılacak.

EIDE SARAY’A GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul edecek. Cumhurbaşkanlığı’ndan elde edilen bilgiye göre, Akıncı-Eide görüşmesi Cumhurbaşkanlığın’da saat 16: 00’da başlayacak.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM MÜZAKERELER İÇİN BELİRLEYİCİ OLACAK”

Rum Hükümet sözcüsü Nikos Christodoulides, önümüzdeki dönemi, BM himayesinde yapılan Kıbrıs sorunundaki müzakereler için belirleyici olarak niteledi ve mevcut koşulların ihtiyatlı iyimserlik yarattığını söyledi. Sözcü, Türkiye'nin, belki de ilk defa olarak ve rasyonel düşünerek, Kıbrıs sorununun çözümlenmesinden yararlanacağı faydaları anlamasının mümkün olabileceğini belirtti.

Sözcü, 1 ve 14 Eylül tarihlerinde iki liderin yapacakları görüşmeler sırasında mülkiyet konusuna odaklanacaklarını da kaydetti. Christodoulides, mülkiyet konusundaki ilerlemenin gelecek gelişmeler için belirleyici olacağını da vurguladı.

ÇETİN MÜZAKERE

“Çetin müzakerelere ve ağır çalışma ihtiyacına olan taahhüdümüze bağlıyız ” diyen Sözcü, sonuç “ilgili tarafların taahhüdüne bağlı olacak. Gelecek birkaç ay; gelecek dönem bütün çabaların nasıl devam edeceğini belirleyecek” şeklinde konuştu. Sözcü, Nikos Anastasiades'in Kıbrıs sorunundaki müzakerelerde her hangi bir fasılada anlaşmaya varılmasından sonra halkı bilgilendireceğini vurguladı.

Sözcü, iki taraf arasında bireyin mülkiyet hakkına saygı duyulacağının kabul edilmesinden sonra, mülkiyet kriterlerinin de ele alınacağını ifade ederek Kıbrıs Rum tarafının mülkiyet konusundan etkilenen insanların kategorilerini içeren bir liste sunduğunu açıkladı. Christodoulides, gelecek dönemde yapılacak görüşmelerin ana konusunun mülkiyet kriterleri olacağını da belirti. Rum Sözcü, kabul edilen kriterlere dayanarak mülkiyet taleplerini incelemek amacıyla görevlendirilmiş bağımsız bir Mal Komisyonu olacağını anımsattı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler